Tittarnas kritik mot Sveriges mästerkock – efter bilderna i tv

Den dramatiska matkampen är tillbaka – liksom de heta känslorna.

Efter premiäravsnittet möts ”Sveriges mästerkock” av kritik från tittarna för en särskild detalj i programmet.

”Det ser osmakligt ut”, skriver en tittare.

På onsdagen var det säsongsstart för ”Sveriges mästerkock”. Den 11:e säsongen i ordningen som sker utan Leif Mannerströms medverkan som domare.

Foto: Karolina Henke/TV4

Det hindrade dock inte TV4 från att genomföra en liten ”kupp”.

I början av avsnittet gjorde nämligen Mannerström en minicomeback i ett förinspelat inslag. Han uppmanade i klippet de andra domarna Mischa Billing och Markus Aujalay att ta hand om sin efterträdare, kocklandslaget-profilen Tom Sjöstedt.

LÄS MER: Därför tog TV4 tillbaka Mannerström i ”Sveriges mästerkock” – efter avhoppet

Sedan var den stora matkampen igång. Programmet kommer sändas under onsdagar och torsdagar under vintern.

Kritiken mot nya ”Sveriges mästerkock”

Programmet brukar kallas Sveriges största matlagningstävling, i vilket amatörkockar från hela landet ska försöka imponera på den svårflörtade juryn.

Efteråt visade det sig att många tittare var glada över att programmet var tillbaka i tv-rutan – men samtidigt hörde flera också av sig direkt till TV4 med kritik mot avsnittet.

”Så kul att det är igång igen, men varför i hela fridens namn tillåter ni att tjejerna har utsläppt hår. Hur kan juryn godta detta?! Så oproffsigt av juryn att inte påpeka detta”, skriver en tittare i en kommentar på TV4:s Facebook-sida.

Markus Aujalay. Foto: TV4

Många andra tittare har reagerat på liknande sätt.

”Det ser oproffsigt ut, ingen utav kockarna skulle tåla det i sina kök. Är det en skönhetstävling? Det ser osmakligt ut. Fattas bara att en domare får ett långt hårstrå i munnen… Ni får nog tänka över det här ett varv till, för det skickar fel signaler, tycker jag”, skriver en annan tittare.

”Varför får de stå med håret utan skydd, så är det inte i ett riktigt kök, tänk vad hår som hamnar i maten”, skriver en annan.

”Jag tycker att juryn kunde påpeka för de tävlande att de skall sätta upp håret…de stod med långt hår i maten, jätteäckligt!”, skriver en annan tittare.

”Men snälla nån”

Samtidigt som många hört av sig med liknande åsikter till kanalen menar flera andra tittare att kritiken är överdriven.

”Men snälla nån detta har gått i flera år och vem har hårnät i tv? Jag har arbetat som kock och aldrig haft hårnät, vi hade kockmössa eller keps”

”Härligt med håret utsläppt, ser mycket trevligare och fräschare ut. Mer sånt”, skriver en tittare.

Så svarar TV4 på kritiken

Nu väljer TV4 att svara på kritiken, i en kommentar på sociala medier.

– I och med att matlagningen i programmet sker i studiomiljö så finns inte samma restriktioner kring renlighet och hygien som i ett restaurangkök. Deltagarna väljer själva på vilket sätt de vill klä och utsmycka sig – och alla som smakar på maten är givetvis medvetna om detta, skriver TV4:s tittarservice i ett svar till kritiken i kommentarsfältet.

”Sveriges mästerkock” sänds på onsdagar och torsdagar klockan 20.00 i TV4.

Vad tycker du om den nya säsongen av ”Sveriges mästerkock”? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!