Foto: TT/Instagram

Här gör Benny Anderssons orkester comeback på scen efter 5 år – då sänds hyllade konserten i SVT

Här hyllas Benny Anderssons orkester med stående ovationer på Cirkus i Stockholm.
Konserten är supergruppens enda under 2024 – och den första på fem år.
Nu kommer besked om när tv-tittarna får se spelningen i SVT.

Benny Anderssons orkester är själva definitionen av en supergrupp.

16 musikvänner bildade gruppen år 2001 – däribland Orsa spelmän inklusive Kalle Moraeus, och med Helen Sjöholm och Tommy Körberg på sång.

Under ledning av Abba-medlemmen Benny Andersson har orkestern gett ut ett tiotal album genom årens lopp. Låten ”Du är min man”, med Sjöholm på sång, är en odödlig Svensktoppsklassiker. Den låg på listan i hela sex år (!) mellan 2004-2009. Ingen melodi har heller placerat sig på Sveriges Radio-listans förstaplats lika många veckor i följd. I 38 raka veckor innehade ”Du är min man” topplaceringen på Svensktoppen.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

BAO har också gjort flertalet hyllade turnéer runtom i landet i många år.

Men nu var det ett tag sedan supergruppen återförenades på scen. Benny Andersson har på senare år varit aktuell med Abbas comeback.

Ny musik från Benny Anderssons orkester efter långa väntan – Kalle Moraeus avslöjade

Gruppen som under 2022 släppte sitt första album på fyra decennier, ”Voyage”, med efterföljande avatar-show i London.

Men i slutet av förra året kunde Nöjeslivet avslöja att BAO planerade för comeback: de hade gått in i studion för att spela in ny musik.

– Vi är mitt i en produktion nu. Vi ska spela in det sista i november tror jag, sen kommer det väl en platta… Jag har väl ingen mer information. Det är inte riktigt min sak att sitta och prata om den skivan än, eftersom den inte är färdig än. Men vi jobbar alltså. Vi har gjort en sejour i vår och nu blir det en kort sejour till här, för att klara av det sista, sade Kalle Moraeus då, till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20190722 Benny Andersson, Helen Sjöholm, Kalle Moraeus och Tommy Körberg då Benny Anderssons Orkester (BAO) repeterar inför turnén 2019. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20190722 Benny Andersson, Helen Sjöholm, Kalle Moraeus och Tommy Körberg då Benny Anderssons Orkester (BAO) repeterar inför turnén 2019. Foto: Christine Olsson / TT

Moraeus beskriver Andersson som ett ”geni” – och kan blicka tillbaka på en lång vänskap genom årtiondena.

– Jo, faktiskt. Första gången är väl någon gång 1978 har jag för mig. Jag fick två pryo-dagar i ABBA-studion. Då de producerade någon annan artist. Så det började då. Sen gjorde jag min första produktion 1987. Det finns väl ingen som jag varit med i en studio lika mycket med som han. Jag vet inte hur mycket plattor vi gjort, men 15-20…, säger Moraeus och förklarar att de två aldrig ledsnar på varandra:

– Nej, aldrig! Att få vara ett litet, litet jävla obetydligt kugghjul i hela det där maskineriet har varit helt makalöst.

Under våren släpptes den första singeln – ”Vårarna som försvann” med musik av Benny Andersson och text av Björn Ulvaeus – från BAO:s kommande album.

Och nyligen fick publiken äntligen ta emot sina favoriter på scen igen.

Under tisdagkvällen framträdde BAO på Cirkus i Stockholm – gruppens enda konsert i år och den första på fem år.

BAO hyllas av Jan Gradvall efter comebacken på scen

På plats fanns den profilerade musikjournalisten Jan Gradvall, och han vittnar om ett enda långt segertåg för BAO.

– Har du någonsin drömt om att höra 2024 liveversioner av låtar från ”Arrival”, ”The Album”, ”Voulez-vous” och ”Super Trouper”? Det hände precis. Benny Anderssons Orkester gjorde en fantastisk konsert ikväll på Circus i Stockholm, deras första på 5 år och deras enda spelning 2024, skriver Gradvall på Instagram.

Av bilder från konserten framgår att publiken tycks ha uppskattat föreställningen. Supergruppen fick ta emot stående ovationer av publiken på Cirkus.

– 15 musiker i världsklass på scen. En blandning av svensk folkmusik, Bach, old school schlager och Hep Stars avslutades med fyra Abba-låtar: ”One man, one woman”, ”Lovers live a little longer”, ”Why did it have to be me” och ”On and on and on”, skriver Gradvall.

Även SVT:s musikjournalist Per Sinding-Larsen fanns på plats för att bevittna BAO:s comeback.

Artikeln fortsätter under bilden.

– Otroliga Helen Sjöholm och Tommy Körberg som refrängsångare. Kalle ”O Sole Mio” Moraeus. Och musiker av bästa klass. I ett Cirkus som till hälften passande nog var upplyst dansbana. Det var bara att bjuda upp… skriver Per Sinding-Larsen på PSL:s Facebook-sida.

Då sänds BAO-konserten på tv

Samtidigt avslöjas det också att konserten väntas sändas i tv framöver.

– Det är fem år sedan gruppen senast bjöd upp till dans och nu blir det äntligen ett nytt tillfälle. En enda konsert, som bandas av SVT, har Benny Anderssons orkester tidigare skrivit på sin Facebook-sida.

SVT:s PSL-redaktion bekräftar nu när tv-tittarna kommer få ta del av spelningen.

– En bra sak till konserten sänds på svt i höst! skriver Per Sinding-Larsen på PSL:s Facebook-sida.

Dela gärna vidare inlägget om du också ser fram emot att få se detta!

Fakta: De ingår i Benny Anderssons orkester

Benny Andersson – piano, Helen Sjöholm – sång, Tommy Körberg – sång
Göran Arnberg – Klaviaturer/ Janne Bengtson – Flöjt, piccolaflöjt och barytonsax/ Jogga Ernlund – Kontrabas och elbas/ Pär Grebacken – Alt- och tenorsaxofon, klarinett och blockflöjt/ Leif Göras – Fiol/ Calle Jakobsson – Tuba, trombon/ Leif Lindvall – Trumpet/ Kalle Moraeus – Akustisk gitarr, elgitarr, banjo, fiol och mandolin/ Olle Moraeus – Fiol/Perra Moraeus – Fiol och altsax/ Lars Rudolfsson – Dragspel/ Jörgen Stenberg – Trummor och slagverk
Källa: BAO på Facebook.

STOCKHOLM 20220822 Tommy Körberg, vid TV4:s höstpressdag 2022. Foto: Fredrik Persson / TT
STOCKHOLM 20220822 Tommy Körberg, vid TV4:s höstpressdag 2022. Foto: Fredrik Persson / TT
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev