Nya framtidsbeskedet för Benny Anderssons orkester – bekräftas bakom kulisserna

Här kommer spännande nyheter för alla fans till Benny Anderssons orkester.
Nu kan Nöjeslivet berätta att supergruppen gått in i studion igen.

– Vi är mitt i en produktion, säger Kalle Moraeus.

Spelmannen från Orsa är aktuell med turnén ”Den svenska sångboken” efter årsskiftet. Detta tillsammans med musikalstjärnorna Gunilla Backman och Johan Boding.

Samtidigt blir det en uppföljning på Abba-hyllningskonserterna som gick under titeln ”Thank You For The Music” – och nu fördjupar Moraeus alltså samarbetet med kollegorna.

Den musikaliska trion kommer bland annat tolka låtar av Evert TaubeLasse BerghagenTed Gärdestad och Laleh. Turnépremiär blir det i Uppsala den 1 mars 2024 och totalt väntas konserter på 16 orter över hela landet under våren.

Samtidigt är Moraeus också en viktig medlem av en annan musikalisk konstellation – nämligen Benny Anderssons Orkester, BAO.

Artikeln fortsätter under bilden.

"Den svenska sångboken" med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto
”Den svenska sångboken” med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto

Spännande framtidsbesked om BAO

Supergruppen som bildades år 2001 av 16 musikvänner – däribland Orsa spelmän inklusive Moraeus, och med Helen Sjöholm och Tommy Körberg på sång.

Under ledning av Abba-medlemmen Benny Andersson har gruppen gett ut ett tiotal album.

Låten ”Du är min man”, med Sjöholm på sång, är en riktig klassiker. Hitlåten fanns med på Svensktoppen i hela sex års tid mellan 2004-2009. Ingen melodi har heller legat på första plats så många veckor i följd på Sveriges Radios lista som just ”Du är min man”, 38 veckor.

BAO har även turnerat runtom i landet i många år, även om det nu var ett tag sedan senast. Benny Andersson har på senare år varit aktuell med Abbas comeback. Gruppen som i fjol släppte sitt första album på fyra decennier, ”Voyage”, med efterföljande avatar-show i London.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20190722 Tommy Körberg, Kalle Moraeus, Helen Sjöholm och Benny Andersson då Benny Anderssons Orkester (BAO) repeterar inför turné år 2019. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20190722 Tommy Körberg, Kalle Moraeus, Helen Sjöholm och Benny Andersson då Benny Anderssons Orkester (BAO) repeterar inför turné år 2019. Foto: Christine Olsson / TT

Men nu kan Nöjeslivet avslöja att det rör på sig – även i BAO-kretsar. När vi frågar Kalle Moraeus om framtiden för den populära musikgruppen blir svaret att de tycks ha en hel del på gång.

– Vi är mitt i en produktion nu. Vi ska spela in det sista i november tror jag, sen kommer det väl en platta… Jag har väl ingen mer information. Det är inte riktigt min sak att sitta och prata om den skivan än, eftersom den inte är färdig än. Men vi jobbar alltså. Vi har gjort en sejour i vår och nu blir det en kort sejour till här, för att klara av det sista, säger Kalle Moraeus till Nöjeslivet.

Benny Andersson är ett geni

Han har arbetat med sin vän Benny Andersson i massvis av år.

Ändå blev Kalle förvånad när det stod klart att Abba plötsligt skulle släppa ett nytt album, med nyinspelade låtar, i förfjol.

– Benny är ju på något vis mannen som aldrig blir klar liksom. Vi trodde liksom när han var klar med avatarer och alltihopa att, ”nu kanske han stänger dörren lite”… I helvete heller, det kom 13 nya låtar. Vad får han allt ifrån? Han är makalös alltså.

Hur är han att jobba med?

– Det är ett geni, säger Moraeus.

Musikalstjärnan Gunilla Backman var med i ensemblen för den hyllade ”Mamma Mia”-musikalen för ett par år sen, och har också arbetat nära såväl Andersson som Björn Ulvaeus.

– Han är underbar. Jag har träffat Benny innan det men då var både han och Björn så involverade i produktionen. De var där typ varenda dag. Det var fantastiskt för oss, säger Backman, som i vår alltså åker på turné med Moraeus.

Moraeus har känt Andersson sedan sina tonår.

– Jo, faktiskt. Första gången är väl någon gång 1978 har jag för mig. Jag fick två pryo-dagar i ABBA-studion. Då de producerade någon annan artist. Så det började då. Sen gjorde jag min första produktion 1987. Det finns väl ingen som jag varit med i en studio lika mycket med som han. Jag vet inte hur mycket plattor vi gjort, men 15-20…

Blir ni aldrig trötta på varandra? 

– Nej, aldrig! Att få vara ett litet, litet jävla obetydligt kugghjul i hela det där maskineriet har varit helt makalöst. Jag kom ju till Stockholm och filharmonikerna 1987 och samtidigt som vi började med Orsa spelmän. Vi spelade hur mycket som helst. Det var galor, jag tror vi gjorde sju ”Jakobs stege”-program. Det var platta på platta, minst en om året. Det är en sån start på en karriär att det finns inte… Att man får vara med om det, säger Kalle Moraeus.

Bennys okända krav på Kalle bakom kulisserna: Vad fan

Han är märkbart stolt över att jobba med Abba-legendaren. Deras musikaliska möten har satt avtryck på den tidigare ”Så ska det låta”-programledaren – minst sagt.

– Han har färgat hela mitt sätt att tänka när det gäller att spela in musik. Det var där jag lärde mig den biten. Jag var liksom ingen klassisk violinist, jag hade knappt spelat in någonting innan dess, säger Moraeus.

– Vi har känt varandra så länge. Det är så märkligt.

Ni har nästan växt ihop? 

– Ja, alltså när man spelar i ett band och åker iväg och spelar är alla beroende av varann. Någon kan ha en dålig dag, eller vara sjuk. När man vänder sig om måste man kunna hitta trygghet. Hittar man inte den tryggheten, som det ofta kan vara i det här yrket speciellt kanske i andra länder, där det är ihopplockat och ingen känner varandra. Då har du ingen hjälp, du måste klara av det själv. Gör du bort dig, måste du stå där själv liksom. I det här sammanhanget, där vi spelat med Benny och BAO, är det en enorm trygghet. Sen har det ibland varit diskussioner om saker och ting. Jag fattar ju inte varför jag ska sjunga i det där bandet, vi har Tommy och Helen… ”Nej Kalle, du ska sjunga den där låten!”. ”Men jag kan ju inte sjunga, Benny”. ”Jo, det duger det där, nu får du fan sjunga”. ”Nej, jag vill inte sjunga”. ”Jo, nu ska du sjunga!”. 

Får du prestationsångest då? 

– Nej, men vad fan, tänk dig att gå och ställa dig bredvid Helen Sjöholm, och se det där gomseglet fara omkring där och höra världens vackraste solo så nära, och sen så ska jag … Vad fan, jag vill sitta där bak! Och det har varit min stora glädje i BAO, att jag fått vara musiker till 96 procent. Sitter längst bak och pysslar med mina gitarrer. Äntligen bara slippa säga ”hej och välkommen”. Att få vara det jag är egentligen, det är ju musiker. Jag är fan inte varesig artist eller programledare. 

Turnéplan ”Den Svenska Sångboken” 2024:

Med Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding.

1 mars Uppsala, UKK
2 mars Stockholm, Berwaldhallen
3 mars Linköping, Konsert & Kongress
5 mars Göteborg, Lorensbersteatern
6 mars Göteborg, Lorensbergsteatern
7 mars Borås, Åhaga
8 mars Helsingborg, Konserthus
9 mars Allingsås, Estrad
10 mars Nyköping, Culturum
13 mars Visby, Visbystrand
15 mars Kalmar, Kalmarsalen
16 mars Malmö, Slagthuset
17 mars Karlskrona, Konserthus teatern
20 mars Bollnäs, Kulturhus
21 mars Östersund, PB Hallen
22 mars Östersund, PB Hallen
23 mars Sundsvall, Tonhallen
24 mars Gävle, Konserthus

Fotnot: Biljetter via mtlive.se.