Foto: SVT

Här är enda stjärnan som Pernilla Wahlgren måste övertala till comeback i Allsång på Skansen

Jag längtar, du längtar – alla längtar.
Det finns en speciell stjärna som hela svenska folket kan enas om borde göra comeback i Allsång på Skansen i sommar.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

På torsdagen inträffar ett säkert sommartecken: SVT presenterar årets medverkande artister i Allsång på Skansen. Uppe på den inbjudande Sollidenscenen ropar allsångsledaren Pernilla Wahlgren upp dem – en efter en, stjärna efter stjärna i respektive program. Tills vi har hela laguppställningen framför oss.

Då vet vi också vad vi har att vänta oss denna sommar.

Som vanligt lär det bli en blandning av sött och salt, för att citera salig Berghagens signaturmelodi till programmet som blivit en klassiker i svensk tv.

I år är Pernilla dessutom ensam med sin allsång. Åtminstone i tv – Lotta Engberg har ju lagt ner ”Lotta på Liseberg” efter många år i TV4 och kan se fram emot en ledig sommar med Mikael Sandström i stället.

Artikeln fortsätter under bilden.

Pernilla Wahlgren har uppenbart trivts som allsångsledare denna sommar. Foto: SVT
Pernilla Wahlgren har uppenbart trivts som allsångsledare. I sommar gör hon comeback! Foto: SVT

Tungt ansvar faller på SVT – efter Lottas exit

Därmed faller ansvaret extra tungt på SVT-produktionen att leverera en underhållande allsångsshow i sommar.

Som vanligt lär det bli en rejäl blandning av gästartister även i år. Gammalt och ungt, nytt och rutinerat. Olika genrer och stilar. Så ska det vara – alla ska känna sig välkomna i SVT:s allsång där värnandet av den svenska sångtraditionen står i centrum.

Personligen hoppas jag att Pernilla Wahlgren har lyckats övertala åtminstone en speciell stjärna att göra comeback i Allsången i år.

Jag pratar förstås om Robert Gustafsson, 59.

Robert Gustafsson som brandchef dansar för Lasse Berghagen på Skansens scen. Foto: Ola Torkelsson/TT
Robert Gustafsson som brandchef dansar för Lasse Berghagen på Skansens scen. Foto: Ola Torkelsson/TT

Ingen har glömt Robert Gustafssons succéer i Allsång på Skansen

Alla som såg programmet i slutet på 1990- och början på 2000-talet minns hur ”Robban” höjde nivån på underhållningen i showen. Från 1995 fram till 2008 överraskade komikern alla genom att kuppa in sig själv – och framför allt sina odödliga rollfigurer – i finalsändningen.

Två gånger rullade han in som Einar Stolt – en gammal man i rullstol som bjöd på humoristiska monologer.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Tillsammans med illern Göran gjorde ”Killinggänget”-bekanta karaktären Fred Asp entré framför ögonen på Anders Lundin. Ett år fick vi träffa den sure och petige vaktmästaren Herman som alltid tycker att allt var bättre förr.

Men den stora höjdaren framför alla andra var kanske då Robban, året efter att han imiterat Peps Persson (1946–2021), chockade publiken totalt genom att göra en sketch som Peps – med Peps!

Den riktige Peps Persson rev av sin klassiker ”Oh boy” på Sollidenscenen när plötsligt Robban också gjorde entré som Peps – samtidigt.

Duetten är oförglömlig och kanske rentav den bästa i programmets historia?

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT/Youtube

Efter Perssons bortgång i slutet av juni 2021 berättade Gustafsson i ett meddelande till Expressen att den odödliga duetten kommit till utan några egentliga förberedelser stjärnorna emellan.

– ”Vi kör väl igenom låten på genrepet?” Sa jag till Peps bakom scenen vid Allsång på Skansen. ”Nä, vi tar det på volley” sa han på sin breda Skånska, så vid direktsändningen var det bara att krypa ner i lådan och hoppas på det bästa när vi sen bars ut på Skansens stora scen. Å så blev det också, det bästa. En av de största med en integritet som de flesta artister av idag borde lära sig av. Det svänger fortfarande och det kommer det att göra lång tid framöver. Respekt, skrev Gustafsson då.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

När jag intervjuade Allsång på Skansens tidigare producent Meta Bergqvist, som förvandlade programmet till en tittarsuccé tillsammans med kollegan och vännen Lasse Berghagen, berättade hon om Robbans kupper. Två gånger ska hon ha överraskat programledaren Berghagen med att släppa upp Gustafsson på scen utan Lasses vetskap.

– Med Robert var det två gånger där Lasse inte på förhand visste att han skulle komma. När Robert gjorde Ingmar Bergman och kom in med en liten minigris till exempel. Det var verkligen en överraskning för Lasse! Jag hade då sagt till Lasse att Robert inte kunde vara med i år, och det köpte han. Sen dök han upp ändå. När Robert sen kom in som Bergman med en minigris … det tycker jag är en av de roligaste saker som vi gjort på Allsångsscenen, sade Meta.

Därför slutade Robban med Allsången

År 2008 skulle komma att bli Robert Gustafssons allra sista finalkupp i Allsången. Då fick tittarna se honom i en av sina sentida klassiska rollfigurer: som speedwaykungen Tony Rickardsson, ältandes över sin andraplats i Let’s dance.

Som vanligt rev ”Robban” ned gapskratt från publiken – men det skulle alltså komma att bli den sista (senaste?) gången som Allsång på Skansen-publiken fick se humorstjärnan i ett nummer i programmet. Sedan dess har Gustafssons legendariska Skansen-sketcher legat i svala.

Stjärnan har visserligen kommit tillbaka med ojämna mellanrum, men då som utannonserad gästartist i dansbandet Rolandz, utan något överraskningsmoment inblandat.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

SVT har genom åren försökt övertyga Gustafsson att han ska göra sketch-comeback i programmet. Själv gläntade stjärnan som utsetts till ”Sveriges roligaste man” på den dörren i en intervju med Aftonbladet för flera år sen.

– Det är väldigt svårt att toppa att sitta i en liten ­låda ihop med Peps Persson, då är man liksom färdig med karriären känner jag. Då har man gått i taket. I och med att det också var så mycket förändringar i programmet var det läge att sluta med kupperna, sade han då – med tillägget att man ”aldrig ska säga aldrig”

Pernilla måste bjuda in Robban till Skansen igen

Nu kan vi bara hålla tummarna att Pernilla Wahlgren – som själv förra året tog in humorn på ett briljant sätt i Allsången – lyckats övertala Robban att göra comeback i programmet den här sommaren.

Vi såg alla tydligt vilket lyft Allsång på Skansen fick ifjol när Wahlgren kom in – med sin härliga humoristiska tajming och sprudlande energi på scenen.

Någonting som Allsången varit sämre på än ”Lotta på Liseberg” på senare år är dock dessa överraskande ”kupper”. Förra året fick vi se Per Andersson kliva in och göra kaotiska inspel i direktsändningarna från Göteborg.

Förhoppningsvis kan Allsång på Skansen den här sommaren ta vid där Lotta på Liseberg slutade – och bjuda in Sveriges roligaste Robert Gustafsson att överraska alla med sina galna sketcher igen.

Så kom igen nu, SVT och Pernilla – ge oss Robban på allsångsscenen igen!

Foto: SVT

Vad tycker du om detta? Skulle du också vilja se Robban i Allsången igen? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev