Meta Bergqvist bildade radarpar med Lasse Berghagen i Allsången – nu sörjer hon nära vännen

Lasse Berghagen skapade tv-historia i Allsång på Skansen.
Nära vännen och kollegan Meta Bergqvist fanns hela tiden vid hans sida.
I en intervju med Nöjeslivet delar SVT-producenten med sig om sina bästa minnen av hela Sveriges Lasse.
Om hur Lasse och hustrun Eva skapade den speciella ”Berghagen-gemenskapen” bakom kulisserna.
Och saknaden efter en stjärna som slocknat.
– Han finns i allas hjärtan. Lasse kommer att leva länge tillsammans med oss, säger hon.

Vänner och kollegor i nästan ett helt liv.

Tillsammans skapade Lasse Berghagen och Meta Bergqvist tv-historia när de tog över Allsång på Skansen i mitten på 1990-talet.

Han som programledare – hon som producent.

Tillsammans blev de en dynamisk duo som förvandlade SVT:s sommarunderhållning till en enorm tittarsuccé.

Dagen efter beskedet om Berghagens bortgång, 78 år gammal, är förstås tung för Bergqvist. Samtidigt är minnena också så många, av en kär och saknad vän.

– Jag lärde känna Lasse redan i början på 1970-talet. Vi jobbade ihop väldigt tidigt och har följts åt. Jag har alltid tyckt att Lasse är en palett av känslor. Det ser man på all den musik han skrivit, och alla tavlor och böcker. Det är värme och glädje, men också sorg och djup. Han hade också en mörk sida som alla kanske inte riktigt såg, men om man läste hans dikter och lyssnade på hans låttexter så kan man hitta den, säger Meta Bergqvist till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stockholm, Sverige, 1999-07-06, Allsång på Skansens tidigare producent Meta Bergqvist och programledare Lasse Berghagen. Foto: Ulf Palm/TT
Stockholm, Sverige, 1999-07-06, Allsång på Skansens tidigare producent Meta Bergqvist och programledare Lasse Berghagen. Foto: Ulf Palm/TT

Meta Bergqvist minns sin vän Lasse Berghagen

En dag som denna vill hon lyfta fram alla sidor av Berghagen. Han spred massor av kärlek och glädje omkring sig – men hade också ett djup som poet och låtskrivare.

– Det är lätt att den där glada bilden av Lasse tar lite överhanden. Det är klart att man kan inte vara så där rolig som han var, om man inte också har det mörka med sig. Lasse var verkligen en palett av känslor, säger hon.

När Lasse Berghagen tog över som allsångsledare 1994 hade han två krav på SVT, berättade han i porträttet ”Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt”:

Dels ville han ha med sig sitt eget band på scenen.

Sen ville han ta in en ny producent.

Det blev Meta Bergqvist.

Tillsammans skapade de två vännerna tv-historia – och lyfte Allsången från tittarsiffror på runt 800 000 till två miljoner. Programmet blev den lägereld vi samlas vid och har än i dag, tack vare duon.

Att SVT på torsdagen rensade tv-tablån – och satte in ett extraprogram för att hedra minnet av Lasse Berghagen uppskattade Bergqvist.

– Det tycker jag var bra. Han har betytt oerhört mycket för SVT genom åren, säger Meta Bergqvist.

Succéåren med Allsången: ”Väldigt speciellt”

År 2003 slutade Berghagen efter närmare tio år som programledare. Bergqvist minns somrarna med Lasse på Sollidenscenen som någonting mycket speciellt.

– Naturligtvis blev det väldigt speciellt för oss två, när vi märkte att vi gjorde något som många tittare tyckte om. Det var en väldigt speciell känsla som förde oss samman, att vi skapade någonting som blev så bra.

En stor del av framgången ska tillskrivas Berghagen och hans personlighet, menar Bergqvist som nyligen överraskade Lasse i TV4:s ”Vilket liv”.

Meta Bergqvist överraskade Lasse Berghagen i "Vilket liv", här tillsammans med Anders Lundin. Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Meta Bergqvist överraskade Lasse Berghagen i ”Vilket liv”, här tillsammans med Anders Lundin. Foto: Pernilla Thelaus/TV4

– Lasse var som Lasse var såväl privat som på scen. Det tror jag också var en stor del i hans framgång. Det är lätt att stå på scenen när man inte spelar en teaterroll eller så, och det gjorde aldrig Lasse. Han var verkligen sig själv.

Humorn var viktig att föra in i programmet för både Lasse och Meta. Stjärnor som Bosse Parnevik och Magnus Härenstam gästade Allsången.

Och så han som kom att bli ständig gäst – känd för att alltid ”avbryta” Berghagen i direktsändning: Robert Gustafsson.

Så överraskades Lasse av Robert Gustafsson – Meta om hemliga planen i kulisserna

Vid två tillfällen bestämde sig Meta för att överraska sin programledare – med att välkomna ”Robban” på scenen utan Lasses vetskap.

Det blev klassisk tv-underhållning.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Med Robert var det två gånger där Lasse inte på förhand visste att han skulle komma. När Robert gjorde Ingmar Bergman och kom in med en liten minigris till exempel. Det var verkligen en överraskning för Lasse! Jag hade då sagt till Lasse att Robert inte kunde vara med i år, och det köpte han. Sen dök han upp ändå. När Robert sen kom in som Bergman med en minigris … det tycker jag är en av de roligaste saker som vi gjort på Allsångsscenen.

Efter Gustafssons debut i Allsång på Skansen blev han sedan stående gäst varje sommar. I programmet ”Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt” berättade Lasse att han såg komikerns intåg i programmet som en vändning för Allsångens popularitet.

Och plötsligt ville i stort sett alla artister i hela Sverige – och även internationella stjärnor som Ricky Martin och Wyclef Jean – komma till Sollidenscenen.

– Vi hade Benny Anderssons Orkester med i vad jag gissar kan ha varit deras första tv-framträdande. Då hette de ”Benny Anderssons Orkester med refrängsångerskan Helen Sjöholm”. Benny ringde till oss och frågade om de inte kunde få vara med, säger Meta Bergqvist.

Artikeln fortsätter under bilden.

Benny Andersson skojar med Lasse i Allsången. Foto: SVT
Benny Andersson skojar med Lasse i Allsången. Foto: SVT

Bennys show på Skansen som tittarna inte fick se – Sjöholm vände och kom tillbaka

Hon minns alldeles särskilt en kväll efter att programmet hade sänts. BAO hade varit gästartister hos Lasse på Sollidenscenen – och ville inte riktigt gå hem när tv-kamerorna hade slocknat.

– Det var en underbar, vacker sommarkväll när scenpersonalen höll på att riva scenen. Då satte sig plötsligt Benny ned för spela på sin flygel. Sen kom Tommy Körberg och Kalle Moraeus också upp på scenen och spelade igen. Helen Sjöholm var på väg ner till taxi men stannade när hon fick höra att de hade börjat spela igen och kom tillbaka. Sen blev det att de körde Abba-låtar och Duvemåla-sånger in i sommarkvällen. Allt medan scenen samtidigt revs. Det måste ha varit en syn (skratt). Det blev en magisk kväll.

Att stämningen var på topp även bakom kulisserna i Allsång på Skansen kan också det förklaras med Lasse Berghagens närvaro, menar Meta Bergqvist.

Hustrun Eva Berghagens viktiga insats bakom kulisserna

Efter att programmet sänts samlades hela tv-produktionen, redaktionen och artister bakom Sollidenscenen för att äta korv tillsammans.

Mat som Lasses hustru Eva hade tillagat.

– Vi samlades allihop bakom scenen efter att Eva hade alltid varit ute och handlat korv. Eva kom med en eller två väninnor och hade med sig sin lilla dramatenväska. De kokade korv åt oss alla. Det var så himla mysigt, ett fantastiskt fint sätt att avsluta en lång arbetsdag.

Efter finalprogrammet bjöds i stället Lasse och kompani på kräftor.

– Det blev fest varje år, med personalen och redaktionen. Det var jätteroligt, vi hade små drinkar och de där underbara kräftorna. Jag tror att det är lätt annars att folk bara går hem efter avslutad arbetsdag, men det var ingen som gick. Allsången var verkligen lika mysig bakom scen som på scen. Det var ingen större skillnad. Underbar stämning.

– Sen var det så kul att alla vi kunde vara tillsammans efteråt. Att prata om det som vi varit med om tidigare på kvällen, det tror jag betydde jättemycket. Det var en del av Berghagen-gemenskapen

Tror du att den här ”Berghagen-gemenskapen” också var hemligheten bakom att programmet blev så lyckat i rutan?

– Absolut. Det kom från hjärtat. Det här var verkligen Lasses och Evas gåva till alla kollegor som jobbade med programmet. En stund i gemenskap och värme. Det är så typiskt dem att vara så omtänksamma, säger Meta Bergqvist.

”Det blir tomt i telefonen”

En dag som denna är förstås tung. Men Bergqvists förhoppning och tro är att Berghagens minne kommer att leva vidare via den konstskatt han lämnar efter sig.

– Han var underbar. Han finns i allas hjärtan. Lasse kommer att leva länge tillsammans med oss, det tror jag. Han har en sådan skatt med musik, dikter, sånger och tavlor.

Vad har Lasse betytt för dig och din karriär?

– Han har betytt hur mycket som helst. Typ allt. Det är en så lång vänskap som vi har haft. Han har alltid varit en nära vän ända sen början av 70-talet. Det var en riktig vän. Nu har man inte de där samtalen längre som vi alltid hade. Det blir tomt i telefonen. Det är någonting som fattas, säger Meta Bergqvist.

Hon tar ett djupt andetag.

– Gemenskapen och att vi alltid brydde oss om varandra, det kommer jag aldrig att glömma. Det är tur att vi har Eva och hela familjen. Det är skönt. Då kan man minnas Lasse tillsammans. Det är oerhört sorgligt. Men han kommer att finnas kvar länge, efter att ha lämnat efter sig så mycket härligt. Det finns mycket glädjas åt också för den tid som han fick och delade med oss.

Evigt saknad, aldrig glömd. Tack för allt, käre Lasse – vi glömmer dig aldrig!