Mamma Caroline från ”Lilla huset på prärien” fyllde nyligen 82 år – hur stjärnan ser ut i dag är otroligt

Karen Grassle spelade mamma Caroline Ingalls i eviga tv-klassikern ”Lilla huset på prärien”.
Så här ser skådespelaren ut i dag!

Att slå på tv:n och avnjuta ett avsnitt av “Lilla huset på prärien” var mer regel än undantag på 1970- och 80-talet. Western-klassikern lockade miljontals tittare över hela världen – även uppe hos oss i Norden.

Den ikoniska dramatiseringen, som originalvisades mellan 1974 och 1983, är baserade på Laura Ingalls Wilders barnböcker och följer familjen Ingalls som bodde på Walnut Grove, i 1800-talets Minnesota.

Karen Grassle spelade familjens mamma och blev en amerikansk skådespelarfavorit. Hennes paradroll som mamma Caroline Lake Quiner Ingalls blev en omedelbar tittarfavorit.

Men samtidigt tycktes hon försvinna från rampljuset, efter att ha spelat en av de mest ikoniska amerikanska mammorna i tv-historien.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Den Kalifornien-födda stjärnan lämnade tv-rutan – men inte skådespeleriet. Hon återvände nämligen till Broadway efter tv-karriären. Detta var en passion som hon odlade redan när hon studerade skådespeleri i London i mitten på 60-talet.

Efter att ha avslutat sin högskoleutbildning vid University of California, reste hon till London för att studera vid den prestigefyllda Royal Academy of Dramatic Art.

– Det var en av de mest spännande inlärningsupplevelserna i mitt liv: skolan var utmärkt och vi kunde gå till teatern i London och se de bästa skådespelarna och produktionerna på engelska, sade Karen enligt apost.com.

Efter att ha uppträtt i ett antal scenuppsättningar gjorde hon audition för en filmroll som hon inte fick. Den då 32-åriga talangen fortsatte sitt sökande efter roller. Grassle kom då till en audition för ”Lilla huset på prärien” i stället – och landade samtidigt en av de mest ikoniska rollerna i tv-historien.

Det blev hennes stora genombrott.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Även om serien avslutades 1983 lämnade Karen redan 1982. Samtidigt försökte tv-producenterna förtvivlat hålla fast vid tanken om en fortsättning på serien, genom att historien fortsatte handla om ”bara” Ingalls-barnen. Men så småningom lades ”Lilla huset på prärien” ned för gott.

Efter att hon lämnade serien återvände Karen, som fyllde 82 år i år, alltså till Broadway. Efter att ha varit på resande fot vid olika scener i Kentucky, Boston och New York fortsatte hon sedan med sitt eget teaterföretag.

Hon spelade i scenklassiker som ”Cabaret” och ”Driving Miss Daisy” och återvände till tv-rutan 1994 i filmen ”Wyatt Earp”, med Kevin Costner i huvudrollen.

Dessutom har hon setts i ”Mord och inga visor” som också visats i svensk tv.

Artikeln fortsätter under bilden.

Vid 75 års ålder klev hon ur sin komfortzon och gjorde en roll i skräckfilmen Lasso som hon först ställde sig osäker till.

”Till slut sa min son till mig, ”Åh, gör det bara, mamma. Du kommer att ha kul! Du kommer få springa skrikande mitt i natten!” Så jag sa: ”Okej, jag gör det.” Det är en total förändring för mig”, sade hon till Dread Central.

Den senaste filmen hon spelade in var, enligt filmsajten Imdb, dramat ”Not to Forget” som kom ut 2021.

Stort tack för dina insatser i tv-rutan och på scenerna, Karen!

Dela gärna vidare artikeln med alla du känner som kan ha sett ”Lilla huset på prärien”!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev