Foto: TV4

TV4:s bluff mitt i Mästerkock-dramat – Tess bekräftar det tittarna aldrig fick se: ”Det ni ser på tv är bara…”

Tre har blivit två.
Efter ett rödvins- och umamidrama står det nu klart att Tess Medina och Josefine Freij är klara för final i ”Sveriges mästerkock” 2024.
Nu avslöjar finalist-Tess vad tittarna inte får se – om juryns agerande i köket, skriver Femina.

Semifinalen inleddes i ett oväntat tempo när Mischa Billing plockade fram vinet.

Jurymedlemmen som prisats för sina doftkunskaper och anses vara en av landets främsta sommelierer, hade en mycket speciell utmaning till de tre kvarvarande semifinalisterna. De fick smaka av tre olika sorters rödvin – för att sedan laga en passande huvudrätt till en av dessa.

Josefine Freij erkände utan omsvep att detta skulle innebära en stor utmaning. Hon förklarade för tittarna att kött och rött vin inte är någonting hon brukar hantera i vardagen.

– Hela den här tävlingen är en utmaning, jag har ingen aning om vad jag håller på med. Jag känner mig jättevilsen, det här är helt klart en av de svåraste tävlingarna som jag gjort i Sveriges mästerkock, säger hon i TV4.

Artikeln fortsätter under bilden.

När det senare var dags för avsmakning sågades Josefine först brutalt av Billing – som gav omdömet ”bedrövligt” om utseendet på Josefines uppläggning.

Men smaken avgjorde: hon ansågs ha klarat uppgiften bäst av de tre och skickades direkt till final.

Därmed stod den sista finalplatsen mellan Tess Medina och Hedvig Henrekson. De båda amatörkockarna som tagit sig hela vägen till topp tre i TV4:s prestigefyllda tävling, ställdes inför en umamiutmaning.

Tess träffade rätt med sin råbiff – och tog den andra finalplatsen.

– Det betyder så mycket för mig att vara i final. Jag kan inte ens tro det! Jag behöver smälta det här, jag är typ i chock, säger Tess i programmet.

Hedvig kände besvikelse efteråt.

– Det är ju tråkigt och det hade varit så kul att stå i final med Josefine. Jag är besviken men jag känner ändå att både Tess och Josefine är sjukt värda att stå i finalen, säger Hedvig i programmet.

Det får tittarna inte se i ”Sveriges mästerkock”

Men vad händer egentligen i det kritiska moment då juryn – som förutom Billing också består av Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki – smakar av deltagarnas rätter? Varmhålls maten innan den presenteras framför trion? Eller inmundigas läckerheterna kalla?

Svaret är ett klassiskt tv-fusk som tittarna aldrig får se.

Nu bekräftar nämligen finalist-Tess hur det egentligen går till bakom kulisserna på inspelningarna. Hon förklarar att juryn inte äter och bedömer maten när den kallnat.

– Vi lagar extra mycket av allting i princip. Vi ”platear” vår tallrik som vi ska gå fram med till juryn, som ni får se i tv liksom. Men sen skär vi också upp en extra bit kyckling och typ lägger en klick sås på sidan av i köket, så de kan gå och smaka av alla komponenter. Det gör de direkt när vi går ut ur köket, så då är ju allting varmt, säger Tess Medina i en intervju med livsstilsmagasinet Femina.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TV4

Hon poängterar att juryns avsmakning när deltagarna får gå in med sin rätt till deras bord bara är för syns skull.

– Det ni ser på tv är bara rent utseendemässigt, det är för tittarna som ju inte kan smaka maten. Då har juryn redan ätit, säger Tess.

Vem hejar du på i finalen av ”Sveriges mästerkock”? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev