Brividi: Det betyder orden i Italiens bidrag i Eurovision 2022

Den 10 maj börjar det som av Guinness World Records listats som den längsta pågående musiktävlingen i världen: Eurovision Song Contest. För Sverige tävlar Cornelia Jakobs med låten “Hold Me Closer”. Men för att vinna måste hon slå bland annat förhandstippade favoriten Italien, som tävlar med låten “Brividi”. 

Men vad betyder egentligen Brividi? och hur stor chans har Italien att vinna då de vann 2021? Här är allt vi vet om Italiens bidrag i Eurovision song Contest 2022. 

Italien blev värdland för Eurovision Song Contest 2022 i och med Italienska bandet Måneskins vinst i Eurovision Song Contest i fjol.

Bandet – bestående av de fyra medlemmarna Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi och Ethan Torchio, är alla mellan 20 och 22 år gamla.

Måneskin.
Måneskin med låten Zitti E Buoni, vinnare av Eurovision Song Contest 2021.
Foto: Jessica Gow / TT

LÄS MER: Zitti e buoni: Det betyder orden som Måneskin sjunger för Italien i Eurovision 2021

En medverkan i Eurovision Song Contest kan bli det stora internationella genombrottet för en artist eller en grupp, och språngbrädan för en lysande karriär inom musikbranschen. 

För Sverige tävlar Cornelia Jakobs, efter sin vinst av Melodifestivalen tidigare i år, och om man ska tro oddsmakarna så ligger hon bra till. Men det gör också Italiens bidrag Brividi

Cornelia Jakobs
Cornelia Jakobs. Foto: Jonas Ekströmer/TT

LÄS MER: Efter hårda orden mot Cornelia Jakobs – Anders Bagges ånger i kulisserna: ”Han sa till mig…”

Vad betyder Brividi? 

Bridvi är ett italienskt ord som översätts till “Frossa”, som kan likställas med rysningar eller skakningar som kan orsakas av exempelvis chock, desperation eller förtvivlan. Italiens låt Brividi handlar om komplicerad och svår kärlek. 

I en intervju har gruppens medlemmar själva förklarat låtens handling så här: 

“Brividi har ett viktigt budskap, det handlar om frihet, som är ett universellt tema. Viljan att uttrycka all möjlig kärlek, även när det finns rädsla för att göra misstag och för att känna sig otillräcklig, oförmögen att förmedla vad du känner”. 

Mahmood och Blanco är två italienska killar som arbetar tillsammans men som också har solokarriärer. Dena ena av dem – Mahmood, har tävlat i Eurovision 2019 med låten Soldi

I år har Mahmood med sig sin artistkollega Blanco (alias för Riccardo Fabbriconi).

Såhär ser musikvideon till “Brividi” ut: