Zitti e buoni: Det betyder orden som Måneskin sjunger för Italien i Eurovision 2021

”Zitti e buoni” med den italienska rockgruppen Måneskin har seglat upp som en av de stora favoriterna i Eurovision Song Contest 2021.

Men vad betyder Italiens låt på svenska – och vad handlar den om? Här är svaret!

Eurovision Song Contest 2021 står äntligen för dörren. Efter ett års uppehåll på grund av coronapandemin kommer den stora musiktävlingen gå av stapeln med final i Rotterdam lördag den 22 maj.

Sverige kommer i ESC att representeras av Tusse, som tidigare under året vann Melodifestivalen med låten ”Voices”. Under tisdagen avancerade Tusse från semifinalen och är därmed helt klar för lördagens final.

Ska man tro oddsmakarna så kommer Sverige dock inte ha något att göra med tätstriden.

Där nämns istället tre andra länder som storfavoriter att kamma hem segern.

Det handlar om Maltas bidrag ”Je Me Casse” med Destiny, Frankrikes bidrag ”Voilà” med Barbara Pravi samt Italiens bidrag ”Zitti e buoni” med Måneskin.

Vilka är Måneskin i Eurovision Song Contest?

Inför finalen är det just Italien som toppar oddslistorna, med störst segerchans enligt spelbolagen.

Italien representeras i år av rockgruppen Måneskin. De kvalificerade sig efter att ha vunnit Sanremo, den italienska motsvarigheten till Melodifestivalen, där gruppen bland annat fick över hälften av publikens röster.

Bandet fick sitt stora genombrott 2017, när de slutade tvåa i den italienska talangjakten X Factor.

Måneskin har sedan dess blivit mycket populära i hemlandet – låten ”Torna a casa” har exempelvis fått över 81 miljoner lyssningar på Spotify.

Men nu ska de alltså representera Italien i Eurovision, och detta med låten ”Zitti e buoni”.

måneskin, eurovision song contest, italien
Foto: Jessica Gow / TT

Varför heter Italiens bidrag Måneskin?

Måneskin är en kvartett bestående av Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi och Ethan Torchio. Bandmedlemmarna är alla unga – mellan 20 till 22 år gamla.

Bandets namn kommer enligt Aussievision från basisten Victoria De Angelis, som är halvdansk. Hon sålde in några danska ord till övriga bandmedlemmar, innan de enades om att kalla sig just ”Måneskin”.

Namnet på rockgruppen är alltså danskt och en hyllning till Victorias hemland. Det betyder ”månsken” på svenska.

zitti e buoni, måneskin, eurovision song contest 2021
ROTTERDAM 20210517 Italiens Måneskin med låten Zitti E Buoni under måndagens genrep inför i Eurovision Song Contest i Rotterdam. Foto: Jessica Gow / TT

Vad betyder ”Zitti e buoni” som Måneskin sjunger för Italien i Eurovision Song Contest 2021?

I Eurovision sjunger rockgruppen Måneskin på sitt hemspråk italienska.

Något som många undrar, är därför vad låten egentligen handlar om samt vad ”Zitti e buoni” egentligen betyder på svenska.

”Zitti e buoni” är ett italienskt uttryck. Den korrekta svenska definitionen blir ungefär ”håll käften och bete dig” eller ”håll käften och var tyst”.

Enligt Wiwibloggs är låten tillägnad de som vill sticka ut och vara unika. Den handlar om att man inte ska bry sig om vad andra tycker eller tänker.

Här kan du höra hela låten: