Cornelia Jakobs stora succé i Eurovision Song Contest 2022 – detaljen som talar för Sverige i finalen

Cornelia Jakobs gör succé i Eurovision Song Contest 2022.
Här är detaljen som kan tala för en svensk topplacering i Turin.
– Det är verkligen fördelaktigt, säger Emil Löfström, programledare för Eurovision Legends, till Nöjeslivet.

Cornelia Jakobs har hittills gjort stor succé i Eurovision Song Contest 2022.

Redan innan tävlingen drog i gång hade hon vunnits fansens gunst.

Detta manifesterades genom hennes seger i det internationella fans-nätverket OGAE International omröstning bland schlagerfans runtom i Europa. När resultatet var färdigt innan årets ESC, stod det klart att Sverige och Jakobs korats till fansens favorit i år.

TURIN 20220511 Sveriges Cornelia Jakobs med låten "Hold Me Closer" under onsdagens repetitioner inför semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2022. Foto: Jessica Gow / TT
TURIN 20220511 Sveriges Cornelia Jakobs med låten ”Hold Me Closer” under onsdagens repetitioner inför semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2022. Foto: Jessica Gow / TT

Cornelia Jakobs gör succé i Eurovision

Även Eurovision-experten och podcast-profilen Emil Löfström, som är programledare för den internationella podcasten Eurovision Legends, menar att Cornelia går hem bland fansen i Turin. Detta efter att Sverige i flera år skickat bidrag som inte fallit tv-tittarna i smaken – samtidigt som vi i stället hamnat högt upp när jurygrupperna avlämnat sina poäng.

LYSSNA HÄR: Hetaste intervjuerna med stjärnorna i Eurovision-historien – med Emil Löfström i Eurovision Legends

– Jag har inte hört någon säga att vi inte kommer sluta topp 5. Här i bubblan verkar ”svenskhatet” vara helt bortblåst som man annars blivit van vid alltid förekommer då vi alltid är bland förhandsfavoriterna och att vi själva alltid tror att vi ska kunna vinna. Så för första gången på ganska länge älskar Eurovision-fansen svenska låten lika mycket som vi själva gör, säger Emil Löfström.

Podcasten Eurovision Legends med programledaren Emil Löfström. Foto: Privat

I torsdagens semifinal kvalade Cornelia med ”Hold Me Closer” för att ta sig till lördagens final – och i arenan var mottagandet starkt när publiken sjöng med i låten. Efteråt stod det klart att Jakobs sjungit Sverige till vår 60:e final i ESC-historien.

– Ingen stor överraskning kanske, hon var ju så klart värd det. Dessutom att höra publiken sjunga med från första raden, det är första gången i år, sade SVT:s kommentator Edward af Sillén i sändningen.

Sent under torsdagskvällen kom dessutom nästa glädjebesked för den svenska delegationen i Eurovision Song Contest.

Efter att Cornelia lottats fram i den andra halvan av startfältet i finalen, stod det klart att hon skulle få startnummer 20. Det innebär att endast fem bidrag återstår när Jakobs har sjungit sin ”Hold Me Closer” – en placering som kan anses vara fördelaktig.

LÄS MER: Pojkvännens historiska besked med Cornelia Jakobs – efter starka känslorna: ”Häftigt och otroligt sorgligt”

TURIN 20220512 Sveriges Cornelia Jakobs på presskonferensen efter semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2022. Foto: Jessica Gow / TT
TURIN 20220512 Sveriges Cornelia Jakobs på presskonferensen efter semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2022. Foto: Jessica Gow / TT

– Jag har hört att det är bättre att vara i andra halvan, för till skillnad från i Mello där man kan rösta hela tiden så får man i Eurovision bara rösta efter att alla har kört. Då är det bättre att vara i andra där man sitter färskt i minnet hos folk, har Cornelia Jakobs tidigare sagt till TT, uppger Svenska dagbladet.

Även Emil Löfström menar att startnumret kan vara positivt för det svenska bidraget – men varnar samtidigt för motståndet.

Podcast-programledaren Emil Löfström från Eurovision Legends är på plats i Turin. Foto: Privat

Startnumret kan lyfta Sverige – men experten pekar ut två tuffa hinder

Strax efter Sverige kommer nämligen två bidrag som också pekats ut som starka toppkandidater.

– Startnumret är verkligen fördelaktigt dock har vi hamnat bland Storbritannien och Polen som jag tror kan plocka röster från oss, säger Löfström.

LYSSNA HÄR: Hetaste intervjuerna med stjärnorna i Eurovision-historien – med Emil Löfström i Eurovision Legends

Framför allt Storbritanniens bidrag ”Spaceman” har imponerat stort på den svenske Eurovision-experten. Efter många år utanför toppen ser britterna nu ut att kunna få jubla över en framskjuten placering på lördagskvällen.

– Sam Ryder från Storbritannien sjunger som en gud och den har verkligen seglat upp från ingenstans till tvåa på oddsen och flyttat ner Sverige på plats tre, säger Löfström.

Ukraina storfavorit till segern i Eurovision: ”Skulle göra alla glada”

Storfavorit till segern anses vara Ukraina – på fredagen hade oddsen justerats ytterligare i landets favör och anses ha en 60-procentig chans till vinst på lördag, enligt spelbolagen. I en intervju med SVT:s program ”Utrikesbyrån” berättade gruppen Kalush Orchestras frontman Oleh Psiuk om förväntningarna från det krigshärjade landet inför årets ESC-final.

– Vi känner ett ansvar eftersom vi fick specialtillstånd att tillfälligt lämna landet. Alla måste bidra med allt vi kan till vårt land. ESC har alltid varit en viktig händelse för Ukraina. Nu under kriget är den ännu viktigare, sade han i SVT.

En eventuell vinst i Eurovision skulle betyda mycket för landet, menar Psiuk.

– Det är många som följer tävlingen så en seger skulle göra alla glada och rikta uppmärksamhet mot Ukraina. Det är en viktig aspekt.

Startordning i finalen av Eurovision Song Contest 2022:

1. Tjeckien: We are Domi – Lights off

2. Rumänien: WRS – Llámame

3. Portugal: Maro – Saudade, saudade

4. Finland: The Rasmus – Jezebel

5. Schweiz: Marius Bear – Boys do cry

6. Frankrike, Alvan & Ahez: Fulenn

7. Norge: Subwoolfer – Give that wolf a banana

8. Armenien: Rosa Linn – Snap

9. Italien, Mahmood & Blanco: Brividi

10. Spanien, Chanel: SlowMo

11. Nederländerna: S10 – De diepte

12. Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania

13. Tyskland, Malik Harris – Rockstars

14. Litauen: Monika Liu – Sentimentai

15. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – Fade to black

16. Belgien: Jérémie Makiese – Miss you

17. Grekland: Amanda Tenfjord – Die together

18. Island: Systur – Með hækkandi sól

19. Moldavien: Zdob și Zdub och Advahov Brothers – Trenulețul

20. Sverige: Cornelia Jakobs – Hold me closer

21. Australien: Sheldon Riley – Not the same

22. Storbritannien, Sam Ryder: Spaceman

23. Polen: Ochman – River

24. Serbien: Konstrakta – In corpore sano

25. Estland: Stefan – Hope

Hur tror du det kommer gå för Sverige i Eurovision-finalen? Skriv gärna en kommentar!