Robert Gustafssons uppmaning till alla barn – det vill han lära dem med Ture Sventon: ”Öppna ögonen utanför mobilen”

Robert Gustafsson axlar för tredje säsongen i rad rollen som Ture Sventon.

När Nöjeslivet träffar honom för en pratstund berättar han att det är något alldeles speciellt med att få syssla med just barnkultur.

– Det är väldigt roligt att få vara i den här barnsliga världen, som ändå är på fullt allvar, säger han.

Hela Sveriges favoritdetektiv Ture Sventon är tillbaka med en sprillans ny säsong i jul.

I slutet av 80-talet var det Helge Skoog som gjorde succé med den klassiska julkalendern baserad på Åke Holmbergs böcker.

Men på senare år är det istället Robert Gustafsson som underhållit i rollen som den semmelälskande privatdetektiven.

Robert Gustafsson
Foto: Janne Danielsson /SVT

När Nöjeslivet träffar honom beskriver han att det är väldigt roligt att få syssla med innehåll som riktar sig till just barn.

– Jag har alltid värnat mycket om barnkultur. Det kom en period efter 90-talet som var ganska dålig för barnkulturen med vuxna som gör sig till, larvar sig eller spelar över. De spelar för stort eller för mycket, för de tror barnen vill ha det så, berättar han och fortsätter:

– Men det är precis tvärtom. Man ska gå in i en roll som om det vore för vuxna, bara det att berättelsen är anpassad. För barn vill leka, men de vill leka på allvar, som om det vore på riktigt.

”Vi leker med de stora konflikterna”

Den nya säsongen ”Ture Sventon och den magiska lampan” utspelar sig runtom i världen och handlar om en magisk lampa som kan uppfylla önskningar.

I vanlig ordning blir det ett spännande drama mellan Ture och hans ärkefiende Ville Vessla, spelad av Johan Glans.

– Det roligaste med Ture är att vi leker med de stora konflikterna. Det handlar om världsherravälde och att jorden ska gå under. Det är inte bara att mamma ska dö eller Tures fru som är borta, utan mer står på spel än så, berättar Robert för Nöjeslivet:

– Det tycker jag är extra kul, att mycket står på spel och att humorn får ta plats. Utan den blir det inte lika spännande och inte heller lika allvarligt när det ska vara det.

Så många semlor åt Robert Gustafsson under inspelningarna:

Det vill han att barnen ska ta med sig

En annan sak Robert Gustafsson tycker är härligt med serien är att Ture är en produkt av det han beskriver som den ”gamla tiden.”

Faktumet att karaktären väljer uppslagsböcker istället för mobilen och en fysisk karta istället för GPS:en ser Robert som något positivt.

Det han hoppas barnen först och främst tar med sig från Ture är en nyfikenhet på världen runtomkring, som sträcker sig utanför det digitala.

– Det tycker jag är en stor bit av det, att öppna ögonen utanför mobilen och se att det finns saker därute som man måste ha med sig för att klara sig här i livet, säger han.

På julafton kommer alla avsnitt finnas tillgängliga i SVTplay och den 25 december kl. 20.00 sänds de första två avsnitten linjärt i SVT1. Därefter ett avsnitt om dagen kl. 19.00 fram till och med den 29 december.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev