Amanda Jenssen lämnade rampljuset och försvann helt – det gör ”Idol”-stjärnan idag

Amanda Jenssen kom två i ”Idol” 2007, och snubblade på målsnöret mot Marie Picasso. Några år därefter medverkade artisten i ”Så mycket bättre,” men sedan dess har det varit relativt tyst från stjärnan. Det här gör Amanda Jenssen idag.

Trots att Amanda Jenssen var favorittippad som vinnare i Idol år 2007 visade det sig inte räcka. Istället blev det Marie Picasso som kammade hem vinsten.

Detta gjorde dock inte att Amanda Jenssen glömdes bort, snarare tvärtom.

Två år efter programmet så blev hon bland annat nominerad till både Grammis och P3 guld för sin fantastiska sångröst, och samma år kallades hon ”turnédrottning” av Aftonbladet.

Amanda Jensen, Idol
Foto: Daniel Åhs Karlsson/ Wikimedia Commons

2009 kom albumet ”Happyland” som blev en stor succé. 

Första singeln med samma namn som albumet rusade direkt upp i topp på listorna. Hon låg etta på Itunes och syntes även till på singellistan och digilistan.

Amanda Jenssen vann två Grammispriser år 2010. Dels för ”Årets kvinnliga artist” och även för ”Årets kompositör,” tillsammans med Pär Wiksten.

Hon fick även äran att sommarprata i Sveriges Radio P1 samma år.

Amanda Jenssen karriär

2012 kom tredje albumet som fick namnet ”Hymns for the haunted”.

Och två år senare ställde hon upp i ”Så mycket bättre” tillsammans med några av Sveriges mest folkkära artister. Bland annat var det samma år som Carola och Orup medverkade i succéprogrammet.

Även hennes prestation där imponerade stort på svenska folket, och hon gjorde en av de mest uppskattade tolkningarna från programmet någonsin med ”When we dig for gold in the USA.”

Här kan du se hennes fina tolkning:

Därefter väntade nya äventyr för Amanda Jenssen som begav sig iväg på turné och agerade förband år ”The Rolling Stones.”

Men det har inte alltid varit en spikrak resa för artisten.

Läs mer: Albin Lee Meldau överraskades av beundrare efter ”Så mycket bättre” – visar nu upp fina gåvan

”Började känna mig sliten på ett obehagligt sätt”

I hennes sommarprat har Amanda Jenssen berättat att hon drabbats av tunga hälsoproblem.

Hon har nämligen endast cirka 30 procent lungkapacitet.

– När jag var ungefär ett och ett halvt så fick jag en dubbelsidig lunginflammation. Det blev mer och mer kritiskt och till slut så stod jag mellan att överleva eller att dö.- Mina lungor är trasiga och kommer att förbli det, säger hon i programmet.

När hon medverkade i ”Så mycket bättre” beskrev hon också hur tiden efter ”Idol” påverkade henne negativt. Det gjorde till och med så att hon bestämde sig för att flytta till Danmark.

– Jag kände att jag sprang i tre år. Hela Idol-grejen, jag bara körde. Jag stannade aldrig emellan och började känna mig sliten på ett obehagligt sätt, sa hon i programmet enligt Hänt.

Försvann från rampljuset

Nu har det gått flera år sedan stjärnan var med i ”Så mycket bättre,” och därefter har det varit väldigt tyst från henne.

Amanda Jensen, Idol, idag, 2023, ny musik
Foto: Frankie Fouganthin/ Wikimedia Commons

Hon har själv inte publicerat något på sociala medier på flera år, och på hennes Facebooksida har fans ifrågasatt vart hon tagit vägen.

I tidigare intervju med Nyheter24 har sångerskan förklarat att det hektiska turnélivet gjorde att hon inte längre kände samma glädje och kärlek till musiken.

– Man bara kämpar på för man vet inte hur man gör någonting annat. Jag hade så många saker inbokade och till slut var det inte roligt längre.

Läs mer: Chris Kläfford lämnade landet efter jättesuccén i Idol – så lever stjärnan idag 6 år efter vinsten

Det gör Amanda Jenssen idag

Enligt bandsintown, gjorde artisten två stycken spelningar under sommaren 2019 på Grand Hotel i Mölle.

Hon ska också ha setts uppträda på scenen i Malmö sommaren 2022, när hon gjorde ett gästspel på The Arks konsert, enligt Femina.

I samma veva sjöng hon flera av sina stora hits såsom ”Amarula Tree” och ”Happyland” på Melby Raggaekapel på Folkets Bakgård i Ystad, enligt Hänt.

2023 gjorde hon en oväntad comeback med en ny tolkning av Olle Adolphsons ”Ge Mig En Dag” (Österlenvisan), och i sommar har hon även uppträtt på olika scener såsom Visfestivalen i Lund.

Så vem vet- sakta men säkert kanske hon rör sig tillbaks till musikkarriären.

Vi önskar dig allt gott, Amanda!