Foto: TT/Instagram

Anders Tegnells fru Margits okända förflutna: ”Jättestort stöd”

Han har stått i centrum ända sedan pandemins utbrott i våras.

Anders Tegnell har hela tiden haft hustrun Margit vid sin sida – som han hyllar.

– Min fru och mina barn är ett jättestort stöd i det här, har han berättat för Expressen.

Coronaåret 2020 kommer att gå till historien som en stor prövning för världens folk. I skrivande stund har över 1,3 miljoner människor över världen avlidit i viruset och nyhetsrapporteringen har förstås kretsat kring pandemins utveckling under hela året.

Här i Sverige har statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten tidigt hamnat i fokus. Med sin lugna stämma och handfasta hållning har han lett presskonferenser som i kvällspressen jämförts med ”Hylands hörna” – eftersom så många människor följer utvecklingen i landet.

Anders Tegnell vid en daglig presskonferens utomhus vid Karolinska institutet. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Tegnell hamnade även i rampljuset för lite mer än tio år sedan, då svininfluensan härjade. Då var Tegnell chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen och en av initiativtagarna till massvaccinering.

Han är också känd för sitt arbete med att stoppa ebola-epidemin som drabbade Afrika under 1990-talet.

De internationella uppdragen har även tagit Tegnell till Luxemburg och EU-kommissionen där han arbetade med bakterier som kan användas vid terrorändamål.

Men i år är det alltså coronaviruset som upptar stor del av Tegnells tid – liksom resten av samhället. Folkhälsomyndigheten har mötts av både kritik och ros för den svenska coronastrategin som ges i rådgivande syfte till regeringen. Den statliga myndigheten har ett nationellt ansvar för folkhälsofrågor.

Tegnell talade också mycket om coronaviruset när han höll sitt eget sommarprat i radions P1 i somras.

– Många av oss har haft nära och kära som varit allvarligt sjuka och som kommer att  behöva lång tid på sig att återhämta sig. Jag har själv bekanta som legat på intensivvården och varit nära att gå bort i covid 19. Och pandemin är inte över, sade han i somras i sommarpratet.

Samtidigt har Tegnell också hela tiden haft sin frus stöd vid sin sida, något som han själv har satt stort värde på i en intervju med Expressen. Där berättade han också bland annat om hur det gick till när han träffade sin fru Margit Neher.

De träffades när han läste matematik i USA.

På samma skola fanns Margit, som då pluggade språk. Vad alla kanske inte känner till är att Margit kommer från Nederländerna. Tillsammans har de tre barn. Hon arbetar på Linköpings universitet vid institutionen för hälsa, medicin och vård.

– Min fru och mina barn är ett jättestort stöd i det här. Både att de accepterar att jag kanske är borta lite mer än vanligt, men också tryggheten att komma hem till dem. Nu bor inte mina döttrar hemma längre, men vi pratas vid var och varannan dag. Det är ju en trygghet och långsiktighet i tillvaron, har Anders berättat för Expressen.

STOCKHOLM 20200813 Anders Tegnell, statsepidemiolog, på väg till den myndighetsgemensamma pressträffen om coronapandemin hos Folkhälsomyndigheten. Foto: Nils Petter Nilsson / TT