Bert-Åke Varg lämnade världen på nyårsafton – på kistan fanns en sista blinkning till stjärnan

Bert-Åke Varg var en av våra största och mest folkkära skådespelare genom tiderna.

På nyårsafton somnade stjärnan in och lämnade familj, vänner och hela svenska folket i sorg och saknad.

Under begravningen hedrades Bert-Åke en sista gång genom symbolen på kistan.

Bert-Åke Varg (tidigare Lundström) föddes i Västerbotten den 27 april 1932. Han utbildade sig till skådespelare på Calle Flygare Teaterskola i Stockholm och redan 1953 debuterade han på vita duken i filmen Alla tiders 91:an Karlsson.

Därefter tog karriären fart och han gjorde sig snart ett namn som en oerhört flitig och mångsidig skådespelare och sångare.

Under sin karriär var han känd inte bara för sin talang, men också för sin pålitlighet som skådespelare. Genom åren stod han på mängder av scener och spelade in otaliga filmer och tv-serier.

Bland annat gjorde han succé tillsammans med Eva Bysing i underhållningsprogrammet ”Fint som snus” åren 1973 och 1977.

På teater gjorde han också dundersuccé som teaterdirektören Firmin i ”Fantomen på Operan” på Oscarsteatern. Utan att ha tagit några sånglektioner så imponerade han publiken med sin fantastiska sångröst och sjöng flera operapartier. 1989 fick han dessutom Guldmasken för ”Bästa manliga biroll” för sin roll i musikalen.

Bert-Åke Varg
Foto: SVT

Till hans mest kända roller hör ugglan Helge i barnprogrammet ”Från A till Ö” samt förstås rollen som maskinisten Gustav Sjögren i Rederiet.

Familjen

1960 gifte sig Bert-Åke Varg med skådespelaren Annette Lönnborg och tillsammans fick paret barnen Petronella, Patrik och Pontus. I slutet av 70-talet tog familjen namnet Varg, som tidigare varit Bert-Åkes artistnamn.

1979 drabbades Annette av en hjärntumör och prognosen såg dyster ut.

– Jag glömmer aldrig när kirurgen efter operationen berättade för mig att hon trodde att hon hade mellan två månader och två år kvar av sitt liv, berättar Varg i sitt sommarprat i P1.

Annette skulle dock fortsätta att leva och tillsammans fick de 14 år till. 1993 gick Annette bort och lämnade familjen i stor sorg. Bert-Åke har berättat att han hanterade det genom att begrava sig i arbete.

– Det var bara att fortsätta arbeta. Det var nog tur att jag hade så mycket att stå i, berättade han i sommarpratet.

Fann kärleken på nytt

Redan samma år som Annette gick bort fann Bert-Åke kärleken på nytt. 1997, fyra år efter Annettes död, så gifte sig Bert-Åke med Julianna Varg, som blev hans hustru ända in i döden.

STOCKHOLM 2015-02-28 Bert-Åke Varg med hustrun Julianna firar TV-profilen Arne Weise 85-årsdag på Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm 2015. Foto: Nora Lorek / TT
Julianna och Bert-Åke Varg. Foto: Nora Lorek / TT

Paret möttes första gången på ett födelsedagsfirande för operasångaren Sven Erik Vikström.

– Tänk att få bli kär två gånger i sitt liv. Det unnar jag varje människa som förlorar en hjärtevän, har Bert-Åke sagt i sitt sommarprat.

Den svikande hälsan

Under sina sista år hade Bert-Åke problem med sin hälsa. Han fick gå på dialys flera gånger i veckan och det var en tuff tid både för honom och för Julianna, som alltid fanns vid hans sida.

– Jag kunde inte åka någonstans på fem år, han var så sjuk och jag var med honom hela tiden, säger hon till Expressen.

Somnade in i taxin

Det var på nyårsafton 2022 som Bert-Åke och Julianna Varg var påväg till en nyårskonsert på Grand Hôtel i Stockholm. Men de kom aldrig fram. I taxin somnade Bert-Åke in iklädd smoking och lackskor.

– Han ville gå på den där konserten. Vi pratade om det, om han skulle orka. Men han sa att vi inte kunde säga nej igen, vi hade varit bjudna två gånger tidigare, säger Julianna Varg till Expressen.

Julianna har i intervjun med Expressen berättat om Bert-Åkes sista önskan för henne.

– Han sa det, ”du ska leva, du ska fortsätta”. Han sa att jag måste hålla kontakten med våra vänner, att jag inte skulle dra mig undan. Han ville att jag skulle fortsätta leva så som vi hade levt tillsammans, säger Julianna Varg till Expressen.

 Skådespelaren Bert-Åke Varg porträtt 27:e december 1974
Skådespelaren Bert-Åke Varg porträtt 27:e december 1974. Foto: Leif R Jansson/TT

Sista orden i dödsannonsen

I dödsannonsen som publicerades i Dagens Nyheter skriver familjen om det fina beslutet för deras älskades sista vila. Annonsen inleds med orden om Bert-Åke: ”Har hastigt lämnat oss i oändlig sorg, mitt i steget, på gott humör i sin fina smoking och glänsande lackskor”.

Hustrun Julianna med familj stod som sörjande och för att hedra Bert-Åkes minne tog de med ett citat från stjärnan själv – som en sista hälsning:

”Man ska sluta tala om att man ska dö. Bättre då att säga till sig själv: Du föddes, nu har du gjort ditt värv och din vandring här på jorden. Hoppas du har gjort något bra. Nu är du på väg hem”.

Sista fina gesten till Bert-Åke Varg

Bert-Åke Varg begravdes torsdagen den 2 februari 2023. Begravningen ägde rum i Oscarskyrkan, bara ett stenkast från Bert-Åkes hem.

Det var många som gäster som deltog på begravningsceremonin. Många kändiskollegor från branschen var på plats för att ta ett sista farväl. Bert-Åke fick under sitt liv mycket applåder, den på begravningen blev hans sista.

– Det var underbart att pappa fick en sista applåd. Han hade gillat hela den här ceremonin. Det här var helt i hans stil. Det är fantastiskt när det får applådera i kyrkan, sade sonen Pontus Varg till Aftonbladet.

Bert-Åkes kista stack också ut. Kistan var nämligen blå och som en sista hyllning var den dekorerad med en kompassros på kistlocket – en blinkning till hans roll i Rederiet.

Bert-Åke Varg ligger begravd på Galärvarvskyrkogården i Stockholm. Han blev 90 år.

Bert-Åke Varg. Foto: Henrik Montgomery / TT

Som vi saknar dig Bert-Åke! Tack för alla magiska rollprestationer genom åren.

Dela gärna den här artikeln på Facebook för att hylla vår saknade stjärna.

LÄS MER: