Därför dricker Rickard Sjöberg inte en droppe alkohol – sanningen bakom beslutet ”Jag är inte så…”

Rickard Sjöberg har under hela sitt liv avstått från att dricka alkohol. Men det har inget med hans kristna tro att göra.

Därför väljer Rickard Sjöberg att vara helnykterist.

Rickard Sjöberg, 54, har sedan många år figurerat i tv-rutan i flera olika tv-program. Vi har sett honom i mängder av program, allt ifrån ”När & fjärran” till ”Let’s dance” och ”Postkodmiljonären”.

Det är kanske framför allt i Postkodmiljonären som han kommit att bli särskilt folkkär. Varje vecka sedan lång tid tillbaks ställer han de svåra frågorna till deltagarna som har chansen att vinna miljonen.

Nykterist hela livet

Rickard har under hela sitt liv varit nykterist, vilket han varit öppen med. I en intervju från 2015 med Nemo Hedén i podcasten ”Nemo möter en vän”, så berättar Rickard mer.

Rickard Sjöberg är även troende kristen, men detta ska inte ha något att göra med hans nykterism.

– Egentligen så känner jag att min tro inte har med min helnykterism att göra. Det kanske är kontrollbehov eller att jag helt enkelt inte… Jag är inte så jätteintresserad av curling eller av att samla frimärken och jag fastnade inte för det här heller med alkohol, sa Rickard Sjöberg i Nemo Hedéns podcast.

STOCKHOLM 20230314 Rickard Sjöberg. Kändisar och dansare i TV4-programmet Let's Dance 2023 presenteras i Let's Dance-studion i Frihamnen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20230314 Rickard Sjöberg. Kändisar och dansare i TV4-programmet Let’s Dance 2023 presenteras i Let’s Dance-studion i Frihamnen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Testade en gång

Men det var en gång som Rickard testade på att dricka alkohol. Det var när han var 24 år gammal och gick på folkhögskola. Klasskamraterna fick då höra talas om att han aldrig varit berusad och bestämde sig då för att göra något åt saken.

– Redan efter ett eller två glas vin kände jag att ”oj, nu börjar det hända grejer”. Jag flyttade på huvudet, men det kändes som att huvudet inte flyttade på sig. Sedan fortsatte vi med ett antal groggar, tills kaklet dök upp. Jag var inte sådär jätteimponerad. En likgiltig upplevelse liksom.

Stort av dig att hålla sig undan alkohol hela livet Rickard!