Därför har SVT-profilen aldrig druckit en droppe alkohol – Ann-Britt Ryd Petterssons livsavgörande beslut

Hon är en stor och erfaren SVT-profil som synts i rutan i över 40 år. Trots att Ann-Britt Ryd Pettersson är så välkänd är det få som känner till hennes stora beslut om alkohol som hon fattade tidigt i livet.

– När jag började som journalist var det många som hade problem med alkohol, även sportjournalister. Det är ju väldigt sorgligt, säger hon till Aftonbladet.

Många börjar redan i tonåren att smyga och smaka på alkohol. Oftast är det inte alls gott och tyvärr leder det inte sällan till problem.

Men det är heller inte för alla.

Journalisten Ann-Britt Ryd Pettersson, 69, blev ett känt namn för svenskarna redan 1980. Då började hon nämligen jobba på tv-sporten och syntes flitigt i rutan. Fyra år senare gick hon vidare till ”Aktuellt”.

Läs mer: Tittarnas kritik mot Edward Blom – tv-profilen vill att 16-åringar ska få dricka alkohol: ”Vansinne”

Hon har sedan dess haft flera olika roller på SVT: programledare, utrikeskorrespondent, reporter och redaktör.

Hon har alltid skött sitt jobb och gett ett professionellt och lugnt intryck, därför har hon blivit populär. 2018 fick hon ett ärofyllt hederspris på ”Kristallengalan” – för sina insatser genom åren.

Ann-Britt Ryd Pettersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fattade tidigt ett beslut

Trots att hon är så välkänd och ett etablerat namn i media är det få som känner till att Ann-Britt Ryd Pettersson är nykterist och att hon varit det hela livet.

Hon växte upp i Kolsva, Västmanland, i nära relation till nykterhetsrörelsen. Både hennes mamma och morfar var även aktiva där. När Ann-Britt var tonåring gjorde hon raka motsatsen till vad hennes kompisar gjorde.

Hon var stark och motstod alla frestelser. I stället för att hänga med sina kompisar och supa i Folkets park blev hon själv aktiv inom Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) och senare blev hon även ombudsman och satt med i förbundsstyrelsen.

– Jag dricker inte alkohol och har aldrig gjort. De flesta vet att jag är nykterist. När jag började som journalist var det många som hade problem med alkohol, även sportjournalister. Det är ju väldigt sorgligt, säger hon till Aftonbladet.

När hon var och och med i UNF var hon faktiskt med och bildade deras medlemstidning Motdrag. Redan då syntes hennes journalistiska ådra.

– Förr var det också många som hetsade mig att dricka och tyckte att jag inte skulle vara så tråkig. Men i dag är det mer accepterat att vara nykterist än när jag var yngre, säger hon.

Lider av kronisk sjukdom

En annan orsak till att hon inte dricker alkohol är att hon lider av den kroniska reumatiska sjukdomen Reiters syndrom. Det är en typ av ledinflammation.

För att lindra smärtorna måste hon ha en aktiv livsstil och röra mycket på sig. Hon har därför alltid tränat och hon gillar inte att sitta still. 2019 tvingades hon operera en höft på grund av symptomet.

Tidigare hade Ann-Britt även tunntarmscancer, någonting läkarna upptäckte relativt tidigt av en slump då hon låg inne på grund av en lunginflammation. Hon säger själv att hon hade tur som snabbt fick hjälp och klarade sig.

Hon har varit tillsammans med maken Björn i över 30 år och tillsammans har de sönerna Johan och Jacob, som i dag är vuxna och bor i USA.

Starkt av dig att våga berätta, Ann-Britt. Även då det varit en del av dig hela livet är det inte självklart att vilja prata om det.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gilla, dela och lämna gärna en kommentar.