Därför valde Hans Wahlgren att göra slut – Christina Schollins bekännelse efter alla år

Makarna Christina Schollin och Hans Wahlgren har kilat stadigt i över 60 år.

Kärleksparet firade nyligen diamantbröllop.

Men sagan har inte alltid varit en dans på rosor – nu avslöjar Schollin hur kärleken gjorde slut med henne under en tid.

– Mitt förhållande med Hans knakade i fogarna, säger hon i sitt ”Sommar” i P1.

Torsdag 22 december 2022 var ingen vanlig dag för Christina Schollin och Hans Wahlgren. Då firade nämligen paret 60-årig bröllopsdag – eller diamantbröllop som det också kallas.

Det har alltså gått över sex decennier sedan Christina träffades av Amors pilar då hon mötte sitt livs kärlek, Hans.

Christina Schollins ord om kärleken till maken

Och kärleken spirar lika mycket i dag som då.

LÄS MER: Christina Schollins besked om Let’s dance: ”Tackade naturligtvis…”

– Vi är ett sammansvetsat par, som är så tacksamma över det liv vi har fått leva tillsammans. Vi träffades när vi var 19 år gamla, så vi har känt varandra i 65 år, har Christina Schollin tidigare sagt till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 1986-01-27 Skådespelarparet Hans Wahlgren och Christina Schollin anländer till Guldbaggegalan i Stockholm 27:e januari 1986. Foto: Rolf Hamilton / TT
STOCKHOLM 1986-01-27 Skådespelarparet Hans Wahlgren och Christina Schollin anländer till Guldbaggegalan i Stockholm 27:e januari 1986. Foto: Rolf Hamilton / TT

Hon berättade då också att paret haft sina upp- och nedgångar i livet.

– Vi har ridit ut stormar i livet och vi har alltid haft samma slags familjekänsla, att barnen kommer i främsta rummet. Vi älskar att vi har den täta och fantastiska samhörigheten med alla barnen.

LÄS MER: Christina Schollins ord efter operationen – smärtorna efter läkarens besked vid sjukbädden: ”Han sa…”

I lördags sändes Schollins sommarprat i radions P1, och där berättade hon mer om sin kärleksresa med Hans.

Hon läser högt ur sin dagbok, och berättar att hon den 17 april 1957 beskrev sin kärlek till han som senare alltså skulle komma att bli hennes make.

– Jag är kär. Så kär som jag aldrig varit förut, aldrig någonsin. Åh vad han är underbar. Jag känner att honom skulle jag vilja gifta mig med och ingen annan. Och jag vill att han ska bli far till mina barn. Han är redan allt jag vill leva för, säger Schollin i sitt sommarprat.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230206 Viaplay har pressdag. Christina Schollin är med I serien Thunder in my heart. Hon anlände i rullstol pga en bruten fotled. Foto: Stefan Jerrevång / TT
STOCKHOLM 20230206 Viaplay har pressdag. Christina Schollin är med I serien Thunder in my heart. Hon anlände i rullstol pga en bruten fotled. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Paret var bara 19 år när de träffades. Sen dess har det nu gått 67 år, och paret har välsignats med fyra barn och nio barnbarn.

Christina Schollin om när Hans Wahlgren gjorde slut

Men parets kärleksresa har inte alltid varit en dans på rosor, berättar Christina. Annat var det några år senare, nämligen i början på 1960-talet då paret valde att gå isär en tid.

– Att jag hade lätt till tårar under just denna period var nog inte så konstigt. Mitt förhållande med Hans knakade i fogarna och han valde att göra slut. Jag skrev i dagboken att: ”Det är så svårt att koncentrera sig på rollen, annat än precis under repetitionerna, när jag är så nere, så långt man nästan kan komma – och jag bara gråter och gråter”, säger Schollin i ”Sommar” i P1.

Skådespelaren fortsätter med att citera ur sin dagbok från den tiden:

– ”Samtidigt som jag inser att det är precis vad Hans behöver just nu, att komma ut och träffa andra, fast helst förstås andra grabbar, och leva rullan riktigt ordentligt, så gör det så förbaskat ont, för jag älskar honom fortfarande! Och egentligen är jag ju glad för att han nu har kommit underfund med att det inte går som det har varit, men det är så fruktansvärt svårt att vara ensam! När man är van att ha en hand att hålla i och en hud att ta på! Då blir det till slut en mani och man bara frågar sig: Varför, varför? Och ändå vet jag att det är det bästa för mig just nu att vara ensam för att jag helt skall kunna ägna mig åt Nina, världslitteraturens bästa kvinnoroll.”

Hittade tillbaka till varandra: ”Så tacksamma”

Till slut löste sig parets kärleksbekymmer och resten är som vi vet historia.

– Men vi hittade ändå tillbaka till varandra, Hans och jag. I dag är vi så tacksamma att vi har lyckats hålla ihop familjen tillsammans med våra barn och barnbarn. Jag måste ju säga som Gunilla Dahlgren, lilla fruntimret: ”Alla skryter om sina fantastiska barn och barnbarn, då har de inte träffat mina”, säger Schollin.

Artikeln fortsätter under bilden.

Hans Wahlgren och Christina Schollin firade i december 2022 sin 60-åriga bröllopsdag. Foto: Kanal 5
Hans Wahlgren och Christina Schollin firade i december 2022 sin 60-åriga bröllopsdag. Foto: Kanal 5

Fotnot: Hela Christina Schollins sommarprat finns att lyssna på här via Sveriges Radios hemsida.

Stort grattis säger vi till Christina och Hans till er över 60-åriga kärleksresa! Länge leve kärleken!

Skriv gärna en kommentar!