GRATTIS: Gabriel Odenhammar fyller 40 år – så vann han kampen mot alkoholen efter succén som barnskådis

För de som såg ”Sunes jul” och ”Svensson, Svensson” i början av 90-talet är det svårt att tänka sig att Gabriel Odenhammar fyller 40 år!

Vi säger i alla fall stort grattis till jubilaren som spelade rollerna ”Håkan Bråkan” och ”Max Svensson” med bravur.

I mångas ögon kommer han för alltid att vara sex år. Det var nämligen så gammal Gabriel Odenhammar, 40, var när han slog igenom som den retsamma, klåfingriga och potatisälskande pojken Håkan i julkalendern ”Sunes jul”.

Några år senare kom även långfilmen ”Sunes sommar”, en riktig svensk humorklassiker som lockar till garv oberoende av hur gammal åskådaren är.

Läs mer: Barnstjärnans utspel – efter alla år: ”SVT berövade min barndom”

Han blev också känd för sin roll som sonen Max i Vivalla-familjen Svensson, i SVT-serien ”Svensson, Svensson”. Han syns på julafton varje år i och med att kanalen fortfarande sänder julspecialen med Allan Svensson och Suzanne Reuter.

Gabriel Odenhammar som lillebror Håkan i julkalendern ”Sunes jul”. Foto: SVT

Har släppt en självbiografi

Trots att Gabriel Odenhammar blev en av Sveriges mest hyllade och folkkära barnskådespelare blev hans stora succé i slutändan någonting eländigt.

– Det var underbart det jag var med om som liten, allting. Men det finns en inbyggd problematik med att vara barnskådis och definitivt med att jobba för mycket, sa han nyligen i en intervju med Expressen.

Odenhammar är just nu aktuell med den självbiografiska boken ”Det här ska han få faan för”, vilket anspelar på ett gammalt, klassiskt citat från ”Sunes sommar”.

I boken berättar han om det ljuva livet han levde som barn – och om hur allting vändes upp och ned när han blev tonåring och plötsligt inte fick några fler skådespelarroller.

Hans bekräftelsebehov växte sig allt starkare i samma veva som förfrågningarna blev allt färre. Det blev en ond spiral.

”Det blev ju min medicin”

När han var runt 17 år började han ta till flaskan. Han försökte dämpa sin ångest med alkohol.

– Sakta men säkert började det växa ett mörker i mig. När man dricker folköl, vilket man kanske gör i den åldern så är det väl någonstans för att testa på vuxenvärlden. Men jag hade ju befunnit mig i vuxenvärlden sedan jag var sex år så det var inga konstigheter. Men däremot så drack jag extra mycket, för det var någonting som kändes skönt. Sedan fortsatte jag att använda alkoholen tokigt i flera år. Det blev ju min medicin, sa Gabriel till kvällstidningen.

Han kraschade totalt som 21-åring. En dag började hans kropp skaka okontrollerat på Saltsjöbanan i Stockholm. Någonting han aldrig varit med om varken innan eller efter. Han åkte då hem till sina föräldrar och blev i stort sett sängliggande i tre månader.

När han tänker tillbaka på den tiden beskriver han det som att han ”bara blundade och typ hade självmordstankar”.

Svensson, Svensson
Gabriel Odenhammar spelar Max i serien ”Svensson, Svensson” som handlar om en helt vanlig familj i Örebro. Foto: SVT

2008 gjordes en nyversion av ”Svensson, Svensson”. Då var Gabriel 25 år gammal och skulle spela Max i vuxen ålder. Han rådfrågade Allan Svensson och Suzanne Reuter och kollade om de var intresserade av att spela en säsong till och till slut gick alla med på det.

Max hade då vuxit upp och blivit banktjänsteman, men Gabriel Odenhammar hade svårt att relatera till den nya, mer mogna rollkaraktären och drack återigen mycket öl efter inspelningarna för att dämpa sin ångest.

Sökte professionell hjälp

Det var först när han ”kom full till ett jobb som man inte ska komma full till” som han sökte professionell hjälp. Sedan höll han sig nykter i fem år. Nu för tiden klarar han att dricka måttfullt.

I dag är Gabriel Odenhammar trebarnsfar och gift med sin fru Malin. Han arbetar som flygledare och har även på senare år även blivit författare och föreläsare. Han engagerar sig i frågor som rör barnskådespeleri och hur man kan förbättra arbetsmiljön och den psykiska hälsan för barnskådisar.

Gabriel Odenhammar
Gabriel Odenhammar i dag. Foto: Instagram

Det har blivit vanligt efter #metoo att bolag inom filmbranschen anställer intimitetskoordinatorer som ska se till att allting går rätt till under en inspelning när det spelas in mer intima scener. Gabriel Odenhammar vill nu även införa barnkoordinatorer vars uppgift ska vara att ta hand om unga skådespelare och lotsa dem rätt i livet.

Han vill helt enkelt hjälpa människor som är i samma situation som han själv var i tidigare i livet.

Återigen ett stort grattis på din dag, Gabriel. Du strävar efter att göra gott för dina medmänniskor och hjälpa andra att må bättre. Det är otroligt fint.

Vi minns dig även som en underbar skådespelare och du har bidragit till att många människor har skrattat åt dina bus när du spelat Håkan och Max.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

  • Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev