Gunhild Stordalen ställer in allt – tar en lång paus

Läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen har kämpat mot den obotliga sjukdomen systemisk skleros sedan 2014, då hon fick den hjärtskärande diagnosen. Där och då tog livet en ny vändning, då Gunhild, som jobbat aktivt för att rädda miljön och andra människor plötsligt fick anpassa sig efter sjukdomens följder.

Trots insjuknanden och motgångar har hon ändå kämpat på med sina arbeten, men nu meddelar hon att hon tar en lång paus, och ställer in allt.

För fem år sedan startade Gunhild Stordalen stiftelsen EAT, som varit hennes hjärtebarn sedan dess. I samma veva drabbades hon av den kroniska sjukdomen systemisk skleros, vilket välte hela den hårt arbetande läkaren och miljöaktivistens liv upp och ner.

Gunhild Stordalen
Foto: Foto: Lise Åserud / TT

Ska investera i sin hälsa

Gunhild höll dock humöret och viljan uppe, och fortsatte att arbeta. Men nu, när hennes självbiografi precis blivit klar, meddelar hon att det det är dgas för en paus.

”Det är okej att ta en paus”, inleder hon sitt meddelande till omvärlden på Instagram.

Hon skriver sedan att hennes ”barn” EAT, inte är ett barn längre, utan en femåring, och att det är ett bra tillfälle att vila nu.

”Under de kommande sex veckorna kommer jag att ta ett mini-sabbatliknande avstånd från Mr dator för att investera i min hälsa, vila, uppladdning – och bli redo för de nästa stora steg som ligger framför oss”, skriver Gunhild på sin Instagram.

 

ef