’Kenickie’ dog bortglömd efter ”Grease” – läkarna gjorde ett hemskt fynd i forne hunkens kropp

Som 27-åring slog Jeff Conaway igenom som tuffingen Kenickie Murdoch i musikalfilmen ”Grease”. Sedan kom han att leva ett tragiskt liv med drog- och alkoholberoende och kroniska ryggsmärtor.

När han hittades medvetslös i sitt hem 2011 trodde alla att han hade överdoserat – men det visade sig att hans död berodde på någonting helt annat.

Vi har alla sett filmen ”Grease” från 1978, med dansanta duon John Travolta och Olivia Newton-John i huvudrollerna som ’Danny Zuki’ och ’Sandy Olsson’.

Travoltas bästa vän i kultrullen, tuffingen ’Kenickie Murdoch’ från gänget T-Birds, spelades av Jeff Conaway.

En 27-årig Manhattan-grabb med skådespelande föräldrar som fick chansen på den vita duken tillsammans med sin kompis John Travolta som han kände sen innan.

Gjorde succé i ”Taxi”

Samma år som filmen hade premiär var Jeff Conaway med i rollistan på den nya tv-serien ”Taxi”, vilket blev en stor succé. Han gjorde totalt fyra säsonger som den aspirerande skådespelaren ’Bobby Wheeler’.

Där spelade han bland annat mot Danny DeVito, Andy Kaufman och Judd Hirsch.

Efter tre säsonger fick Conaway maka på sig. Han hade gjort sig omöjlig på grund av sina drogproblem. Men han gjorde små inhopp under seriens fjärde säsong också.

Under årens lopp var skådespelaren, som ofta fick porträttera tuffa bad boys eller blåsta män, gift tre gånger. Bland annat med Rona Newton-John, storasyster till ”Grease”-motspelaren Olivia.

Var alkohol- och drogmissbrukare

Han hade också ett växande alkohol- och drogmissbruk under 1980-talet. Han hade en vit period i slutet av årtiondet, men föll tillbaka i sina gamla vanor. Han hade fastnat för kokain, alkohol och smärtstillande tabletter. Hans flickvän vid tillfället var medberoende och de triggade varandra.

Under inspelningen av ”Grease” hade han råkat ut för en olycka och skadat sin rygg svårt. Det led han av resten av livet. Han behövde smärtstillande opiater för att mäkta med smärtorna.

Jeff Conaway var vid två tillfällen med i ”Celebrity Rehab” med kändisläkaren Dr. Drew Pinsky, specialist på beroendemedicin. Första gången han var med, 2008, kom han i rullstol på grund av sina ryggsmärtor. Han skämdes för att han behövde assistans för att gå på toaletten och han hotade att ta livet av sig.

Han var riktigt nere på botten.

Trodde det var en överdos

Knappt tre år senare skrevs slutet på historien om Jeff Conaway. Den då 60-åriga skådisen, som hade gjort sina största insatser 30 år tidigare, hittades medvetslös i sitt hem. Den 10 maj 2011 kördes han in till sjukhuset och läkarna fann spår av narkotika i hans blod.

De visste inte hur länge hans hjärna hade varit utan syre innan han fick vård. De trodde till en början att han eventuellt hade kvävts av sina egna spyor och att han tagit en överdos.

Men senare hittade de ett annat svar på gåtan.

– Jeff var en seriös opiatmissbrukare med kronisk smärta, en av de mest allvarliga och farliga kombinationerna av problem du kan ha att göra med. Smärtan verkade driva honom tillbaka till opiater och jag sa till honom i flera år att det skulle döda honom, sa Dr. Drew Pinsky efter att Jeff Conaway gått bort.

”Det är vad som hände med Jeff”

CNN skriver att ”Grease”-stjärnan led av både lunginflammation och sepsis under veckorna innan sin död.

– Det som händer med de flesta opiatmissbrukare är att de till slut tar lite för mycket, inte mycket mer än vanligt, och det som finns i deras mun kommer in i deras lungor. Det orsakar en snabbt framåtskridande lunginflammation som de ofta inte ens vet att de har, för de är lite borta på grund av drogerna, sa Dr. Drew och fortsatte:

– När de väl kommer in till sjukhuset är det för sent. Det är vad som hände med Jeff.

Den forne hunken vårdades på sjukhus i Encino, Kalifornien, i två veckor och låg i medicinsk koma. Hans familj var med honom när läkarna till slut stängde av den livsuppehållande behandlingen.

Det fanns inga bevis för att Jeff Conaway medvetet tagit en överdos. Det verkar bara som att han hade väldigt otur.

Vilket tragiskt öde för den amerikanske skådespelaren. Ingen förtjänar att gå det ödet till mötes.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev