Mandelmanns kris i relationen – Maries ultimatum till Gustav: ”Annars måste jag…”

Det folkkära paret Gustav och Marie Mandelmann flög rakt in i svenska folkens hjärtan med serien ”Mandelmanns gård”.

Men bakom kulisserna har Gustav Mandelmann tidigare berättat att han lider av bipolär sjukdom-

I Malou efter 10 berättar paret om hur hans sjukdom fick deras relation att hamna i en kris.

– Jag fick ställa ultimatumet till slut att jag orkar inte längre Gustav, antingen måste jag leva för mig själv eller så måste vi göra någonting åt det här, berättar Marie Mandelmann.

Tv-succén Mandelmanns gård är tillbaka med en ny säsong. Tittarna får följa med paret Gustav och Marie Mandelmann på deras gård på Österlen i Skåne.

Serien, där vi följer paret under deras arbete med hus, djur och trädgård, har vunnit flera Kristallen. Dessutom har Gustav och Marie blivit älskade av tittarna för den värme och kärlek de sprider genom TV-rutan.

Mandelmanns gård
Foto: TV4/TT

Har bipolär sjukdom

Men i året säsong ses en ny sida av paret. Nöjeslivet har tidigare berättat om hur Gustav lider av bipolär sjukdom. Sjukdomen påverkar både Gustav och Marie Mandelmann och deras relation.

I den sjätte säsongen får tittarna se hur psykiatrikern och vännen Håkan Andersson besöker gården Djupedal för att hjälpa paret att må bättre.

I en intervju med Nyhetsmorgon har Gustav Mandelmann berättat om hur han kan befinna sig i djupa depressioner.

– Tankarna är ju förstås att man inte vill leva kort och gott – att jag vill avsluta livet. Det är jättehemskt att säga och dem som är runt omkring mig tycker nästan det är ännu jobbigare. Folk blir oroliga och vill vara med hela tiden. Ibland går jag även runt och tänker på hur jag ska ta mitt liv, säger han i Nyhetsmorgon.

Kris i relationen

Gustav har öppnat upp sig om sin sjukdom mer och mer, och senast berättade han och frun Marie i Malou efter 10 hur sjukdomen påverkat deras relation.

Gustavs diagnos innebär att han under olika långa perioder drabbas av depressioner eller manier.

– All energi gick till att under de maniska perioderna, parera inköp och allt som skulle göras väldigt mycket. Under de låga perioderna är man väldigt rädd att det finns en självmordstankar, att det ska hända någonting och försöka peppa upp någon som är väldigt låg, säger Marie i Malou efter 10.

Paret berättar för Malou von Sivers att det krävs förändringar från båda två för att kunna hantera Gustavs diagnos.

Sjukdomen har blivit värre de senaste åren, i och med att Gustav blir äldre. Barnen har vuxit upp och att han har dessutom tvingats till operationer av knä och rygg.

– Det blev mer när barnen blev stora och började flyga hemifrån. Då blir det mer de här manierna och djupa depressionerna som håller i sig, säger Gustav i programmet.

Hans fru har kämpat för att hantera och förebygga Gustavs toppar och dalar. Men även det har haft konsekvenser för relationen.

– Jag håller på att gå in i väggen. Jag orkar inte längre, säger Marie till Malou von Sivers.

Gustav Mandelmann
Foto: TV4

Sökte hjälp

Marie gick i terapi och fick stöd och hjälp.

– Jag älskade ju dig jättemycket Gustav. Men kände till slut att jag håller på att dö. Jag fick ställa ultimatumet till slut att jag orkar inte längre Gustav, antingen måste jag leva för mig själv eller så måste vi göra någonting åt det här. Och jag vill ju helst att vi gör den resan tillsammans.

Att Marie tog hjälp av en terapeut fick också Gustav att inse att han också behövde söka hjälp. Paret berättar i förmiddagsprogrammet hur de båda behöver förändra sina betéenden för att hitta en ny väg framåt.

– Jag har inte förstått att det har skadat Marie. Jag blev lite sur när du gick till den där terapeuten där. Det blev väldigt jobbigt efter det. Då satte Marie hårt mot hårt. Och det har förändrat vårt liv, mycket faktiskt, säger Gustav.

Marie tog ett steg bakåt för Gustav själv skulle lära sig hantera sin bipolära sjukdom. Han sökte hjälp och har bland annat fått medicinering.

Bor inte på gården

Marie Mandelmann är aktuell i den nya säsongen av Let´s Dance och bor på grund av inspelningen inte på gården i Skåne.

Att vara ifrån varandra en sådan lång tid är en ny utmaning för paret, men som de tror kan vara nyttigt i längden.

– Jag håller på att rensa huvudet och in kommer det bara massa danssteg, så det här är nog jättenyttigt, säger Marie.

All vår kärlek till er! Så starkt att ni berättar om det här!