Foto: TV4/TT

Nina Gunkes make ger nytt tufft besked – mitt i hustruns svåra kamp mot sin Alzheimer

Den folkkära skådespelaren Nina Gunke har ställt in sig på att bryta stigmat runt sin sjukdom, Alzheimers.
Nu berättar stjärnans make om parets vardag – och delar samtidigt med sig av ett tråkigt bakslag i hemmet.
– Vi får vardagen att fungera, säger Samuel Holgersson till Aftonbladet.

Det var för två och ett halvt år sen den mycket omtyckta och respekterade skådespelaren Nina Gunke, 68, valde att själv gå ut och berätta om sin alzheimer-diagnos.

Den gripande intervjun i TV4:s Nyhetsmorgon blev vida omtalad, och stjärnan förklarade samtidigt att hon i och med detta, ville hjälpa till att bryta stigmat runt sjukdomen som påverkar bland annat minnet.

– Alla har ju stöttat mig. Jag har inte velat träffa folk. Och jag har sagt: ”Säg ingenting till folk”. Nu säger jag bara: ”Nu ska vi prata om det”, sade Nina Gunke då i TV4:s Nyhetsmorgon och berömde också sin familj för allt stöd hon får av dem.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Sedan dess har hon bland annat gett ut en bok. Tillsammans med författaren Helene Arkhem har Nina gett ut ”Innan jag glömmer”, en bok som handlar om hennes alzheimer.

Nina Gunkes fina stöd från familjen

Hela tiden har Gunke – som tittarna sett i klassiker som ”Varuhuset”, ”Tomten är far till alla barnen”, ”Skilda världar” och ”Hedebyborna” genom åren – haft familjen vid sin sida. De har fungerat som ett viktigt stöd för skådespelaren, förklarade hon i en intervju med Nyhetsmorgons Jenny Alversjö i slutet av förra året.

Hon berättade om det fina stöd hon känt från sina nära och kära, framför allt från maken Samuel Holgersson och döttrarna.

– Hela det här sätta på mig, eller knäppa… någonting. Det går inte, alltså. Det går inte, sade Nina Gunke i TV4 då, och berättade att maken hjälper henne att klä sig innan han åker till jobbet.

Maken Samuel Holgersson fanns hela tiden vid Ninas sida under intervjun i TV4. Nu berättar han för Aftonbladet hur han och hustrun får vardagen att gå ihop.

– Vi skapar rutiner för att förenkla vardagen. Nina går till exempel upp samtidigt som jag. På så sätt blir det ordning och reda och det funkar för det här livet kräver planering. För oss är det inte konstigt, säger Samuel till Aftonbladet, enligt veckotidningen Hänt.

Nina Gunkes bakslag i hemmet: Det var inte bra

Samuel får berätta hur han själv mår i allt detta.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20101220 Nina Gunke och Samuel Holgersson på galapremiär av Änglagård - Tredje gången gillt, på biograf Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm i december 2010. Foto: Fredrik Sandberg/TT
STOCKHOLM 20101220 Nina Gunke och Samuel Holgersson på galapremiär av Änglagård – Tredje gången gillt, på biograf Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm i december 2010. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag tycker ändå att jag mår ganska bra. Vi får vardagen att fungera, jag kan exempelvis jobba hemifrån på fredagarna. Jag reser en del i mitt jobb, men då hjälper barnen till och sover över här så att Nina får lite omsorg på det sättet, säger Samuel i Aftonbladet.

Han delar också med sig av en tråkigare nyhet.

– Men Nina ramlade i badrummet för ett halvår sedan och bröt nyckelbenet, och det var inte bra förstås.

Vi önskar er allt gott, Nina och Samuel! Ni är förebilder som berättar och bryter stigmat runt denna sjukdom.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev