Foto: TT/TV4

Nina Gunkes nya hälsobesked – 2 år efter nyheten om Alzheimer-diagnosen: ”Har blivit sämre”

För två och ett halvt år sen gick Nina Gunke för första gången ut och berättade om sin Alzheimer-diagnos.
– Livet var så mycket lättare när jag var frisk, säger skådespelaren till Hänt.

Det var för två och ett halvt år sen den omtyckta skådespelaren Nina Gunke, 68, för första gången gick ut och berättade om sin alzheimer-diagnos.

Den gripande intervjun i TV4:s Nyhetsmorgon blev mycket omtalad, och stjärnan förklarade då att hon ville bryta stigmat runt minnessjukdomen.

– Alla har ju stöttat mig. Jag har inte velat träffa folk. Och jag har sagt: ”Säg ingenting till folk”. Nu säger jag bara: ”Nu ska vi prata om det”, sade Nina Gunke då i TV4:s Nyhetsmorgon och berömde också sin familj för allt stöd hon får av dem.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20101220 Nina Gunke och Samuel Holgersson på galapremiär av Änglagård - Tredje gången gillt, på biograf Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm på måndagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
STOCKHOLM 20101220 Nina Gunke och Samuel Holgersson på galapremiär av Änglagård – Tredje gången gillt, på biograf Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm på måndagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan dess har hon bland annat gett ut en egen bok i temat. Tillsammans med Helene Arkhem skrev Nina ”Innan jag glömmer”, en bok som handlar om hennes alzheimer.

– Responsen på min bok Innan jag glömmer har varit helt fantastisk! Jag har fått så mycket kärlek. Kända och okända människor hör av sig, de skriver och skickar blommor. De tackar för mitt mod att berätta öppet om livet med Alzheimers sjukdom och säger att de har lärt sig mycket om sjukdomen. En del, som själva har diagnosen, säger att de vågar berätta öppet om sin egen sjukdom sedan de läst min berättelse, säger Nina Gunke till veckotidningen Hänt.

Nina Gunke förklarar att hennes måeende går lite upp och ner för tillfället.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Jag märker att jag har blivit sämre sedan jag fick diagnosen. Det är svårare och svårare med talet, jag tappar ord och kan inte formulera mig. Även motoriken och balansen har påverkats. Jag har svårt att klä på mig och svårt att gå i trappor, säger Nina Gunke till veckotidningen.

Alla dessa intryck gör henne känslosam – samtidigt som hon också håller modet uppe.

– Det gör mig ledsen, förstås. Livet var så mycket lättare när jag var frisk. Men jag kämpar på.

Vi tänker på dig, starka och modiga Nina!

Skriv gärna en kommentar om denna stjärna!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev