Patrick Ekwalls bortglömda karriär – därför slutade han som barnskådespelare: ”Någonting på gång”

Han är en av landets mest kända sportjournalister. Nu har Patrick Ekwall dessutom släppt sin första skönlitterära bok. Men han hade en helt annan karriär innan han kom in i tv-rutan som reporter.

58-åringen avslöjar att han under en tid var barnskådespelare.

– Det var skithäftigt. Men det var ett tag sedan, säger han i ”Efter fem”.

I fredags var Patrick Ekwall, 58, kvällens gäst i TV4:s aktualitetsprogram ”Efter fem”. Han var bland annat på besök hos programledaren Anna Brolin för att prata om sin nya bok ”Kattfisken”, ett modern spänningsdrama.

Läs mer: Patrick Ekwalls besked med nya yngre kärleken – därför tänker de inte flytta ihop: ”Inte så enkelt”

Det är Ekwalls första skönlitterära bok. Tidigare har han skrivit ”Svår, svårare, Ekwall”, ”Vill du så kan du” och ”En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon”. Den sistnämnda boken handlar om hans fru Hannah, 39, som gick bort i bröstcancer i februari 2021.

Patrick Ekwall syns i Efter fem
Patrick Ekwall gästade ”Efter fem” i fredags. Foto: TV4/Efter fem

Ekwalls tidiga karriär

När Henrik Alsterdal går igenom Patrick Ekwalls liv i ”Efter fem”, vilket programledarna alltid gör när det kommer en gäst, berättar han någonting som få kanske känner till.

Visst att Ekwall synts mycket i rutan som sportreporter och i andra tv-sammanhang genom åren. Men nog hade många glömt bort att han även blev känd redan som 11-åring när han gjorde rollen som Harry i SVT-serien ”Rädsla” som sändes 1979. Hans rollkaraktär hittar ett lik i en grannträdgård.

– Trovärdig insats och jag tycker du är dig lik dessutom, säger Alsterdal efter att ha sett ett kort rörligt klipp från serien.

Patrick skiner upp när hans korta skådespelarkarriär kommer på tal.

– När man har kommit upp i min ålder är det alltid roligt att blicka tillbaka. Bilderna från min skådespelarkarriär… när jag såg dem för ett tag sen, då gick den här serien på SVT på någon arkivsajt, så slogs jag framför allt av att jag är så himla lik min yngsta dotter Tindra. Där är jag elva år och hon är tio i dag, säger han i programmet.

Därför fortsatte han aldrig

Han berättar mer om insatsen. Bland annat om varför det inte blev några fler roller, trots att han egentligen hade möjligheten att fortsätta.

– Jag spelade in en sommar i Malmö. Det var häftigt. Jag fick erbjudanden om att göra fler grejer, spela en roll på Stadsteatern i Malmö, men då sa jag: ”Men vad fan, då är det ju fotbollsträningar”, så då ville inte jag, förklarar han.

Patrick Ekwall som barnskådespelare i ”Rädsla”
Patrick Ekwall som barnskådespelare i ”Rädsla” från 1979. Foto: TV4/SVT

Anna Brolin: Du valde fotbollen?

– Det gick ju så där med fotbollen kan jag säga. Men jag hade någonting på gång där (med skådespeleriet).

Minns du vad du tyckte var kul med skådespelandet?

– Ja, pengarna. Nä då, jag tyckte att det var jätteroligt och jag blev väl omhändertagen. Emmy Storm var min mamma i filmen, hon var också känd som Emils mamma i filmerna om ”Emil i Lönneberga”, så det var ju väldigt stort. De var väldigt hjälpsamma. Jag tyckte att det var superkul. Vi spelade in i Limhamn, strax utanför Malmö. Det var skithäftigt. Men det var ett tag sedan, konstaterar han.

Vad roligt att få reda på det här Patrick. Det hade jag ingen aning om. Vore spännande att se dig i något tv-drama nu i vuxen ålder.