Gösta Engström lämnade ”Nöjesmassakern” och blev ensam kvar – i dag lever stjärnan ett helt annat liv

Gösta Engström var en av programledarna bakom det enorma succéprogrammet Nöjesmassakern.

Nuförtiden är han faktiskt den enda i gänget som är kvar i livet.

Så lever den legendariske humorkungen i dag.

Gösta Engström fyller i december 84 år. Han är verkligen en sann legend inom inte minst humorscenen, men under sin långa karriär har stjärnan hunnit med mycket.

Han kan titulera sig som bland annat skådespelare, musiker, manusförfattare och scenograf. Gösta Engström har minst sagt många strängar på sin lyra.

Mest känd är Gösta tveklöst som en av de briljanta stjärnorna i humorserien Nöjesmassakern. Tillsammans utgjorde Sven Melander, Åke Cato, Jon Skolmen och Gösta Engström kärnan i vad som var ett av Sveriges största underhållningsprogram genom tiderna.

Trots att serien ”bara” hade 10 avsnitt så är Nöjesmassakern något som vi alla minns med mycket värme.

Nöjesmassakern hade premiär i SVT den 11 oktober 1985. Succén var ett faktum och när det nionde avsnittet sändes så sågs det av 4 732 200, eller 66 procent av Sveriges dåvarande befolkning, enligt tittarmätningarna.

I programmet så fick vi se inslag med de klassiska karaktärerna ”Trollet Rulle” (Sven Melander), ”Werner och Werner” (Melander och Cato) samt trafikexperten ”Petter Nicklasson” som spelades av Gösta Engström.

I spelaren nedan kan du se ett inslag från hur det kunde se ut i Nöjesmassakern:

I programmet gästade mängder av artister, däribland Björn Skifs, Bröderna Herrey och Bobbysocks, för att bara nämna några.

Ensam kvar i gänget

Sorgligt nog har de allra flesta av gänget som gjorde Nöjesmassakern lämnat oss. 2016 gick Åke Cato bort, följd av Jon Skolmen 2019. När Sven Melander gick bort 2022 så är det nu bara Gösta Engström som finns kvar i livet.

Göstas karriär innan och efter Nöjesmassakern

Året var 1975 som Gösta Engström gjorde sin debut på vita duken. Då spelade han patient i Lasse Hallström och Brasse Brännströms “En kille och en tjej”.

Kort därpå så fick han en ny roll som hamnarbetare i Ingvar Skogsbergs “Mina drömmars stad”.

Därefter så säkrade han en plats som skådespelare och har varit med i mängder av olika produktioner genom åren. Bland dessa kan ”Göta kanal”, ”Pengarna gör mannen” och ”Tack för kaffet”.

Gösta har även varit aktiv bakom kameran som passare, scenograf, rekvisitör och manusförfattare.

Det sista som Gösta Engström gjorde innan gick i pension var en roll som pappa i komediserien Café Bärs 2013.

Gösta Engström med familj
Gösta Engström med dottern Alice och hustrun Eva 2006. Foto: Maja Suslin

Gösta Engströms privatliv

Gösta är gift med Eva Renman Engström och bor i Stockholm, där han även är född och uppvuxen.

Han har tre barn – Bror Daniel “Danny” Engström, Alice Engström och My Engström Renman. My har dessutom gått i sin fars fotspår och satsat på kulturen. Hon är i dag musiker.

Gösta har under sitt liv varit mycket intresserad av speedway. Han har även kört speedway i yngre år. Detta fick han användning av när han skrev manuset till tv-serien ”Tiger Rag” som sändes i tre delar på SVT 1989 och som handlar om just speedway.

Gösta Engström
Gösta Engström i TV-filmen ”Tiger Rag” om några kompisar i speedwayklubben Tigrarna. Foto: Bertil Ericson/TT

Det gör Gösta Engström idag

Sedan många år tillbaka har Gösta gått i pension och lever nu med sin hustru i Stockholm.

Men det finns möjlighet att vi kan få se mer av Gösta Engström. Fotografen Michael Brannäs avslöjade i ett inlägg på Facebook att han spelat in en dokumentär med Gösta och hans fru Eva.

Filmen ska vara klar och visades för Gösta under förra året. Det är dock oklart om den kommer att visas någonstans.

Hoppas att du mår bra och att du har hälsan med dig Gösta! Tänk vad mycket man skrattat åt dina roliga sketcher.

Tyckte du att det var intressant att läsa om Gösta Engström? Dela då gärna den här artikeln vidare på Facebook så att fler får ta del av den.