Skådespelerskan Mona Seilitz spred glädje runt sig men bar på en sorg – efter hennes död kom sanningen fram

Skådespelerskan Mona Seilitz gick bort alldeles för tidigt. Endast 65 år gammal somnade den glada och karismatiska underhållaren in i sviterna av cancer. Av närstående beskrevs hon som en levnadsglad och härlig människa, men inombords bar hon på en sorg ändå fram till sin död 2008. Efteråt har vännerna berättat om Monas dröm som aldrig slog in. 

Mona Seilitz var en svensk skådespelerska, konstnär och programledare som känns igen från flera svenska storfilmer. Hon har bland annat spelat “Vanhedens” fling i hyllade filmen “Jönssonligan & Dynamit-Harry”, från 1982. Men på meritlistan av filmer hon medverkat i finns också “Göta kanal”, “Hjälten”, och “Lilla Jönssonligan och cornflakeskupen”. 

Mona kan även ses i en lång rad av tv-serier. ”Katitzi”, ”Clark Kent”, och svenska såpoperan ”Vita lögner” för att nämna några. 

En folkkär skådespelerska

Mona föddes i Malmö 1943, och tillbringade sin uppväxt där. Hon visste tidigt att skådespeleri var det hon ville satsa på, och flyttade därför till Norrköping för att studera teaterlinjen på Marieborgs folkhögskola.

Som 19-åring fortsatte hon studierna vid Stadsteatern Norrköping–Linköping, där karriären tog fart. 

Så fort Mona var klar med studierna bar det av till storstaden Stockholm för att spela på berömda Folkan. Där kom hennes talang till sin rätt, vilket gav Mona en biljett in i tv- och filmens värld. 

Under 90-talet syntes den glada och finurliga Mona ofta i roller som “sexig blondin”.

På bilden från vänster: Pernilla Wahlgren, Kvinnlig biroll, talpjäs, Mona Seilitz, Kvinnlig biroll, musikal, och Lena Endre, Kvinnlig huvudroll, musikal. Foto: Anna Hållams/TT

Vid sidan om det var det konst och sång hon brann för, och av vännerna beskrevs hon ofta som levnadsglad. Bland annat har radioprofilen Gert Fylking beskrivit Mona som “underbar i hela sin gestalt”, när han intervjuades av Expressen efter hennes död 2008. 

En annan som beskrev Mona med värme var vännen Gert Tornberg.

– Att se en människa, som alltid varit så levnadsglad, ligga på en säng mager och blek. Det var fruktansvärt, sa Tornberg som såg henne i sista skedet i livet, till Expressen 2008.

LÄS MER: Lena Nyman lämnade en sista hemlighet – efter sin död väntade något gömt för stjärnans anhöriga

Tvingades göra abort

Vad allmänheten inte visste då var att den glada och charmiga Mona bar på en sorg fram till sin död. 

När Mona var 33 år gammal tvingades hon göra en tuff abort som skulle resultera i att hon inte kunde få barn senare i livet, vilket hon berättat i en intervju med Expressen 1983. 

Enligt intervjun ska Mona ha blivit gravid med en kille hon träffade efter att hennes första äktenskap tog slut. Den nya killen ville inte ha barnet, vilket drev Mona till abort. Då visste hon inte vad konsekvenserna skulle bli.

Mona Seilitz under Guldmaskutdelning på Tyrol i Stockholm, 4 mars, 2002. Foto: Janerik Henriksson/TT
Mona Seilitz under Guldmaskutdelning på Tyrol i Stockholm, 4 mars, 2002. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mona Seilitz sorg

Enligt tidningen Femina ska Mona har sörjt det faktum att hon inte kunde bli mamma, men trots allt levt på hoppet. 

– Hon ältade det inte, men hon tog upp det då och då. Hon kunde inte få barn efter aborten. Hon försökte adoptera, men det blev inget av med det heller, har operasångaren och vännen Erik Larsson sagt till Expressen. 

Flera vänner har intygat att Mona drömde om barn, men hennes önskan slog aldrig in. 

Drabbades av bröstcancer

I slutet av 90-talet, när Mona var i 50-årsåldern, ska hon ha upptäckt en knöl i sitt ena bröst. Det visade sig att det var bröstcancer, en sjukdom som Mona kom att kämpa emot i sju års tid innan den tog hennes liv. 

På tv log hon och skrattade, men privat kämpade hon mot sorgen. 

Sina sista år i livet var hon aktiv som skådespelerska och jobbade flitigt. 

I en intervju med Aftonbladet 2008 berättade hennes bror Bert Alexandersson att Mona var och hälsade på honom I New York året innan sin död, och att hon då mådde bra. 

Efter den resan gick det dock ut för. När Mona kom hem till Sverige fick hon läggas in för cellgiftsbehandling på Universitetssjukhuset i Malmö. Där kom hon att åka ut och in under årets som följde. Till slut bestämde sig brodern Bert för att åka hem till Sverige. 

Mona Seilitz. Foto: Krister Larsson/TT
Mona Seilitz. Foto: Krister Larsson/TT

Levnadsglad till sin död

Den sista tiden i livet tillbringade Mona på hospice i Malmö. Hon somnade in med syskonen Bert och Anita vid sin sida, 2008 

Anita har berättat att Monas levnadsglädje var det som karakteriserade henne, och att hon var glamorös på utsidan men som ett lekfullt barn på insidan. 

– Hon hade livsgnistan kvar fram till slutet. Jag kammade henne i söndags innan hon blev medvetslös, hon var så mån om sitt hår, sa Monas syster Anita till Aftonbladet efter att Mona gått bort. 

Mona Seilitz begravdes den 26 april 2008 i Sankt Petri kyrka i Malmö. Mona blev 65 år gammal. 

LÄS MER: Allan Edwall somnade in bara dagar efter sin sista föreställning – efter hans död kom sanningen fram