Stellan Skarsgårds ilska – efter höga dödstalen i Sverige under corona

Stellan Skarsgård talar sig varm om sin uppväxt i Sverige.
Men Hollywood-stjärnan är samtidigt ilsken – och det har att göra med coronapandemin.
– Förhållandena var inte goda nog, säger han i en intervju med brittiska The Guardian.

Stellan Skarsgård, 70, är utan tvekan en av Sveriges största filmstjärnor. Han har genom åren haft roller i stora filmer som ”Pirates of the Carribean”-serien, ”Mamma Mia”-filmerna och i många sammanhang både på scen och i filmsammanhang med Hans Alfredson.

STOCKHOLM 20201014 Skådespelaren Stellan Skarsgård fotad i samband med filmen ”Leva på hoppet”. Foto: Claudio Bresciani / TT

Han är också känd för sitt starka samhällsengagemang. I en intervju med brittiska The Guardian ger han nu sin syn på Sveriges hantering av coronapandemin.

– Pandemin slog väldigt hårt mot Sverige i början eftersom den kom när alla skolor hade vinterlov och alla svenskar åkte till Alperna och åkte skidor och förde hem covid-19, säger Stellan Skarsgård till The Guardian.

Totalt har i skrivande stund 15 161 personer avlidit med covid-19-smittan i Sverige sedan pandemins utbrott i början av år 2020.

– De höga dödstalen i början kom också från faktumet att de hade privatiserat många vård- och omsorgsboenden, men de var också kommunstyrda, vilket betydde att varje liten skithåla i Sverige förmodades att se över dem. Förhållandena var inte goda nog. Och de hade mycket personal som inte förstod svenska eftersom de var billigare, säger Stellan Skarsgård till The Guardian.

GÖTEBORG 20200125 Skådespelaren Stellan Skarsgård under Göteborgs 43:e filmfestival. Skarsgård tilldelades årets hederspris vid invigningen av filmfestivalen. Foto Björn Larsson Rosvall / TT

Han fortsätter:

– Så det var många stora misstag, men vi har kunnat leva ett förhållandevis normalt liv i Sverige och vi har inte haft fler dödsfall per capita än England, säger Stellan Skarsgård.

Coronakommissionen har under hösten riktat kritik mot att problemen i äldreomsorgen uppmärksammades sent i Sverige – samt att behovet av skyddsutrustning i äldreomsorgen tog lång tid att kartlägga.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!