Foto: SVT/TT

Stina Wollters kamp efter tunga tiden – nu berättar hon

Hela tillvaron ställdes på ända.
Stina Wollter berättar nu om sin kamp efter dödsfallen i familjen – och smitningsolyckan som gjorde henne sängliggande på sjukhus.
– Det viktigaste är kanske att man skapar plats för att bearbeta det, och det har jag varit ganska dåligt på, säger den bokaktuella konstnären i P4 Extra.

Stina Wollter är en av våra riktigt folkkära konstnärer. Hon är just nu aktuell med sin nya bok ”Kring denna konst” och på måndagen medverkade hon bland annat som gäst i SVT:s ”Morgonstudion” och även i radions ”P4 Extra”.

Att Stina Wollter har haft ett intensivt och känsloladdat år är knappast att ta i. I mitten på mars var hon med om en olycka när hon blev påkörd och gjorde illa knät, samtidigt som bilisten smet. I fjol lämnade hennes far, den älskade skådespelaren Sven Wollter jordelivet. Nyligen förlorade hon också sin svärmor.

Dessutom har hon alltså haft detta stora bokprojekt pågående – vilket enligt Stina har hjälpt henne i sorgen.

– Att ha skrivit den här boken är också ett samtal med sig själv. Det finns ett budskap i allting som händer. Det viktigaste är kanske att man skapar plats för att bearbeta det, och det har jag varit ganska dålig på. Sorgen är en krävande kamrat som säger saker till en. Till exempel att ”du måste vara med mig nu, jag tänker hålla om dig nu tills du gråtit klart”. Det har varit ganska intensivt, och när man har en förälder som inte bara är ens egen utan ett helt lands på många sätt och vis, blir det inte en helt enkelt sorg. Den pytsar på lite grann, säger Stina Wollter i P4 Extra där hon intervjuas av den sympatiska programledaren Titti Schultz.

VILKET MYYYS 🤩 Det är lillördag och Titti Schultz sänder P4 Extra.Du lyssnar väl?Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.

Posted by P4 Extra on Wednesday, April 28, 2021

Saknaden efter pappa Sven Wollter blev extra påtaglig när konstnären i SVT:s morgonsändning överrumplades av ett gammalt tv-klipp med sin far.

– Jag var med i ett nyhetsprogram i morse, och då helt plötsligt visade de klipp på farsan och jag var helt oförberedd på det. fy, Då slog det mig att jag inte ens fattat att jag inte ska ringa honom nu och prata om boken. Det har blivit en fördröjning, absolut, säger Stina Wollter i P4 Extra.

Sven Wollter
Prisade och folkkäre skådespelaren Sven Wollter blev 86 år. Foto: Christine Olsson/TT

Den omtyckta konstnären och författaren som nu repat sig och är på benen igen efter olyckan, beskriver en verklighet där kroppen nu börjat reagera efter alla starka känslor. Stina citerar Ted Gärdestad när hon ger en bild av sin verklighet.

– Jag är känslomässigt lite trött, men samtidigt du vet på det sättet när man fött en bebis. Man har ingen koll på kroppen, man tror rumpan ska falla av bara man skrattar, var är jag och mina känslor? Jag har ingen aning. Jag behöver väl bara guppa runt i det här och vara i den här famnen som Ted Gärdestad sjunger så otroligt fint om ”I den stora sorgens famn, finns små ögonblick av skratt”, säger hon till Titti Schultz och alla radiolyssnare och fortsätter:

– Det är precis så komplext och enkelt som livet är, konsten handlar om att försöka fånga skärvor och berätta dem, så att världen får bitar som är hanterbara. För världen och livet är fan inte hanterbart, och jag tänker att det är därför vi har musik, böcker, teater, musik, konst och varandra.

Fotnot: Stina Wollters nya konstbok finns ute nu.

Som vanligt så vackert uttryckt av dig, Stina. Stort lycka till med lanseringen av din nya bok.

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar till Stina på vår Facebook-sida!