STORT GRATTIS: Christer Björkman fyller 64 år – berättar om sitt krav på tv-höjdarna i USA

Christer Björkman firar sin 64-årsdag i USA på onsdagen.
Nu pågår det intensiva arbetet bakom kulisserna med den amerikanska Melodifestivalen – där schlagergeneralen har en nyckelroll.
– Jag är tydlig med att detta måste vara en långsiktig satsning, säger han till GP.

Han är synonym med den svenska Melodifestivalen – och har vunnit Eurovision Song Contest som chef över den svenska truppen två gånger.

Nu firar Christer Björkman sin 64-årsdag i USA – efter att ha hyllats stort under året som gått.

Under Melodifestivalen 2021 firades Björkman för sin långa tjänstgöring inom SVT och för musiktävlingen som under hans era växt till landets mest populära tv-program.

Och nyligen blev schlagergeneralen dessutom prisad med prestigefyllda ”Lisebergsapplåden” – ett pris som delats ut sedan 1979 och tidigare gått till stora underhållare som Hasse Alfredson och Tage Danielsson, Povel Ramel, Lill Lindfors och Alice Babs. Björkman var märkbart berörd när han tog emot priset på Lisebergs scen under direktsändningen av TV4-showen ”Lotta på Liseberg”.

– Jag är rörd och känner ödmjuk respekt inför att alla de fantastiska underhållare som fått utmärkelsen genom åren, säger Christer Björkman til GP.

På onsdagen fyller den Boråsfödde artisten och tv-producenten alltså 64 år – och han gör det på andra sidan Atlanten. Där håller han nu på med förberedelserna inför nya tv-formatat ”American song contest” – en slags amerikansk variant på Melodifestivalen.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

– Det är ganska likt hur mitt jobb var i Sverige, men tanken är att jag ska fungera mer som en rådgivande mentor. De får ta sina egna beslut, de kan den amerikanska marknaden bäst, säger Christer Björkman.

Samtidigt berättar han att han haft ett tydligt krav på de amerikanska tv-makarna.

– Jag är tydlig med att detta måste vara en långsiktig satsning, ingen kan förvänta sig att formatet ska vara en succé direkt. Men jag tror på en ketchupeffekt efter tre, fyra säsonger.

Stort lycka till önskar vi dig, Christer! Och grattis på födelsedagen!

Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och gratta Christer du också!