STORT GRATTIS: Krister Henriksson fyller 77 år – så vill stjärnan ta farväl av publiken efter sin långa karriär 

Den legendariske skådespelaren Krister Henriksson har sedan många år tillbaka hänfört publiker både på scen och på vita duken.

På söndagen fyller stjärnan 77 år – så lyder hans sista önskan i livet.

Krister Henriksson är en av vår tids största skådespelare. Teatern har alltid legat honom nära hjärtat, vilket märks på hans stora talang för scenkonsten.

Det var i Grisslehamn som Krister växte upp, son till en fiskhandlare. Direkt efter studenten började han på Statens scenskola i Malmö där han tog examen 1971.

Det stora genombrottet kom när Krister Henriksson spelade huvudrollen i Peer Gynt på Stockholms stadsteater 1973. Sedan dess har karriären blomstrat för Henriksson.

Genom åren har Krister stått på många olika scener och spelat i mängder av pjäser, framför allt på Stockholms stadsteater och på Dramaten.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Vi har förstås även sett honom i massvis av filmer och tv-serier. Bland dessa kan Rederiet, Wallander-filmerna och Sommaren med släkten nämnas som några få exempel.

För sina kulturella gärningar har Krister Henriksson belönats med flera priser och utmärkelser. Han har bland annat vunnit Guldbaggen, Guldmasken samt fått den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Krister Henrikssons familj

Krister har sedan ett tidigare äktenskap två döttrar, Jenny och Stina. Med sin nuvarande hustru, skådespelerskan Cecilia Nilsson, 66, har Krister även sonen Tobias, som föddes 1990.

Så vill Krister Henriksson avsluta livet

Även om Krister har kommit upp i ålder så tycks han inte ha några planer på att lägga av. Han ser på sitt jobb som en hobby som han inte vill lägga av med.

I en intervju med Dagens Nyheter från 2021 så avslöjar han sin sista önskan.

– Jag siktar på att dö på scenen. Folk ska kunna säga: ”Jag var där. Han sa repliken och sedan föll han bara ihop. Vi trodde det ingick i pjäsen. Sedan kom inspicienten och sa att han var död. Vi trodde fortfarande att det ingick i pjäsen. Då kom likbilen och de bar ut honom. Då förstod vi.” Så tänker jag att det ska bli, säger Krister Henriksson till DN.

Foto: Tobias Ehrnvall /SVT

Stort grattis på din födelsedag Krister! Hoppas att du får en riktigt fin dag tillsammans med nära och kära.

Passa gärna på att gratulera Krister Henriksson i kommentarerna på Facebook!