Krister Henriksson om otrohetsaffärerna – skådespelarens bekännelse efter alla år: ”Blev ryggradslös”

Han skämdes för sitt utseende i barndomen – sen började andra se hans talang.

I TV4:s ”Renées brygga” berättar skådespelaren Krister Henriksson om sin vilda ungdom som präglades av fester och otrohet.

– Det var mycket jag tog igen, säger han.

Skådespelaren Krister Henriksson blev Wallander med hela svenska folket, efter att ha spelat poliskommissarie Kurt i hela 32 av de omåttligt populära filmerna. Men sedan dess har han lagt rollen bakom sig, och fokuserar nu i stället på teatern.

Henriksson kan stoltsera med en lång karriär på både teaterscen och vita duken. Genom åren har han belönats med ett antal priser för sina skådespelarinsatser, däribland Guldbaggen för bästa manliga huvudroll vid två tillfällen.

När han nu i veckan gästar TV4:s ”Renées brygga” berättar Henrikssson hur det gick till när han inledde sin karriär som skådespelare.

– Det hände någonting med mig när jag gick på scenskolan. Jag blev bekräftad i min talang, jag började betraktas med andra ögon. Kanske via min talang eller de roller jag började med så började jag ses som attraktiv. Det var något uppdämt, ’gud, äntligen får jag också’.

LÄS MER: Krister Henriksson erkänner sin otrohet – känslosamma orden efter alla år: ”Jag ville straffa henne”

Krister Henriksson gästar ”Renees brygga”. Foto: TV4

Krister Henrikssons kamp med dålig självkänsla i tonåren

Krister Henriksson kämpade under tonåren med en dålig självkänsla, berättar han i programmet.

– När jag var i tonåren så var jag en tönt, jag var lite tjock, lite gapig, och såg inte så jävla bra ut. Jag hade en jävla uppnäsa som jag skämdes mycket för.

Därför blev det en helt annan värld att komma in i scenskolan, där han för första gången upplevde att han blev bekräftad av andra.

Men det förde också med sig baksidor, i form av vilda fester och otrohet.

– Det gjorde också att det blev mycket trassel i många relationer, för att man låg med många samtidigt. Man blev väldigt ryggradslös på något sätt, säger han och fortsätter senare:

– När man kom in i familj och barn så fanns ’otrohetsköret’ lite kvar. Jag kände inte stoppet, det har jag lidit ganska mycket av. Det kostade självförakt, det var vad jag fick betala.

Krister Henriksson gästar ”Renées brygga”. Foto: TV4

LÄS MER: Efter infekterade bråket – Krister Henrikssons kontring till Alex Schulman: ”Jag har…”

”Tacksam för hela skiten”

Men tack vare skådespeleriet har Henriksson med åren kunnat se på sig själv med en snällare blick.

– Skådespeleriet har hjälpt mig att titta på mig själv. Ibland kan jag lämna mig själv och titta på mig själv som en roll. En roll får du aldrig moralisera över utan du måste försöka förstå den för att göra det begripligt för tittarna, säger han.

När han får frågan om det är något speciellt som han är extra stolt över svarar han:

– Jag kan unna mig, så här på ålderns höst, att vara tacksam för hela skiten. Sen har man floppat. Men det ingår i yrket så det är inget att sörja för. Det kan vara ganska bra, säger han .

Renees brygga sänds på onsdagar klockan 21.00 i TV4 och TV4 Play.

Vad tyckte du om programmet? Skriv gärna en kommentar.