Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia commons/Mats Andersson, TT

STORT GRATTIS: Marie Göranzon fyller 79 år – intima uppgörelsen med maken Jan Malmsjö efter alla år

Hon är en av våra mest folkkära och respekterade skådespelare.
På onsdagen fyller Marie Göranzon 79 år.
Här delar den öppenhjärtiga skådisen med sig om knepen som uppe kärlekslågan i alla år!

Marie Göranzon är utan tvekan en av våra mest respekterade skådespelare. Dramatenstjärnan har dessutom blivit folkkär efter många stora roller på både teaterscenen som i filmer och tv-serier.

Mellan åren 1964–1967 studerade hon vid Dramatens elevskola och har därefter varit en del av ensemblen vid Sveriges nationalscen för det talade dramat. Hon har bland mycket annat spelat Alice i Strindbergs ”Dödsdansen”, i regi av mångårige kollegan Lars Norén (1944-2021), titelrollen i ”Fröken Julie” och rollen som Mary Tyrone i O’Neills ”Lång dags färd mot natt”. Redan 1999 belönades Göranzon med medalj av kungen, för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Hon har också haft filmroller i publiksuccéer som ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” och många ”Beck”-filmer.

Marie Göranzons tid vid Malou von Sivers sida i TV4

På senare år har Göranzon för den stora tv-publiken mest gjort sig känd som öppenhjärtig tyckare i Malou von Sivers förmiddagsprogram ”Malou efter tio” på TV4. Där brukar Göranzon medverka omkring en gång i veckan i ett inslag som kallas ”Perspektivpanelen”.

Marie Göranzon
Marie Göranzon i ”Perspekivpanelen” i programmet Malou efter tio. Foto: TV4

Det var just i ett sådant avsnitt som Göranzon berättade om sin kärlek till maken, skådespelaren Jan Malmsjö. Paret har varit gifta sedan 1974 och har sonen Jonas Malmsjö tillsammans. Marie har också dottern Lolo Amble med Lars Amble (1939-2015) som Göranzon var gift med på 60-talet.

Enligt Göranzon har hon och Malmsjö genom åren haft flera knep för att hålla ihop förhållandet.

– I vårt fall har det varit bra att vi jobbat på skilda platser och inte varit 9-5 tillsammans, och låtit varandra göra det. Självklart har det då varit jag som tagit hand om barnen hemma, men det var ingenting jag tyckte var jobbigt. Jag tyckte det var ganska skönt att vara ensam ibland i perioder, sen sågs man kanske då någon gång i veckan ett par dagar, och det räckte, har hon tidigare sagt i ”Malou efter tio”.

Göranzon: ”Gäller att ge varandra frihet inom rimliga gränser”

Marie Göranzon. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Frihet men till en viss gräns – det har genom alla år varit parollen för Göranzon och Malmsjö. I år har de varit gifta i 47 år!

– För min del kan jag nog säga att det gäller att ge varandra frihet inom rimliga gränser. Man måste kunna lita på varandra, det är inte så vansinnigt lätt men det får man lära sig och tvinga sig till.

©SCANPIX SWEDEN 20040201 Stockholm. QX Gaygalan 2004 på Hamburger Börs. Marie Göranzon och Jan Malmsjö. Foto Mats Andersson / TT

Hon passade också på att ge några goda råd till andra par.

– Det som är allra viktigast är ju att det finns i botten den där passionen och kärleken, att den lever kvar. Det är inte säkert att den alltid finns där i rummet va, men att man försöker komma ihåg. När man tycker som mest illa om någon och tänker ”det här går inte över dagen ens en gång”, då ska man tänka på hur bra det var när vi träffades, sade Göranzon då i ”Perspekivpanelen”.

På onsdagen den 27 oktober fyller Marie Göranzon 79 år! Nöjeslivet passar på att önska denna förträffliga skådespelare ett varmt grattis på födelsedagen!

Skriv gärna en uppskattande kommentar om Göranzon på vår Facebook-sida!