STORT GRATTIS: Plura fyller 70 år – här är fem anledningar till varför han är världens skönaste artist

Vår kära Plura Jonsson fyller 70 år.

Det uppmärksammar vi givetvis med att lista fem anledningar till varför Plura är så grym.

Per Malte Lennart ”Plura” Jonsson föddes i början 50-talet i Norrköping. Mycket av det han hunnit göra sedan dess kommer man att kunna läsa om i historieböckerna ett bra tag framöver.

Vi har dagen till ära gjort en liten lista med fem anledningar till varför Plura är en sådan stjärna.

Plura Jonsson
Foto: TV4/Youtube

1. För att Plura även är en mästare i köket 

Att Plura även har ett stort intresse för matlagning fick tv-tittarna verkligen ta del av i programmet ”Pluras kök” som sändes på TV3. Programmet blev en fortsättning på det tidigare programmet Mauro & Pluras kök som Plura hade tillsammans med musikerkollegan Mauro Scocco. När Mauro inte ville fortsätta hoppas Pluras bor Carla Jonsson in i stället och programmet bytte då namn till ”Pluras kök” lagom till premiären 2011. Det blev ett minst sagt framgångsrikt program och samma år prisades programmet på Kristallengalan som årets livsstilsprogram. 

Plura Jonsson
Foto: Karl Melander/TT

2. För att Plura briljerat i TV4:s ”Så mycket bättre”

Plura har varit med i TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre” vid två tillfällen. Han var med redan i premiären 2010 och nu senast, 10 år senare, 2020. I programmet har han briljerat med sin personlighet och sina tolkningar. Gång på gång har han visat att han inte bara kan skriva egen grym musik, utan att han även kan göra fantastiska tolkningar av andra artisters låtar.

Som i videon nedan, där han gör en magisk tolkning av Perssons Pack och Jakob Hellmans låt, ”Tusen dagar härifrån”.

3. För att utan Plura, inget Eldkvarn

I början av 70-talet bildade Plura, brorsan Carla och kompisen Tony bandet Eldkvarn. Det är vi och många andra idag väldigt tacksamma för. Även ifall bandet för hette ”Piska mig hårt” var det efter namnbytet, några år senare, som bandet från Norrköping tog Sverige med storm. Med låtar som ”Fulla för kärlekens skull”, ”Kärlekens tunga” och ”Vår lilla stad” har bandet skrivit in sig i historieböckerna som ett av Sveriges största rockband genom tiderna. Tack Plura och gänget, för alla minnen.

Eldkvarn
Foto: MATS ANDERSSON / TT

4. För att Plura aldrig slutar att testa nya saker

Det tidigare nämnda programmet ”Mauro & Pluras kök” är ett exempel. Men även ifall åren gått räds inte Plura för att testa nya saker, tvärtom. För inte så länge sedan gav artisten sig ut på nytt vatten när han tillsammans med vännen Mauro Scocco startade podcasten ”Poddkarusellen”. En spännande podd där de två huvudpersonerna delar med sig av roliga anekdoter från de händelserika åren på turné.

5. För att Plura flera gånger samlat in pengar till välgörenhet

Vid flera tillfällen har Plura använt sin talang och sitt varumärke för att hjälpa till med att samla in pengar till välgörenhetsorganisationer. Bland annat har han deltagit i eventet ”Kör för alla” 2012 där han tillsammans med andra kända artister samlade in pengar till ”Unga Station – Stockholms Stadsmissions hus för barn och unga”. Han har även, tillsammans med kocken Tareq Taylor lagat och serverat mat, i samband med musikhjälpen, för att samla in pengar till välgörande ändamål.

Stort grattis på födelsedagen Plura! Vi önskar dig allt det bästa! Vill ni också hylla vår underbara artist? Lämna då gärna en kommentar på Facebook!