STORT GRATTIS: Robert Gustafsson fyller 59 år – så firar han med vännerna utklädd till ”Sickan”

Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson fyller 59 år i dag. Hipp hipp hurra säger vi till födelsedagsbarnet.

Han kommer fira dagen med en särskild typ av lunch, någonting som är en riktig favorit för Robert.

Har alltid velat vara äldre än jag är men nu börjar jag komma i kapp”, skriver han till Nöjeslivet.

Han brukar kallas för ”Sveriges roligaste man” – frågan är om det finns någon som gett oss alla så många garv som Robert Gustafsson gjort genom alla år?

I dag fyller komikern och skådespelaren 59 år. Det ska han fira ordentligt!

Läs mer: Robert Gustafssons hjärtskärande ord – sorgen efter Ingvar Hirdwalls död: ”Glömmer dig aldrig”

Robert växte upp i både Katrineholm och Skövde. Redan under tonåren började han med revyer och var även röstskådespelare till tv-program, bland annat i ”Skrotnisse och hans vänner”. Han gjorde även en roll som Björnes kompis i ”Björnes magasin”.

Riktigt stor blev han när han i början av 90-talet var med i humorgruppen Killinggänget som gjorde krogshower, kortfilmer, tv-serier och en långfilm.

Robert Gustafsson
Lustigkurren Robert Gustafsson. Foto: TV4

Utöver Gustafsson var Martin Luuk, Johan Rheborg, Henrik Schyffert, Jonas Inde, Andres Lokko, Walter Söderlund och Thomas Alfredsson med i gruppen. En av Sveriges största humorgäng någonsin, med succéer som ”NileCity 105,6”, ”Percy Tårar”, ”Torsk på Tallinn” och ”Fyra nyanser av brunt”.

Ja, Robert har underhållit oss alla med sketcher och imitationer i flera decennier.

Gustafsson om tuffa sjukdomstiden

Det kanske är svårt att tro, men det har funnits perioder i hans liv som inte varit så ljusa. För två år sedan gästade han ”Renées brygga” och berättade om när han råkade ut för covid-19 och var nära att dö.

Han berättade även om tillstånden i en intervju med Hemmets journal.

– Det otäcka var känslan av att jag till slut gav upp. ”Okej, jag får väl dö då.” Sjukdomen kom och gick, jag blev piggare, fick hög feber igen, mådde bättre, fick näsblod, trodde jag var frisk, fick huvudvärk och jättehög feber. Så där höll det på. Till sist orkade jag inte kämpa längre utan gick och la mig, beredd på att dö. Tio timmar senare vaknade jag och var helt frisk, sa han då.

Han har brottats med de jobbiga tankarna sedan dess.

– Dödsångest är något annat, det är tanken på att en dag tar allting slut. Det kan framkalla panik just nu om jag tänker på det, säger han.

Premiär med Ture Sventon på julafton

Just nu är Robert Gustafsson aktuell som privatdetektiven Ture Sventon. Premiären för den nya säsongen, som bytt kanal från TV4 till SVT, är på julafton. ”Ture Sventon och den magiska lampan” handlar enligt kanalens programbeskrivning om:

När Ville Vessla använder en magisk lampa för att önska bort det Ture älskar mest, måste han samarbeta med flickan Irma, som behöver lampan för att rädda livet på sin sjuka mamma. Tillsammans måste de stoppa Ville Vessla från att ta över världen med hjälp av lampan”.

Dessutom håller han på att spela in den nya ”Jönssonligan”-filmen som har premiär julen 2024. Robert spelar Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson medan Jonas Karlsson är Ragnar Vanheden, Anders Jansson är Dynamit-Harry och Jennie Silfverhjelm spelar Doris.

Jönssonligan
Första bilden från nya ”Jönssonligan”-filmen. Foto: Instagram/@FLXstockholm, FLX/SF STUDIOS

Eller spela in och spela in… filmen verkar vara så gott som färdigplåtad. För på Robert Gustafssons födelsedag vankas avslutningsfest med gänget som gör nya ”Jönssonligan”.

När Nöjeslivet frågar Robert Gustafsson hur han ska fira sin födelsedag svarar han nämligen:

Med sillunch och slutfest av inspelningen av Jönssonligan”, låter han hälsa i ett mail.

Robert Gustafsson älskar sill

Det är kul att det är just sill han äter på sin födelsedag. Det är nämligen en stor favorit hos humorkungen. Det framkom om inte annat när han gästade programmet ”Pluras jul” i december 2016.

Då hade Gustafsson med sig färdiginlagda sillfiléer till artisten Per ”Plura” Jonsson och hans bror Carl ”Carla” Jonsson när de firade jul på en skärgårdsö. Han nämnde då att han fullkomligt ÄLSKAR sill.

Robert Gustafsson Plura
Robert Gustafsson dricker snaps och äter sill hos Plura. Foto: Facebook

Klart man då ska äta det på sin födelsedag.

Senare på kvällen vankas också avslutningsfest med Jönsson-gänget. Det låter mycket trevligt.

Känslorna kring att bli äldre

I övrigt känner han lite dubbla känslor kring det här med att fylla år och bli äldre. Det är någonting som han tidigare i livet längtat lite efter – men nu skulle han helst stoppa tiden på något sätt.

Har alltid velat vara äldre än jag är men nu börjar jag komma i kapp”, skriver han till Nöjeslivet.

Nästa år vankas det ett ännu större kalas eftersom Robert då fyller jämnt. Då blir det 60-årsfirande för ”Sveriges roligaste man”.

Ofattbart men ofrånkomligt och lite skönt men samtidigt skrämmande”, skriver han om att bli 60 nästa år.

Det är ett helt år till dess, Robert. Ta det lugnt och njut av födelsedagen. Låt sillen smaka och låt avslutningsfesten med Dynamit-Harry resultera i en ”jävla smäll!”.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev