Sven Wollter dog omgiven av sin älskade familj – hans sista önskan träffar rakt i hjärtat: ”Barnen ska..”

Nu är det tre år sedan legendariska skådespelaren och författaren Sven Wollter lämnade oss.

Idag är Sven Wollter känd som en av våra absolut mest hyllade skådespelare och författare genom tiderna.

Men faktum är att intresset för skådespeleri kom relativt sent.

Sven Wollter föddes i Göteborg 1934 och familjen bestod av pappa Kjell, mamma Elsa och storebror Karl-Anders.

Redan som ung spelade han en del teater, men det var när han var 19 år som han blev övertalad att söka en utbildning.

Artikeln fortsätter efter bilden

Foto: Anders Holmström / Pressens Bild / TT

Sven Wollters karrär

Året var 1953 och Sven kom in på Göteborgs Stadsteaters elevskola.

Därefter sysslade han med skådespeleriet en del men sysslade även med annat.

Under senare hälften av 60-talet började det dock gå uppåt för Sven och skådespelaruppdragen han tog sig an blev allt större.

När han var i 30-årsåldern återvände han till stadsteatern i Göteborg och den gången blev han en nyckelperson i det som Svensk filmdatabas kallar en ”kontroversiell nyorientering” av svensk teater.

Han blev ett ansikte som allt fler kände igen och med ”Raskens” började resan mot den folkkära skådespelare vi minns honom som idag.

Både hyllad och älskad

Sven har medverkat i mängder av teaterföreställningar, filmer och serier. Han har även skrivit manus, böcker och producerat film själv.

I decennier har han väckt känslor på vita duken med klassiska filmer och tv-serier, ”Änglagård” och ”Hemsöborna” för att nämna några.

Artikeln fortsätter efter bilden

Sven Wollter
Foto: Christine Olsson/TT

Han har vunnit fina priser för sina prestationer och hyllats stort av svenska folket gång på gång.

Men Sven var så mycket mer än sina skådespelarprestationer.

Engagerade sig politiskt

Bland annat hade Sven ett stort politiskt engagemang. Uppväxten i Göteborg kantades av fattigdom och där väcktes intresset för sociala frågor.

I över 40 år var han aktiv medlem av ”kommunistiska partiet.”

Detta setts som kontroversiellt, och i en valbroschyr från 2006 förklarade han varför han vägrade sluta kalla sig för ”kommunist.”

”Jag är kommunist därför att jag vill försöka vara en rättvisans förkämpe. Efter bästa förmåga. Under min korta stund på jorden.

Men framför allt är jag kommunist av känslomässiga skäl. Jag känner det i magen, i huden. Jag blir spyfärdig när jag upplever lögnerna och sveken från dem som tycks ha gjort till livsuppgift att framför allt annat bevara sin egen makt, sin egen plats i toppen,” skrev han bland annat då.

Sven Wollter var rik på kärlek

Han var utöver politiken, författandet och skådespeleriet även en älskad far till fem barn och han hade den stora lyckan att hitta kärleken flera gånger om.

Sven gifte sig som ung med Maja-Brita Mossberg, men äktenskapet höll bara i två år och sedan valde de att ansöka om skilsmässa, rapporterar Hänt.

Därefter träffade han Annie Jenhoff och de gifte sig 1960, snart fick de två döttrar, Ylva (1962) och Stina (1964).

Stina är idag känd för sin konst, sitt författarskap, och aktivism. Hon syns flitigt i olika format, både på sociala medier, i radio och på tv.

Ylva avled dessvärre 1992 till följd av anorexia.

Det gör Sven Wollters barn idag

Annie och Sven gick skilda vägar 1967.

Snart träffade han istället Evabritt Strandberg, som han fick dottern Lina med.

Idag sysslar Lina med både skådespeleri och konst. Men relationen mellan Sven och Evabritt blev kortvarig och 1970 tog det slut.

Artikeln fortsätter efter bilden

Sven Wollter
Foto: Jessica Gow / TT

Han och kärleken Viveka Seldahl fick sedan sonen Karl, som idag gått i sin pappas fotspår och arbetar som regissör. Sven och Viveka var ett par fram till hennes död i början av 2000-talet.

1993 fick han även en son vid namn Magnus, som valt ett liv utanför rampljuset, med Maria Lindgren.

”Måste ha respekt för den andre”

I sorgen efter Viveka blommade en vacker kärlek upp på nytt, vid 69 års ålder. Då mötte han nämligen Lisa Wede och 2003 gifte de sig.

I en intervju med Hemmets journal berättade Sven, efter 14 år som gifta, hur han och Lisa fick kärleken att hålla.

– Man måste ha respekt för den andre, sade Sven. Det är ingen konst att älska någon när allting glittrar och solen skiner. Det svåra är att älska när man blir irriterad på sin partner och inte riktigt är överens med henne. Då får man säga sig: ”Hon är en självständig individ, hon har rätt att vara som hon är och tycka som hon tycker och det är du som måste tänka efter.” Ibland hinner man inte det innan man blir förbannad. Men då tänker jag: ”Nu var du dum, nu skulle du ha lugnat ner dig.”

Paret levde sida vid sida fram till den 10 november 2020.

Nyheten som skakade Sverige

När nyheten om Sven Wollters död kom blev det som att tiden stannade upp för en stund.

Coronapandemin som hade skakat om Sverige totalt hade tagit en av våra mest etablerade och älskade skådespelartalanger.

Artikeln fortsätter efter bilden

Sven Wollter
Foto: Sven-Åke Visén /SVT

Sven insjuknade i det lömska viruset och det blev också i sviterna av covid-19 som han somnade in för sista gången.

Bakom sig lämnade han inte bara ett enormt avtryck på den svenska film- och teaterbranschen. Utan även en fru, familj, barn och barnbarn, i djup sorg.

”Han var en enastående människa”

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära. Sven blev 86 år”, skrev dotter Stina Wollter på Instagram då och fortsatte:

”Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade. Det är obegripligt att han nu inte finns hos oss mer.”

Familjen avslutade inlägget med att be om lugn och ro i den mörka och stora sorgen.

”Vi ber er respektera familjens behov av att i ro få sörja vår djupt älskade Pappa, Morfar, Farfar, Make och svärfar. Vårt innerligaste tack till personalen som vårdat honom på IVA i Luleå”, skrev hon.

Artikeln fortsätter efter bilden

Så ville Sven bli ihågkommen

Bara några månader innan Svens död medverkade han i det populära programmet ”Renées brygga.”

Under ett samtal förklarade han då att han tänkt: ”Sven, är detta din sista sommar?”

– Det gör jag ändå, det gör alla människor ändå, du kommer upptäcka det. Jag är inte rädd för döden men jag tycker att det är tråkigt att inte vara med mer. Så är det. Jag ogillar den där eviga tomheten. Det eviga mörkret. Begreppet evigt är skrämmande begrepp, det kan fylla mig med fasa, sade han till Renée Nyberg i programmet.

Artikeln fortsätter efter bilden

Sven Wollter, Renées brygga
Foto: Jakob Dahlström/TV4

Hon passade även på att fråga Sven hur han vill bli ihågkommen. Då sade han att en sista önskan var att barnen skulle kunna se tillbaka på honom som en bra person.

– Man brukar tala om hur man vill bli ihågkommen när man är inne i det eviga mörkret. Jag vill ju inte att barnen ska skämmas över att de har haft mig som farsa. Stolthet är inte mycket för mig, men att de ska kunna säga ”Det var en okej kille. Det var en okej kille som stod för nånting och inte försökte ljuga mer än nödvändigt”.

Tack för allt, fantastiska Sven! Vi tänker på dig extra mycket idag och hoppas att du har det fint var än du befinner dig nu.