Titti Schultz nya insikt om att åldras utan barn – tunga orden: ”Man kan ju bli ensam ändå”

Att skaffa barn är för många en självklarhet och en stor önskan. Men det är långt ifrån alla som drömmer om att bli förälder.

För Titti Schultz har beslutet om att inte skaffa barn alltid känts självklar.

Titti Schultz är programledaren som sedan långt tillbaka har hörts i radio på olika frekvenser.

Genom åren har hon kommit att bli en av våra absolut mest älskade programledare och hon har flera gånger prisats för sitt arbete.

Under 2000-talet hörde vi henne i det populära morgonprogrammet Rix Morronzoo, som leddes av Titti, Roger Nordin och Gert Fylking.

Det var också på Rix FM som hon skulle träffa kärleken Erik Nääs. Numera har de kilat stadigt sedan 17 år tillbaka.

Artikeln fortsätter efter bilden.

STOCKHOLM 20171120 Titti Schultz och Erik Nääs anländer till utdelningen av Human Rights Award 2017 på Berwaldhallen. Foto: Jessica Gow / TT

Vill inte ha barn

Men några barn vill inte Titti ha, vilket hon berättat om i flera olika sammanhang sedan tidigare. Hennes beslut har ofta ifrågasatts av andra människor. För sambon Eriks del var valet inte lika självklart, men han valde till sist kärleken med Titti framför att skaffa barn.

– För mig har det alltid varit ett självklart beslut. Jag har istället alltid sett alla möjligheter som finns i en härlig relation om man inte har barn. Det som varit utmanade är att jag i alla förhållanden har fått ta med i beräkningen att jag kan bli lämnad när som helst. Som man har man ju en spelplan under en mycket längre tid, berättar Titti Schultz i en intervju med Aftonbladet om barnbeslutet, och fortsätter:

– Har jag ångrat mig? Nej. Har jag funderat på vem som ska ta hand om mig när jag är gammal? Jo lite, men det blir jag själv. Har man ungar kanske någon i alla fall ser till att man kommer in på ett hem. Jag kommer väl sitta där helt mumifierad på samma plats i sju år och med tv:n på innan någon upptäcker att jag är borta.

LÄS MER: Därför vägrar Titti Schultz skaffa barn – berättar nu om beskedet med kärleken: ”Ett självklart beslut”

Artikeln fortsätter efter bilden.

STOCKHOLM 20220503 Radioprofilen och P4-programledaren Titti Schultz inför hennes 50 års dag. Foto: Pontus Lundahl / TT
STOCKHOLM 20220503 Radioprofilen och P4-programledaren Titti Schultz inför hennes 50 års dag. Foto: Pontus Lundahl / TT

Pappan drabbades av stroke

Sedan ett tag tillbaka jobbar Titti Schultz på P4 Extra. Hon skulle även ha sommarvikarierat på SVT:s Morgonstudion nu under sommaren, men så blev det inte.

I en intervju med Expressen berättar hon att hennes pappa drabbades av en stroke, och att hon varit tvungen att ta hand om honom hemma i Gävle.

Tankarna om framtiden

Pappans plötsliga sjukdomsfall har fått Titti att fundera mer kring hennes eget liv och beslut om att inte skaffa barn.

– Ja, jag har ju valt att inte skaffa barn. Det är ett högst medvetet val, som alla har hört talas om hundra gånger. Men det som landar hos mig nu är att jag måste jobba vidare på min plan för hur det blir den dagen jag själv drabbas av något. Med tanke på hur mycket man måste strida när man har en när och kär på sjukhus, och en sådan person kommer jag nog inte ha, säger Titti Schultz till Expressen och fortsätter:

– Sen skaffar man väl inte barn för att de ska ta hand om en, och man kan ju bli ensam ändå. Det var tydligt när jag besökte pappa på sjukhuset. Många var sorgligt ensamma. Men jag kommer skriva väldigt tydliga papper, och om jag inte kan leva ett fullödigt liv som en ganska frisk person som klarar sig hyfsat bra själv, då hoppas jag att jag får göra mina val i framtiden. Att det faktiskt blir jag som bestämmer när mitt liv inte är värdigt längre.

Det är kloka ord Titti! Så klart behöver man inte skaffa barn om man inte känner för det. Du kommer säkert klara dig utmärkt även utan barn när du blir gammal.

Vad tänker du om Titti Schultz beslut att inte skaffa barn? Skriv gärna en kommentar på Facebook!