Kung Charles och drottninggemål Camilla. Foto: Yui Mok/Pool Photo via AP/TT

Chockbeskedet – kung Charles anställda rasar efter detta: ”Folk är skakade…”

Efter drottning Elizabeths bortgång i förra veckan är ett antal förändringar på gång i Storbritannien.

Världen nåddes av beskedet om monarkens död på torsdag eftermiddag den 8 september. Efter drottningens död inleddes operationen ”London bridge is down”. Den innehåller en detaljerad plan över allt som bör hända dagarna efter monarkens bortgång, ända fram till begravningen.

Elizabeths äldsta son, Charles blev per automatik kung när 96-åringen gick bort. Regentskiftet för också med sig en hel del förändringar. Dussintals anställda arbetar nu heltid för att underlätta processen där Charles ska ta över tronen.

LÄS MER: Prinsessan Annes förtvivlan – gripande orden om Elizabeths sista timmar i livet: ”Till min mamma…”

100 personer runt kung Charles och Camilla

Enligt brittiska The Guardian, har stämningen det senaste dygnet inte varit särskilt bra.

Storbritanniens kung Charles III, till vänster, och Camilla, Queen Consort, tittar på blomhyllningar som lämnats utanför Buckingham Palace efter torsdagens död av drottning Elizabeth II, i London, fredagen den 9 september 2022. Kung Charles III, som tillbringade mycket av sin 73 år förberedde sig för rollen, planerade att träffa premiärministern och tala till en nation som sörjde den enda brittiska monarken som större delen av världen hade känt. Han tar tronen i en tid av osäkerhet för både sitt land och monarkin själv. Foto: Yui Mok/Pool Photo via AP
Storbritanniens kung Charles III, till vänster, och Camilla, drottninggemål, tittar på blomsterhyllningar som lämnats utanför Buckingham Palace efter beskedet om drottning Elizabeth II:s bortgång i torsdags, i London, fredagen den 9 september 2022. Kung Charles III, som tillbringat stor del av sina 73 år att förbereda sig för rollen, planerade att träffa premiärministern och tala till en nation som sörjde den enda brittiska monarken som större delen av världen hade känt. Han tar över tronen i en tid av osäkerhet för både sitt land och monarkin självt. Foto: Yui Mok/Pool Photo via AP/TT

De senaste åren har kung Charles och drottning Camilla bott i Clarence House i London. Cirka 100 personer är anställda vid det kungligt residens som ligger vid The Mall i London. Dessa jobbar som personliga sekreterare, på ekonomiavdelningen, kommunikationsavdelningen och i hushållspersonalen åt Charles och Camilla.

Var kungaparet kommer att bo permanent i framtiden är dock oklart – och det är ännu inte bekräftat om de kommer att bosätta sig på Buckingham Palace, där drottningen varit bosatt i alla år.

LÄS MER: Harrys kroppsspråk med hustrun jämförs med Williams – alla ser samma sak efter ”förhandlingarna”

Kung Charles anställda rasar

Personalen på Clarence House har nu fått veta att de kan bli av med sina jobb, skriver The Guardian.

Beskedet om en eventuell uppsägning gavs i form av ett brev från kung Charles privatsekreterare, Clive Alderton.

Tillkännagivandet ska ha gjorts under sorgetåget för drottning Elizabeth vid St Giles Cathedral i Edinburgh på måndagen.

Foto: Anneli Karlsson / Vasamuseet / Wiki Commons

Brevet ska ha kommit som en chock för de anställda. Flera ska ha trott att de skulle behålla sina jobb i huset även om kungens kontor flyttas till Buckingham Palace.

– Alla är rasande, inklusive personliga sekreterare. Alla anställda har jobbat sent varje kväll sedan i torsdags, bara för att ställas inför detta. Folk är skakade över detta, säger en källa till The Guardian.

LÄS MER: Beskedet: Därför stoppas Victoria från Elizabeths begravning

I brevet från sekreterare Alderton står det att byte av roller för Charles och Camilla kommer att innebära förändringar även för personalen på Clarence House.

Lämna gärna en kommentar om dina tankar kring detta på vår Facebooksida.