Därför saknas Chris O’Neill på kungens familjefoton – hovet bekräftar beslutet

Kungafamiljen strålar på sina nytagna familjefoton.

Men prinsessan Madeleines make, Chris O’Neill, saknas på bilderna.

Här är anledningen.

Det var tidigare i veckan som den svenska kungafamiljen tog klivet in i en ny, modern kostym. Detta i form av en sprillans ny hemsida, vars syfte är att vara mer funktionell och användarvänlig för läsarna.

För att kröna lanseringen av den praktfulla webbsajten bjöds även svenska folket på ytterligare en fin överraskning från hovet.

I samband med förändringen tog nämligen en hel rad nya foton plats på sajten. I galleriet finns numera såväl nya porträttfoton som ett större familjefoto att ta del av för betraktaren.

Noterbart på just familjefotot, är dock att av alla kungens barnbarn är det endast prinsessan Estelle och prins Oscar som figurerar i bilden.

LÄS MER: Hovets fina överraskning till svenska folket – nya bilderna visar kungafamiljen som du aldrig sett dem

Kungafamiljen: Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prins Daniel, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna
Kungafamiljen: Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prins Daniel, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Därför saknas barnbarnen

Anledningen till detta är att prins Alexander, prins Gabriel, prins Julian, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne inte längre ingår i kungahuset.

Efter beslutet, som fattades av kungen år 2019, är barnbarnen frigjorda från uppdrag inom kungliga hovstaterna. De tituleras inte heller som Kunglig Höghet – men är förstås fortfarande en del av kungafamiljen.

”I Kungl. Huset ingår Konungen och Drottningen samt de som är så nära tronen och har sådan ställning att de ska tituleras Kunglig Höghet; det vill säga Kronprinsessfamiljen, Prinsparet, Prinsessan Madeleine och Prinsessan Birgitta. Till Kungl. Familjen räknas, förutom medlemmarna av Kungl. Huset, Kungens övriga barnbarn, Kungens övriga systrar samt Kungens framlidne farbrors hustru”, skriver hovet på hemsidan.

Men det är inte bara majoriteten av kungens barnbarn som saknas på bilderna. Den uppmärksamme kan notera att prinsessan Madeleines make, Chris O’Neill, inte finns med varken på familjefotot eller via några nytagna porträttfoton.

LÄS MER: Chris O’Neills nederlag – hovet bekräftar tråkiga beskedet: ”Har nyligen blivit…”

Chris O'Neill
Foto: Shutterstock

Därför saknas Chris O’Neill på familjefotot

Anledningen till det beslutet är att Chris O’Neill sedan tidigare har tackat nej till en kunglig titel, och liksom flera av barnbarnen således inte tillhör kungahuset.

På grund av detta presenteras Chris O’Neill, liksom tidigare, inte heller med någon porträttbild. Chris O’Neill omnämns däremot fortsatt i prinsessan Madeleines biografi.

– Herr Christopher O’Neill finns med i prinsessan Madeleines biografi. Det är ingen ändring från den tidigare hemsidan, konstaterar hovets informationschef Margareta Thorgren i en kommentar till sajten Hänt.

Vad tycker du om de nya bilderna på kungafamiljen? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare!