Därför var kungens näsa blå – mitt under statsbesöket med franske presidenten

Det är flera som har noterat att kung Carl XVI Gustafs näsa varit blå den senaste tiden.

Nedan finner du förklaringen till kungens blåa näsa.

Kung Carl XVI Gustaf har haft ett hektiskt år under det senaste året. Förra året firade han bland annat sin 77-årsdag samt att han suttit 50 år på tronen.

Kungens jubileum firades stort under flera dagar med bland annat en stor galamiddag.

Och detta år har också börjat med flera uppdrag för kungen. Bland annat var han med och deltog under Folk och Försvars årliga konferens i Sälen i januari.

Förra veckan så agerade han även värd tillsammans med drottning Silvia när de tog emot den franske presidenten Emmanuel Macron, 46, och hans hustru Brigitte Macron, 70.

Kungens blåsa näsa

På bilderna från statsbesöket så har flera noterat att kungens näsa varit blåaktig. Vissa har spekulerat om att kungen möjligtvis gått lite för hårt åt på flaskan dagarna innan – men det finns en annan förklaring.

Redan under det spanska statsbesöket i november 2021 så dök kungen också då upp med en blå näsa. Och redan då trodde flera att kungen druckit för mycket alkohol dagen innan.

Kung Carl XVI Gustaf
Kungen under franske presidentens statsbesök. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ska bero på hudsjukdom

Webbtidningen ”Allt om kungligt” förklarar att kungens näsa beror på en hudsjukdom som heter rhinophyma. Det kan drabba såväl män som kvinnor, oftast efter medelåldern och karaktäriseras just av en röd-lila näsa.

Tänkbara orsaker till att man får det kan vara på grund av stress eller att man solat för mycket. Åkomman går att behandla med laser och mediciner, men är inte farlig.

Då har vi rett ut det! Finns alltså ingen anledning till att tro att kungen supit till det för mycket.

Vad tänker du om förklaringen till kungens blåa näsa? Skriv gärna en kommentar på Facebook.