Foto: Pontus Lundahl/TT & Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna

Här visar kronprinsessan Victoria sitt viktiga stödet till Rosa bandet – på nya bilden

En kunglig beskyddare för den livsavgörande kampen.

Kronprinsessan Victoria visar sitt stora stöd till Rosa bandet.

Här är nya bilderna!

Rosa bandet är en internationell solidaritetssymbol som används av privatpersoner, företag och organisationer som väljer att engagera sig i bekämpningen av bröstcancer.

I Sverige har vi kunnat köpa bandet i många år för att visa vårt stöd till cancerforskningen. Tack vare forskningen lever 70 procent av cancerpatienterna tio år efter sin diagnos – men skillnaden är stor mellan olika cancerformer, enligt Cancerfonden.

Ungefär 61 000 personer i Sverige får ett cancerbesked, varje år. 9 000 av dessa får diagnosen bröstcancer – den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor. 

I dagens läge överlever 8 av 10 som drabbas av bröstcancer.

Nu visar kronprinsessan Victoria sitt stöd.

Hon är sedan mer än ett decennium beskyddare av Rosa bandet – vilket bland annat innebär att hon hjälper till och synliggör verksamheten som här på hovets hemsida. Flera medier har också uppmärksammat den nya bilden på Victoria som du ser här nedan!

Bilden är fantastisk och vi ser hur en rosaklädd kronprinsessa poserar med det rosa bandet på bröstet. Fotot ska vara taget inifrån Haga slott.

Cancerfondens generalsekreterare visar sin tacksamhet gentemot kronprinsessan Victoria – som i så många år visat sitt stöd och engagemang för rosa bandet.

– Vi vill tacka Kronprinsessan Victoria och alla andra som engagerar sig i kampen mot cancer. Varje persons insats räknas, varje insamling, varje krona, tillsammans gör vi skillnad så att färre drabbas av cancer och fler kan leva ett gott liv efter behandling, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i ett uttalande.

”Tack vare forskningens framsteg, och alla som bidragit på vägen, överlever i dag två av tre som får cancer. Framstegen är många men skillnaderna stora mellan olika cancerformer. Vi har kommit långt, men vi är inte framme än”, skriver Cancerfonden på sin hemsida.

I år är det artistsystrarna i den internationellt framgångsrika duon First Aid Kit som har designat rosa bandet. För Klara och Johanna Söderberg är samhörigheten det viktiga i utformandet av bandet.

– När Cancerfonden frågade om vi ville formge årets rosa band var det självklart att tacka ja, vi tvekade inte en sekund. Rosa Bandet är en väldigt viktig kampanj och ju mer vi kan bidra till cancerforskningen desto bättre. Med vårt rosa band vill vi belysa känslan av samhörighet och bandet som flätar oss samman, säger Klara och Johanna Söderberg i ett gemensamt uttalande.

Kronprinsessans engagemang i frågan väcker reaktioner. På kungahusets sociala medier är det många som skrivit kommentarer för att hylla henne.

”Känns alltid så tryggt och bra, när Vår Kronprinsessa är med”, skriver en följare.

”Sån fin kvinna på flera sätt”, skriver en annan person.

”Fin kronprinsessa vi har Sverige 🇸🇪🌸👸 Jag är stolt”, skriver en annan.

Dela gärna vidare det här inlägget om du likt kronprinsessan vill uppmärksamma rosa bandet och cancerforskningen.