Kung Carl XVI Gustaf firar 47 år på tronen – har suttit längst av alla monarker i Sveriges historia

Han är redan Sveriges rekordkung.
I dag firar kung Carl XVI Gustaf 47 år på tronen.

15 september är en riktig höjdardag inom den svenska kungafamiljen.

Det är prins Daniels födelsedag.

Och det är även datumet för kung Carl XVI Gustafs historiska kröning.

Dessutom förefaller det sig så att båda dessa inföll samma dag!

Kronprinsessan Victorias make föddes i dag för 47 år sedan – och kungen har suttit vid tronen i just 47 år.

Ett kungligt sammanträffande!

LÄS MER: Så firar Victoria sin prins Daniel på födelsedagen

Carl Gustaf tog över kronan efter sin farfar Gustaf VI Adolf, 15 september 1973, och är den monark som har suttit längst på tronen i Sveriges historia.

Foto: Anna-Lena Ahlström/kungahuset.se

Själva rekorddagen för kungen inträffade den 26 april 2018 – då Carl Gustaf övertog rekordet. Hovet har tillsammans med Riksarkivet kommit fram till att kung Carl XVI Gustaf just från och med den dagen suttit längre tid på tronen än Magnus Eriksson, som regerade på 1300-talet.

Vid trontillfället var kungen bara 27 år då han tog över kronan efter sin farfar och i en intervju med hovet i samband med 40-årsjubiléet år 2013 berättade han öppenhjärtigt om minnena från detta.

– Jag var 27 år och organisationen var anpassad efter min farfar, Kung Gustaf VI Adolf, som då var 92 år. På den tiden var det min farfar och riksmarskalken Stig H:son Ericson som ledde arbetet här på slottet. För att få en mer öppen diskussion inrättade jag ett samarbetsråd, som bestod av en grupp duktiga och erfarna personer, kvinnor och män med bakgrund från näringsliv, försvar och kultur. Jag upplever att hovet har en större transparens idag. Det har skett en enorm förändring och förändringsprocessen pågår hela tiden. När det kommer till statschefens roll så är ju den fastställd i konstitutionen, sade kungen i intervjun med hovet.

Viktiga rådet till kungen från hans farfar

På frågan om detta var någonting som han diskuterade med sin farfar svarade han:

– Nej, inte alls. Någon gång, när jag var i tjugoårsåldern sa min farfar till mig: ”se på livet med viss humor”. Självklart bemöter jag både personer och situationer seriöst. Det handlar om att ibland kunna ta fram livets positiva och humoristiska sidor. Det var hans sätt att säga att uppdraget inte är så tungt som han kanske var rädd att jag skulle uppleva det.

Kungen fick också en fråga hur han ser på sin roll som en enande kraft i Sverige.

– I dagens globaliserade värld kan jag känna att min roll är än mer viktig. Att jag inom EU och i världen, men framförallt i Sverige, som idag består av medborgare med en mängd olika bakgrund, kan visa vad Sverige står för och som neutral och opolitisk statschef vara en enande kraft, sade kungen i intervjun med hovet då.

SOLLIDEN 20200808 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia delar ut pris till bästa ”Idéträdgårdar” 2020 på temat ”Balkong: Tema Hemester” på Gustav V krocketplan i Sollidens slottspark på lördagen. Foto: Mikael Fritzon / TT

Dela gärna vidare artikeln för att gratulera kungen på jubileumsdagen.