Mystisk lapp vid drottning Elizabeths kista – fångas av kameran mitt under begravningen

Drottning Elizabeth II har förts till sin sista vila.
Samtidigt väcker nu en mystisk lapp som fångades av kamerorna mitt under begravningen uppmärksamhet, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Över 2 000 personer hade samlats i Westminster Abbey på måndagen för att ta ett sista avsked av en historisk monark.

När drottning Elizabeth II avled den 8 september gjorde hon det som den som suttit längst tid på tronen någonsin i Storbritanniens historia – 70 år och 214 dagar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Drottning Elizabeth i London 2008. Foto: Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com
Drottning Elizabeth i London 2008. Foto: Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com

Statsbegravningen, som var den första i landet sen den legendariske premiärministern Winston Churchills, skedde i den historiska katedralen i London klockan 12 svensk tid.

Strax efter 13 på måndagen gick gudstjänsten i Westminster Abbey mot sitt slut – och känslorna var förstås mycket starka i kyrkbänkarna där kungligheter och andra inbjudna gäster samlats.

– Ceremonin var varm och personlig, och man såg på gästerna att det var väldigt sorgset, säger hovexperten Roger ”Royal Roger” Lundgren som kommenterade den känslosamma begravningen, i SVT:s sändning.

För den sjuåriga prinsessan Charlotte, mellanbarn till tronarvingen prins William och prinsessan Kate, blev känslorna påtagliga. Här ses hon bli tröstad av mamma Kate. Intill står storebror prins George, drottninggemålen Camilla och Meghan Markle, prins Harrys hustru.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT

På plats under begravningsgudstjänsten fanns även det svenska kungahuset i form av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. De hade placerats på hedersplats längst fram, bredvid Danmarks drottning Margrethe och kronprins Frederik.

Efter Elizabeths bortgång uttalande sig kung Carl Gustaf känslosamt.

– Hon har i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria, sade kungen i ett uttalande då.

LÄS MER: Beskedet: Därför stoppas Victoria från Elizabeths begravning

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Dan Charity/AP/TT

I sin predikan lyftes drottningens stora betydelse för folket fram. På storbildsskärmar i Hyde Park uppges uppemot 100 000 personer ha följt sändningen från gudstjänsten.

– Hon var glad, närvarande för så många och berörde så många liv, sade Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury, i sin predikan för Elizabeth.

– Vi ber i dag särskilt för hennes familj som sörjer som vilken familj som helst vid en begravning.

Mystisk lapp väcker frågetecken på begravningen

Samtidigt som den pampiga statsbegravningen pågick noterades även en mystisk lapp vilken tycks ha ramlat till marken, vilket bland andra The Guardian uppmärksammar.

Vad som stod på lappen verkar i skrivande stund oklart, men enligt norska Se og hör var det prästen som tappade den.

Här nedan kan man se den mystiska lappen falla till marken.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kungens ord i handskrivna brevet på kistan

Samtidigt kunde uppmärksamma tittare också notera att ett annat, handskrivet brev fanns på drottningens kista.

Enligt SVT:s hovexpert, författaren Roger ”Royal Roger” Lundgren var det Charles som skrivit hälsningen på brevet som placerats bredvid det smäktande blomsterarrangemanget.

– Jag såg att kung Charles hade skrivit på sitt personliga kort som sitter i blomsterkransen: ”In loving and devoting memory. Charles R” (”I kärleksfullt och hängivet minne”, reds anm.). R står för rex som betyder kung, sade Roger Lundgren i SVT:s sändning.

LÄS MER: Starka orden i handskrivna brevet på Elizabeths kista – kung Charles sista hälsning till sin mamma

Kung Charles känslosamma ord

Vid 20.30-tiden på måndagskvällen skulle sedan Elizabeth föras till den sista vilan i St Georges kapell i Windsor. Elizabeth fick då sin eviga vila i gravkapellet vid sidan av sin make prins Philip, som avled i april förra året, och där även hennes far kung George VI vilar.

Den nyblivne kungen Charles III har tidigare berättat om den stora sorgen efter sin mor drottningen.

LÄS MER: Harry och Meghan portade – prinsparet inte välkomna efter Charles beslut

Kung Charles III under begravningen för drottning Elizabeth. Foto: Hannah McKay/Pool Photo via AP/TT
Kung Charles III under begravningen för drottning Elizabeth. Foto: Hannah McKay/Pool Photo via AP/TT

– Vi sörjer djupt bortgången av en älskad monark och en mycket älskad mor. Jag vet att hennes bortgång kommer att kännas djupt i hela landet, rikena och samväldet, och av otaliga människor runt om i världen, har kung Charles tidigare sagt i ett uttalande enligt brittiska medier.

Drottning Elizabeth blev 96 år.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Vila i frid, drottning Elizabeth.