Starka orden i handskrivna brevet på Elizabeths kista – kung Charles sista hälsning till sin mamma

Starka orden i handskrivna brevet på Elizabeths kista – kung Charles sista hälsning till sin mamma

Här förs drottning Elizabeth II till sin sista vila.
Kistan var prydd med en vacker blomsterkrans – och ett handskrivet brev.
Enligt SVT:s hovexpert Roger Lundgren var brevet författat av kung Charles III.

På måndagen begravs drottning Elizabeth II. Den historiska katedralen Westminster Abbey fylls till sista plats när hon förs till sin sista vila.

I och med detta går även en epok i graven. Elizabeth är den monark som suttit längst tid på tronen i landet – hela 70 år och 214 dagar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Här förs Elizabeths kista genom centrala London omgiven av medlemmar ur den kungliga flottan. Även medlemmar ur kungafamiljen, däribland kung Charles III och prinsessan Anne, samt prins William och Harry följde den noga planerade kortegen från Westminster Hall – där kistan legat på lit de parade de senaste dagarna och dit allmänheten varit välkomna – till Westminster Abbey.

Inför begravningen ringde klockorna i den enorma katedralen från 1200-talet en gång varje minut för att markera varje år av Elizabeths 96-åriga liv.

LÄS MER: Beskedet: Därför stoppas Victoria från Elizabeths begravning

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Shutterstock/SRichardImages

Statsbegravningen sker i Westminster Abbey klockan 12 svensk tid, och vid 20.30-tiden på måndagen väntas Elizabeth föras till den sista vilan i St George kapell, där det blir en privat jordfästning för kungafamiljen, uppger SVT.

SVT:s sändning från drottning Elizabeths begravning

Hovexperten Roger Lundgren, även känd som ”Royal Roger”, har genom åren gjort sig känd som en av landets främsta kungliga kännare. Han har gett ut flera böcker om kungligheter genom åren, bland annat 2013 om drottning Silvia.

Han har tidigare fungerat som expertkommentator i SVT vid bland annat de kungliga bröllopen, prinsessan Estelles dop och prinsessan Lilians begravning.

LÄS MER: Chockbeskedet – kung Charles anställda rasar efter detta: ”Folk är skakade…”

På måndagen var det just Lundgren som guidade tv-tittarna genom begravningen för drottning Elizabeth i SVT:s kommentering av BBC-sändningen som kablades ut över världen.

”Royal Roger” agerade med van hand expertkommentator, samtidigt som den rutinerade journalisten Ann-Britt Ryd Pettersson var kommentator.

Artikeln fortsätter under bilden.

Hovexperten Roger Lundgren är SVT:s expertkommentator under begravningen för drottning Elizabeth. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons
Hovexperten Roger Lundgren är SVT:s expertkommentator under begravningen för drottning Elizabeth. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

LÄS MER: Harry och Meghan portade – prinsparet inte välkomna efter Charles beslut

Handskriven lapp på Elizabeths kista

Under kortegen från Westminster Hall till Westminster Abbey kunde observanta tittare notera att en handskriven lapp fanns noggrant utplacerad på drottningens kista.

I SVT-sändningen avslöjade Roger Lundgren vem brevet kom ifrån.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Usama-Abdullah Designer / Shutterstock.com

– Vi ser också att det ligger en blomsterkrans på kistan, med en handskriven hälsning från den nye kungen, säger ”Royal Roger” Lundgren i SVT:s sändning.

Det var alltså kung Charles III som hade skrivit brevet. Lite senare i sändningen berättade hovexperten vad som stod på kortet.

– Jag såg att kung Charles hade skrivit på sitt personliga kort som sitter i blomsterkransen: ”In loving and devoting memory. Charles R” (”I kärleksfullt och hängivet minne”, reds anm.). R står för rex som betyder kung, säger Roger Lundgren i SVT.

LÄS MER: Prins Harrys starka ord om Diana – 25 år efter hennes död: ”Mamma jagades till döds för att hon var…”

Den nyblivne kungen har också tidigare uttryckt sin sorg efter drottningens bortgång.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kung Charles III under begravningen för drottning Elizabeth. Foto: Hannah McKay/Pool Photo via AP/TT

– Vi sörjer djupt bortgången av en älskad monark och en mycket älskad mor. Jag vet att hennes bortgång kommer att kännas djupt i hela landet, rikena och samväldet, och av otaliga människor runt om i världen, skrev Charles i ett uttalande enligt brittiska medier.

Strax efter 13 på måndagen gick begravningsgudstjänsten i Westminster Abbey mot sitt slut. Känslorna var mycket starka i kyrkbänkarna.

– Ceremonin var varm och personlig, och man såg på gästerna att det var väldigt sorgset. Vi såg också att vårt svenska kungapar hade en väldigt central placering, mittemot den brittiska kungafamiljen, jämte danska drottning Margrethe och hennes son kronprins Fredrik, säger Roger Lundgren i SVT-sändningen.

LÄS MER: 4-årige prinsens hjärtskärande fråga om gammelfarmor Elizabeth – efter hennes död

https://www.youtube.com/watch?v=V_gy9DFtw5U

Vad tyckte ni om SVT:s sändning från begravningen? Skriv gärna en kommentar.