Foto: Youtube/skärmdump

Nya beskedet om kronprins Haakon

I sommar tillbringade kronprins Haakon, 47, sin semester i sin sørlandsidyll tillsammans med kronprinsessan Mette-Marit, 46, och barnen prinsessan Ingrid Alexandra, 16, och prins Sverre Magnus, 14, på ​​Dvergsøya utanför Kristiansand.

Och den här veckan har han varit med hela den norska kungafamiljen i Lofoten.

Men nu har kronprinsen lagt om sina planer – och i slutet av augusti kommer han att åka på en historisk resa.

Nya planer i slutet av augusti – stark upplevelse att vänta

Det dröjer inte länge tills sommarsemestern är över, och nu avslöjar det norska hovet en av planerna för landets framtida kung i slutet av augusti.

Han ska ut på en vandring, och det är en mycket historisk väg som han har planerat i åratal. Den så kallade ”Flyktningeruta”. Rutten som användes av många som var tvungna att fly från Norge till Sverige under andra världskriget.

”Hans kungliga höghet kronprins Haakon kommer att gå delar av flyktingvägen från Oslo till den svenska gränsen 26-28 augusti. Syftet med resan är att väcka befrielsens historia till liv genom att vandra på den historiska vägen.

Under resan kommer kronprinsen att träffa vittnen från den här tiden, och som själva var tvungna att fly som barn, ättlingar till gränsguider, såväl som människor som flydde krig i andra delar av världen och kom till Norge som flyktingar”, står det i ett pressmeddelande från det norska kungahuset.

Jan Egeland och kronprins Haakon under måndagens möte på Flyktninghjelpens kontor. Foto: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Newsner

Får följe

Norska hovet skriver vidare att kronprinsen kommer att följas av en soldat och en norska med flyktingbakgrund. Resan kommer att organiseras av den norska turistorganisationen (DNT).

”Flyktningeruta är en 120 km lång skyltad vandringsled som följer en rutt som användes av kurirer och flyktingar som ville komma till säkerhet i Sverige under andra världskriget,” skriver DNT om resan kronprins Haakon kommer att genomföra.

Kronprinsen kommer att åka på resan för att markera 75-årsjubileet för befrielsen.

Det kommer förmodligen att bli en stark upplevelse för kronprins Haakon liksom resten av de som följer honom. Att höra berättelser om alla norrmän som var tvungna att lämna sina hem eftersom de fruktade för sina liv 💔

Detta är stort av dig kronpris Haakon ❤️