Silvias tråkiga besked – nobbas av nära vännen Anni-Frid Lyngstad efter alla år

På lördag kommer både kungen och drottningen att delta under det stora jubileumsfirandet för Abba.

Men det tycks som att bandmedlemmarna kommer att lysa med sin frånvaro under kvällen.

Den 6 april 1974 är ett datum som är inristat i vår musikhistoria. Det var nämligen den kvällen då Abba kammade hem vinsten i Eurovison Song Contest med låten ”Waterloo”.

Än i dag, 50 år senare, lever både Waterloo och Abba kvar i världens musikaliska medvetande och just nu är de mer aktuella än på länge, inte minst med tanke på showen ”ABBA Voyage”.

På lördag är den faktiskt på dagen 50 år sedan Abba tog hela Europa med storm i Brighton. Och dagen till ära ska det naturligtvis firas med både pompa och ståt!

Jubileet, som fått namnet ”En fest för ABBA”, firas på Cirkus i Stockholm och direktsänds av SVT. På plats kommer det finnas en stor kör, 21-mannaband samt flera kända artister. Dessutom kommer SVT att visa arkivmaterial som aldrig visats förr.

Kungaparet tar plats i publiken

Både drottning Silvia och Kung Carl XVI Gustaf är stora fans av Abba och naturligtvis kommer kungaparet att vara på plats i publiken. Genom åren har de även haft en nära vänskapsrelation till samtliga medlemmar. Till exempel så har Silvia och Anni-Frid Lyngstad länge haft en nära vänskap och umgåtts privat.

Stockholm 1996-04-30 Kung Carl XVI Gustafs födelsedagsfirande. Drottning Silvia välkomnar föredetta ABBA- sångerskan Anni-Frid Lyngstad till galabanketten
Stockholm 1996-04-30 Kung Carl XVI Gustafs födelsedagsfirande. Drottning Silvia välkomnar föredetta ABBA- sångerskan Anni-Frid Lyngstad till galabanketten. Foto: Pawel Flato/Pica/TT

Men till den stora jubileumskvällen så var det tidigare oklart om Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid skulle dyka upp.

– Det vet vi inte riktigt. Vi vill uppmärksamma och hylla dem. Och det sker ju förstås med deras goda minne och de vet om att vi gör det. De är väldigt varmt välkomna. Men formella inbjudningar har inte gått ut ännu, så vi får se, sa Christina Hill, programchef för kultur, underhållning och livsstil på SVT, till Aftonbladet.

Kungen och drottning Silvia
LONDON 20220526 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer på röda mattan till ABBA Arena, Queen Elizabeth Olympic Park, inför kvällens galapremiär av Abba Voyage. Foto Pontus Lundahl / TT

Abba nobbar jubileet

Förhoppningarna grusades dock när Abba:s manager Görel Hanser gav besked till TT:

Agnetha, Frida, Björn och Benny har gemensamt beslutat sig för att tacka nej till samtliga förfrågningar i samband med jubileet.”

Så det tycks därmed som att kungaparet inte får återse sina gamla vänner. Förhoppningsvis så får Silvia återse Anni-Frid vid något annat tillfälle.

Vad spännande det ska bli med jubileet på Cirkus! Jag tänker då minsann sitta bänkad framför tv:n på lördag!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev