Därför umgås inte Sven-Ingvars privat – sanningen om relationen bakom kulisserna

Sven-Ingvars har underhållit svenska folket i över sex decennier – och är nu åter aktuella med ny musik.
Men utanför studion umgås inte bandmedlemmarna särskilt ofta.

Sven-Ingvars har varit en självklar del av den svenska folkparks- och musikscenen ända sedan 1956. Då med Sven-Erik Magnusson på sång.

Efter den folkkäre sångarens bortgång år 2017 har sonen Oscar Magnusson tagit över stafettpinnen. Sedan dess är det han som är bandets frontfigur – och i höst är det värmländska dansbandet högaktuella med nya singeln ”Kom vi går”.

Under alla år har Sven-Ingvars haft flera olika bandmedlemmar.

Sven-Ingvars profilen på turné – hyllar Afzelius

Pianisten Olle Nyberg har spelat orgel och keyboard i bandet sedan 2016 – och har turnerat med såväl Sven-Erik som Oscar Magnusson.

Vid sidan av Sven-Ingvars är han just nu också aktuell med ”Sånger till friheten” – en hyllningsturné till Björn Afzelius tillsammans med musikerkollegorna Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren. Föreställningen kommer till Rival i Stockholm, till Enköping och till Falun i november, innan turnén fortsätter med en extrainsatt vårsväng i februari.

Vid sidan av Afzelius-hyllningen har Nyberg alltså fullt upp med att spela med Sven-Ingvars. Han hyllar samarbetet med sina medmusiker – och är stolt över att vara en del av det legendariska dansbandet.

– Det är en del av den svenska musikskatten. Går man på en fest nånstans där det finns en gitarr i närheten, så nog fan kommer det en Sven-Ingvars-låt! Sen kommer en Afzelius-låt. Det känns lite som man blivit en del av den svenska musikskatten, säger Olle Nyberg till Nöjeslivet, och skrattar.

Däremot är det lite si och så vad gäller umgänget bandmedlemmarna i Sven-Ingvars emellan.

Därför umgås inte Sven-Ingvars privat

Och anledningen till detta är rätt given, menar Nyberg.

Artikeln fortsätter under bilden.

BORGVIK 20180624 Oscar Magnusson, sångare i Sven-Ingvars. Foto: Linn Malmén / TT
BORGVIK 20180624 Oscar Magnusson, sångare i Sven-Ingvars. Foto: Linn Malmén / TT

– Vi bor så pass långt ifrån, en bor i Spanien, en i Stockholm, jag i Dalarna och en i Värmland… Det är lite utspritt. Sen generellt när man är på turné brukar man ju tära en del på varann, och då kan det vara skönt att få en paus ibland. Det blir en ganska bra balans, och så uppskattar man varann när man ses!

Helt klart är i alla fall att han trivs som medlem i ett av Sveriges mest långlivade och älskade band.

– Man är stolt så klart, säger Nyberg.

Pianisten har genom åren också spelat in musik med andra storheter som Mats Ronander. På Ulf Lundells legendariska album ”Kär och galen” hade Nyberg också sina fingrar med i pianospelet – bland annat på ”Öppna landskap”, låten som av många genom åren blivit som en inofficiell, alternativ nationalsång.

Sista turnén med Sven-Erik Magnusson: ”Han var jättemysig”

Björn Afzelius spelade han med i 15 års tid – och under sin första period i Sven-Ingvars hann Olle också turnera med förre sångaren Sven-Erik Magnusson, ett år innan dennes bortgång. Detta var på Sven-Ingvars sommarturné som också firade deras 60-årsjubileum som band.

– Ja, det var under den första turnén som jag spelade med Sven-Ingvars. Då var han med. Det blev hans sista turné, säger Olle Nyberg.

Han har bara goda minnen och positiva ord att säga om Sven-Erik som gick ur tiden på våren 2017, 74 år gammal.

– Ja, han var jättemysig. Men vi hann inte riktigt känna varann på pulsen, sånt tar lite tid.

Oscar för arvet vidare”

Klart är i alla fall att den rutinerade pianisten är djupt imponerad av vad Sven-Eriks son Oscar har åstadkommit sedan han blev sångare i bandet.

– Oja, han för arvet vidare även om han sätter sin personliga prägel på det, säger Nyberg.

Nu ser han fram emot en höst där han får ta vännen Björn Afzelius musik på turné – och se fram emot nya äventyr med Sven-Ingvars.

— Både Björns och Sven-Ingvars låtar lever sitt eget liv. De har blivit en del av den svenska musikhistorien. För mig är det en jätteära att vara med i båda dessa produktioner.

STOCKHOLM 20190723 Sven-Ingvars uppträder under femte avsnittet av säsongens Allsång på Skansen. Foto: Erik Simander / TT
STOCKHOLM 20190723 Sven-Ingvars uppträder under femte avsnittet av säsongens Allsång på Skansen. Foto: Erik Simander / TT

Vilka är dina bästa minnen av Sven-Ingvars? Skriv gärna en kommentar!