Jan Johansens livsförändring – efter cancerbeskedet: ”Då hade jag inte suttit här i dag”

Jan Johansen, 54, drabbades av hudcancer år 2015.

Nu berättar han om hemska upplevelsen – och skickar samtidigt en viktig uppmaning till alla tv-tittare inför Melodifestivalen 2020.

– Vi är alla i riskzonen, säger Johansen till Nöjeslivet.

Varje år drabbas tusentals svenskar av hudcancer, eller malignt melanom som det också heter. Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen hos både män och kvinnor, och den tredje vanligaste totalt, enligt Cancerfonden.

En av alla som drabbats är artisten Jan Johansen, som tävlar i Melodifestivalen 2020 på lördag med låten ”Miraklernas tid”. Han har med kort varsel fått hoppa in i tävlingen i stället för Thorsten Flinck som fått kicken av SVT.

LINKÖPING 20200201 Programledaren Linnea Henriksson uppträder tillsammans med Jan Johansen under lördagens deltävling 1 i Melodifestivalen 2020 i Saab Arena. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nu öppnar Jan Johansen, som vann schlagern redan 1995 med klassikern ”Se på mig”, upp om diagnosen som han alltså fick år 2015.

– Det kan bli lite såna där grejer när man blir äldre. Det var en prick på ryggen som jag upptäckte 2015. Jag åkte in direkt och fick den undersökt. De tog bort den på en gång efter att de konstaterat att det var malignt melanom, säger Jan Johansen.

Jan Johansen
STOCKHOLM 20100927 – Jan Johansen, veteran i schlager- och rockbranschen är aktuell med en ny skiva. Foto: Marc Femenia/TT

Jan Johansen: ”Viktigt ha koll på sina prickar”

I dag är han tacksam för den vård han fick där och då.

– De fick bort den i tid, och hade jag inte tagit bort den hade jag inte suttit här i dag. Man ska vara väldigt noga med att kolla upp de där grejerna. Det kommer ofta när man är runt 40-50, men kan så klart även drabba i andra åldrar också. Det är viktigt att man har koll på sina prickar, säger Johansen som förra året visade upp pricken i TV4:s Nyhetsmorgon.

Foto: TV4

Johansen vill sprida kunskap och information om diagnosen till andra. Artisten uppmanar folk att testa sig, om de fått misstänksamma hudförändringar och att prata om sin diagnos har han inga problem med.

Livsförändringen efter cancerbeskedet

– Ja, dels tycker jag det inte är något konstigt. Jag pratar gärna om de här grejerna. Vi är alla i riskzonen. Alla kan åka dit för det, säger han.

Hur mår du i dag?

– Jag är friskförklarad men har en högkänslighet för det, så jag är försiktig och försöker inte vara ute i solen. Det gäller att ha t-shirt, och att sitta i skuggan. Utomlands tar solen mycket och grabbar får ofta stark sol på ryggen och axlarna. Där är det svårt att upptäcka det.

Fakta: Hudcancer/malignt melanom – symptom

1177 Vårdguiden listar följande symptom på hudcancer – det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom:

  • Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten.
  • Den är ojämn i färgen: till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.
  • Den är större än fem millimeter.

Märken som blöder kan också vara tecken på sjukdomen. Läs mer om hudcancer eller malignt melanom här hos 1177 Vårdguiden.

Sprid gärna informationen genom att dela inlägget vidare!

TV: Artisterna med flest Mello-vinster