Jay Smith vann ”Idol” och försvann helt – därför väljer han nu att ställa upp i ”Mello” 13 år senare

Han blev känd som den rockiga ”Idol”-vinnaren som åkte dit för narkotikabrott. Efter att ha varit borta från den stora scenen i 13 långa år är nu Jay Smith äntligen tillbaka – denna gång som countryartist i ”Melodifestivalen”.

– Man är lite äldre nu, ser saker och ting lite annorlunda, säger han i en intervju med Nöjeslivet.

Med sin rockiga stil och stämma tog Jay Smith, 42, både ”Idol”-juryn och tittarna med storm 2010. De blev så pass tagna att de skickade honom hela vägen till finalen i Globen – och väl där slog han Minnah Karlsson.

Han blev därmed den sjunde ”Idol”-vinnaren någonsin i Sverige. Jay släppte singlar och en debutplatta redan samma år. Även hans band – för han var inte en novis på scenen om vi säger så – Von Benzo pumpade ut ny musik i samma veva.

Jay Smith Idol
Jay Smith vann ”Idol” 2010. Foto: Sören Andersson/TT

Under tiden han var med i ”Idol” åkte han fast för narkotikabrott då han ertappades med att ha rökt hasch. Faktum är att han åkt dit för narkotikainnehav flera gånger.

Dessutom greps han 2013 misstänkt för att ha slagit en polisman i pannan.

Jay Smith var nära att dö

Under en period i livet – i samband med att hans 20-åriga flickvän och sedan även hans pappa gick bort – höll det på att gå riktigt dåligt för Jay. Han var själv nära att mista livet i en drogrelaterad händelse.

– När jag hamnade på sjukhuset berättade de för mamma att om jag hade mellan fem till tio timmar kvar att leva, sa han till Nyheter24 år 2013.

Jay överlevde lyckligtvis och sedan hjälpte hans mamma honom att välja rätt bana i livet.

– Utan mamma hade jag antagligen inte suttit här idag. Det är mycket på grund av henne som jag försöker att hålla mig på banan, sa han.

”Idol” dödade hårdrocken

Efter att ha fallit ur glömska hos de flesta svenskar är nu den skandalomsusade Jay Smith tillbaka på den stora scenen – 13 år efter segern i ”Idol”. Han ska nämligen vara med i den femte deltävlingen i ”Melodifestivalen”.

Den som förväntar sig att han ska vara lika rockig som sist han syntes på tv kommer kanske bli besviken. Han har bytt genre.

– Jag har hållit på med americana och country nu ett tag. Jag tror att ”Idol” dödade hårdrocken lite för mig faktiskt. Det blev lite så. I ett sånt program finns det inte plats för så mycket nyans så då tar man fram en aspekt av sig själv så är det det som belyses hela tiden. Efter jag var färdig där fick jag inte riktigt samma varma känsla i bröstet av den musiken längre. Jag började söka mig vidare och så fann jag countryn. Det kändes bra, säger han i en intervju med Nöjeslivet.

Jay Smith sjunger ”Back to my roots” i deltävling 5 på lördag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Han beskriver sin låt ”Back to my roots” som popig country. Budskapet i låten – som han skrivit tillsammans med sin kända halvsyster Maria Jane Smith och hennes bandpartner Victor Thell, kända ihop som Smith & Thell – är att man kan trilla i livet men man reser sig alltid upp igen.

– Vi skickade in bidraget redan förra året, men den kom inte med då. Så blev det detta året i stället, säger han.

Fått frågan om ”Mello” tidigare

Det är faktiskt tack vare syrrans låt som han valde att ställa upp i ”Melodifestivalen”. Han hade fått frågan en gång tidigare och tackade till en början ja, när han inte var ”vid sina sinnens fulla bruk”. Sedan ringde han upp, bad om ursäkt och sa att han inte ville vara med. Han ersattes då av Sean Banan.

– Det var väldigt längesen. Man är lite äldre nu, ser saker och ting lite annorlunda. Min syster och Viktor hade en bra låt och vi tänkte att vi skriver den och ser om den kan funka för mig och så gjorde den det, säger han.

Jay Smiths liv efter ”Idol”

Han har kanske inte synts i tv på 13 år– men han har sysslat med musik hela tiden ändå. För några år sedan tog han också ett vanligt jobb på sidan av sin musikkarriär. Han gjorde det av en särskild anledning.

– Jag har varit ute och spelat året runt sedan dess (sedan ”Idol”-vinsten). Det var när jag blev pappa som jag även började jobba som takläggare. Jag behövde bolstra ekonomin lite. Sen har jag jobbat som takläggare i tre och ett halvt år och sen har jag tagit ett sabbatsår nu och satsat på musiken ett tag, säger han.

Det är verkligen en ny Jay som nu ställer upp i ”Mellon”. Att folk troligtvis fortfarande minns honom som en skandalperson försöker han strunta i.

– Det är det förflutna. Det var en stökig tid liksom. Det är andra tider nu. Jag är pappa och make. Så det är en annan grej så att säga, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att jag kan göra någonting åt att folk minns mig så. De som ser mig så får väl se mig så.

Lycka till i ”Melodifestivalen”, Jay. Hoppas det går bra för dig och att folk gillar din låt.

Vem tror du vinner ”Melodifestivalen”? Kommentera gärna.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev