Foto: TT

Så hårt fick Tomas Ledin kämpa för att vinna kärleken Marie – efter Stikkan Andersons misstankar

Tomas Ledins kärlekssaga med hustrun Marie sträcker sig decennier bakåt i tiden.
När de inledde sin romans fick artisten kämpa – efter svärfar Stikkan Andersons misstankar.
– Han var otroligt misstänksam när den där popsångaren var tillsammans med hans lilla prinsessa, sade Ledin i Framgångspodden.

Tomas Ledin har utan tvekan satt färg på Melodifestivalen genom åren.

När Mellon nu dragit i gång för att utse 2024 års vinnare, är det svårt att undvika att minnas tillbaka på tävlingens långa historia. Och där har Ledin spelat en avgörande roll.

Ledin tog hem segern med ”Just nu!”, 16 poäng före tvåan Janne Lucas och ”Växeln hallå”.

Själv var artisten förvånad efter segern.

– Förra året var jag tvärsäker på vinst – men kom tvåa. Nu vann jag, fattar det inte, trodde låten var för smal, sade Tomas Ledin i Svenska dagbladet efteråt.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Firade segern i Mellon hemma hos Stikkan

Segern firades i blivande svärfar Stikkan Andersons lägenhet, rapporterade tidningarna dagen därpå. Den legendariske musikförläggaren och låtskrivaren som också instiftade av Polarpriset.

I GT kunde man läsa att segerpartyt pågick hela natten, och fästmön Marie hade tillsammans med mamma Gudrun dukat segerbuffé till 150 gäster. Stikkan Anderson då? 

Han var utomlands – och efter firandet åkte Tomas Ledin efter honom.

Vid 07-tiden morgonen därpå kördes Mello-vinnaren till Arlanda för vidare färd mot Japan och Abbas världsturné. Ledin var på den här tiden körsångare bakom Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. Svärfar Stikkan var Abbas manager och skivbolagsboss.

Det skrevs mycket om Ledins vilda resande den våren – som till slut skulle ta honom till den stora Eurovision-finalen i Haag i april.

– Det blir kärvt med tiden verkligen, sade Tomas då i GT.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Åkte på världsturné med Abba efter vinsten i Melodifestivalen 1980

Efter turnén med Abba landade Tomas slutligen i Haag – där han sjöng hem en 10:e-plats. Vann gjorde historiske Johnny Logan, den ende manlige artist som kammat hem ESC två gånger, för Irland.

Efteråt berättade Ledin att han inte tänker ställa upp mer i Melodifestivalen.

– Jag har fått min chans. Det finns så många andra duktiga musikanter i Sverige och jag vill så gärna att dom också ska förunnas att uppleva det här, sade han efter den där Eurovision-finalen i Haag, till Expressen.

Och det har han heller inte gjort – åtminstone inte som artist. En gång har Ledin dock återkommit som låtskrivare i Mellon, det var 1989 med bidraget ”Jorden är din”.

Stikkan Anderson var hur som helst nöjd med svärsonens insats efteråt.

– Oavsett hur det går har Tomas gjort ett bra jobb. Det här är den enda riktiga poplåten i hela tävlingen. Tomas låt är tyvärr lite för modern för vuxenpubliken, sade Stikkan i Expressen.

Tomas Ledins vackra kärlekssaga med Marie

Tre år senare gifte sig Tomas med hustrun Marie.

Artikeln fortsätter under bilden.

1989. Sångaren Tomas Ledin gifter sig med Marie. Här ses det glada brudparet gående utmed husfasad. Foto: TT
Sångaren Tomas Ledin gifter sig med Marie. Här ses det glada brudparet gående utmed husfasad. Foto: TT

Ledin har i intervjuer berättat att han fick kämpa för kärleken – efter svärfar Stikkans misstankar.

– Han var otroligt misstänksam när den där popsångaren var tillsammans med hans lilla prinsessa, hans enda dotter, har Tomas Ledin berättat i Framgångspodden.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stockholm 1982-03-01 Stikkan Anderson tillsammans med Anni-Frid Lyngstad i Abba Foto: Stefan Lindblom / Svenskt Pressfoto / TT
Stockholm 1982-03-01 Stikkan Anderson tillsammans med Anni-Frid Lyngstad i Abba Foto: Stefan Lindblom / Svenskt Pressfoto / TT

I podden får Ledin också frågan om hur det var på familjemiddagarna på den tiden då han började träffa Stikkans dotter.

– I början var det väl lite snygg färghållning, sedan small det några gånger, säger Ledin.

Den folkkäre artisten ville då också betona hur mycket svärfar Stikkan betytt för honom under årens lopp. Relationen blev snabbt bättre med svärfar Stikkan, som somnade in den 12 september 1997, 66 år gammal.

– Jag tyckte väldigt mycket om honom, det måste jag säga. Och lärde mig väldigt mycket av honom, helt klart, säger Tomas Ledin i podden, enligt Aftonbladet.

Tomas Ledin om hemligheten bakom kärlekssagan – över 40 år som gifta

Under 2023 kunde Tomas och Marie fira 40 år som gifta. När Tomas i fjol gästade TV4:s Tilde de Paula Eby i hennes sommartalkshow, fick han frågan om vad som är hemligheten bakom hans och Maries långa kärlekssaga.

– Hon är kvinnan i mitt liv, sade Ledin i TV4-programmet och fortsatte:

– Vi träffades ute i nattlivet här i Stockholm i slutet på 70-talet och hon var en riktig pingla så det handlade mest om det. Vi har ju vuxit tillsammans och utvecklats tillsammans och sen hennes bakgrund i den här branschen som jag också är i gjorde att hon blev min chef.

STOCKHOLM 20180711 Marie och Tomas Ledin anländer till smygpremiären av "Mamma Mia! Here We Go Again" på Filmstaden Sergel vid Hötorget. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20180711 Marie och Tomas Ledin anländer till smygpremiären av ”Mamma Mia! Here We Go Again” på Filmstaden Sergel vid Hötorget. Foto: Christine Olsson / TT

Stort grattis till er kärlek, Tomas och Marie! Ni är så fina tillsammans.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev