Foto: TT/SVT

Stenhård kritik mot SVT – efter beteendet mot Thomas G:son i Melodifestivalen 2023: ”Katastrofalt pinsamt”

Thomas G:son valdes in i Melodifestivalens Hall of Fame.
Då fick han slå sig ner på en brits och få hjärnan ”undersökt” i en humoristisk mellanakt.
Det ovanliga draget möts nu av hård kritik av tittarna.
– Enligt oss så var det en hyllning i humorform, skriver Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

Han har skrivit flest bidrag i Melodifestivalens historia – och vunnit musiktävlingen med klassiker som ”Evighet” (2006) och ”Euphoria” (2012).

På lördagskvällen valdes låtskrivaren Thomas G:son, egentligen Erik Thomas Gustavsson, 54, in i Melodifestivalens Hall of Fame. Ett specialpris som instiftades av bland andra tidigare Mellogeneralen Christer Björkman för några år sen.

– Thomas G:son är självklar i Hall of Fame. Han är en mästerlig genrekameleont och en verklig gigant i Mellovärlden, säger Christer Björkman, hedersordförande i Hall of Fame-kommittén.

LÄS MER: Därför stoppas Nanne Grönvall från Melodifestivalen 2023 – folkkära stjärnan ratas efter SVT:s beslut

Thomas G:son fick ta emot Hall of Fame-pris

I lördagens sändning skulle G:sons betydelse för Mellons historia så lyftas fram inför miljontals tv-tittare. Detta i form av en mellanakt där programledaren Jesper Rönndahl på ett skojfriskt sätt ville undersöka vad som sker ”I huvudet på en upphovsman” som SVT kallade showen.

G:son, iförd vit rock och en hjälm på huvudet, fick ta plats på scenen på en brits som rullats in bredvid Rönndahl, som i sin tur iklätt sig en slags doktorsrock.

– Jag lät omhänderta honom i lördags, för att undersöka hans hjärna. Nu ser det ut kanske som att G:son är hos frisören, men det vet ju ni att han inte varit hos frisören sen 2002, sade Rönndahl skämtsamt.

– Den här hitmakarhjärnan har alltså fått ur sig låtar som Carolas ”Evighet” och Loreens ”Euphoria”. Det är låtar i världsklass. Sen finns det också andra låtar som kanske inte är så mycket…världsklass utan mer som nåt från en förskoleklass. Jag tänker på Edward Bloms ”Livet på en pinne”.

Artikeln fortsätter under bilden.

LINKÖPING 20230211 Låtskrivaren Thomas G:son väljs in i Melodifestivalens "Hall of fame", till höger programledaren Jesper Rönndahl, under Melodifestivalens andra deltävling, som hålls i Saab Arena i Linköping under lördagskvällen. Foto: Claudio Bresciani / TT
LINKÖPING 20230211 Låtskrivaren Thomas G:son väljs in i Melodifestivalens ”Hall of fame”, till höger programledaren Jesper Rönndahl, under Melodifestivalens andra deltävling, som hålls i Saab Arena i Linköping under lördagskvällen. Foto: Claudio Bresciani / TT

När Rönndahls monolog var över fick G:son ta av sig det vita skynket och hjälmen.

Då tog han emot priset och tackade.

– Tack så hemskt mycket. Det känns jättebra, ärofyllt och hedrande. Det känns fantastiskt bra, sade G:son.

LÄS MER: Magnus Carlsson och Linda Bengtzing tokhyllas av folket – jublet efter showen: ”Ni räddade hela kvällen”

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Hård kritik mot SVT efter bilderna i Mello

Efter programmet lät inte kritiken vänta på sig. Många tittare har hört av sig direkt till SVT, via Melodifestivalens officiella kanaler i sociala medier, och kritiserat mellanakten där G:son placerades i en stol.

– Fruktansvärt dåligt! Så ovärdigt! Kunde ni inte hylla honom istället? På ett ärofullt sätt istället. Humorn blir bara sämre och sämre för varje år, skriver en tittare i en kommentar på Melodifestivalens Instagrma-sida.

– Ett värdigt inslag om G:sons låttexter genom åren och arbetsprocess m.m. hade väl ändå varit på sin plats istället för vad flamsiga det där nu var. Nästan som att man hånar honom istället för att hylla honom, skriver en annan tittare.

– Jag undrar generellt vad i helskotta som har hänt med Melodifestivalen? Katastrofalt dåligt och pinsamt, skriver en tredje.

LÄS MER: Därför gör Magnus Carlsson comeback i Mello – sanningen bakom plötsliga inhoppet i tävlingen

Artikeln fortsätter under bilden.

Flera tittare tycker att SVT i stället borde valt att lyfta fram G:son på ett annorlunda sätt.

– Förnedringstv på hög nivå. Skämma ut G.son så!!!! skriver en tredje.

– Intervjua honom istället….skitinslag, skriver en annan tittare.

– Värd så mycket mer hyllningar än detta skämt, skriver ytterligare en besviken tittare.

LÄS MER: Charlotte Perrellis stora sorg – stjärnan förkrossad efter dödsfallet i familjen: ”Otroligt smärtsamt”

SVT om mellanakten: ”Hyllning i humorform”

På SVT håller man inte med om kritiken som framförs i kommentarsfälten i Melodifestivalens sociala medier.

De menar att mellanakten ska ses som en hyllning till G:son som själv gav klartecken för densamma.

– Vi delar inte den kritiken. Enligt oss så var det en hyllning i humorform. Vi ville visa att Thomas G:son är en mycket mångsidig och produktiv låtskrivare. Dessutom var han själv med på inslaget, skriver projektledare Anders Wistbacka i ett mejl till Nöjeslivet.

I den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2023 gick Maria Sur och Panetoz direkt till finalen, medan Theoz och duon Tennessee Tears får kvala vidare i semifinalen. Sedan tidigare är även Jon Henrik Fjällgren med flera och Tone Sekelius klara för finalen i Friends arena den 11 mars.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.